Londra Trinity Koleji Sertifikalı Müzik Eğitimi Programı Piyano Dalının Özengen Müzik Eğitimi Açısından İncelenmesi

: Bu araştırmanın amacı, Londra Trinity Koleji sertifikalı müzik eğitimi programı piyano dalına yönelik özengen müzik eğitimi veren öğretmenlerin program hakkındaki görüşlerini alarak, bu programın tercih edilme sebepleri, özengen müzik eğitim boyutu ve uygulamada ortaya çıkan problem ve çözümlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler betimsel olarak yorumlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İzmir ilinde Trinity Koleji Uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarına yönelik eğitim veren kurumlardaki 12 özengen piyano eğitimcisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 16 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme sorularının geçerlilik ve güvenilirliği iki uzman görüşü alınarak ve elde edilen verilerin kendi içlerinde tutarlılıkları ile sağlanmıştır. Araştırma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu 04.11.2020 tarihli GO 2020/302 kararına göre etik açıdan uygun bulunmuştur. Araştırma sonucunda bu programın en önemli tercih nedeni olarak uluslararası geçerli sertifika veriyor olması görülmüştür. Programın öğretmenlerce tercih nedenleri olarak da pedagojik bir ilerleme kaydettiği, sadece piyano değil, işitme ve doğaçlama gibi çok yönlü müzikal bir eğitim sunduğu görülmüştür. Bunun yanında sınavlarının kapsamlı olması ve velilerin öğrencileri bu programdan diploma alabilmek için zorlamaları gibi faktörlerin öğrenciler üzerinde stres oluşturduğu bildirilmiştir. Sertifika programının ücretlerinin yüksek olması en dikkate değer tercih edilmeme nedeni olarak görülmüştür.

Trinity College London Certified Music Education Program Examination of Piano Branch in termsof Amator Music Education

The aim of this study is to reveal the reasons for choosing this program, its meticulous music education dimension, and the problems and solutions that arise in practice, by taking the opinions of the teachers who teach amateur music education for the piano branch of the London Trinity College certified music education program. In this qualitative study, the data obtained with the semi-structured interview technique were interpreted descriptively. The study group of the research consists of 12 amateur piano educators in Trinity College internationally certified music education institutions in Izmir. The research data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher. The validity and reliability of the interview questions were ensured by taking two expert opinions and the consistency of the obtained data. As a result of the research, it was seen that this program gives internationally valid certificates as the most important reason for preference. The study was found ethically appropriate according to the decision of Burdur Mehmet Akif Ersoy University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee GO 2020/302 dated 04.11.2020. It is seen that the program has made a pedagogical progress as a reason for preference by teachers, and offers a versatile musical education such as hearing and improvisation, not just piano. In addition, it has been reported that factors such as the comprehensive examinations and the parents pushing the students to get a diploma from this program put stress on students. The high fee for the certificate program was seen as the most noteworthy reason for not being preferred

___

  • Akınönder, O. (2019). Uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarının özengen müzik eğitimindeki yeri ve piyano alanındaki kazanımları açısından değerlendirilmesi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Akkol, M. L. (2014). Türkiye’de müzik eğitiminin sosyolojik çözümlemesi: Gazi Üniversitesi müzik öğretmenliği bölümünde sosyolojik bir araştırma. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Anadolu Üniversitesi.
  • Brochure - Trinity College London. (2021). http://www.perasanat.com.tr/bulten/trinity_college_london_brosur.pdf
  • Gökalp, O. (2019). Royal akademi’de kullanılan klasik gitar metodlarının study/etude bölümündeki çalışma parçalarının incelenmesi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Güleç, E. (2021). London College of Music ve Royal Academy of Music keman öğretimi kitaplarının öğretim elemanı görüşlerine yönelik karşılaştırılmalı analizi ve değerlendirilmesi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Gün, E. & Öztürk, T. (2018). Piyanoda Deşifrenin Önemi, Tekniği ve Geliştirilmesi. Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute, 31(1), 121–128. https://doi.org/10.30794/pausbed.414679
  • Mutlu, G. S. (2019). Royal Akademisi sınav aşamaları ve bu sınavlara giren piyano öğrencilerinin meslek seçimlerine etkisinin incelenmesi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Oktay, C. (2017). Türkiye’de özengen müzik eğitiminde uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarının işlevlerinin incelenmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi.
  • Tanrıöğen, A. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Anı Yayıncılık.
  • Trinity College London https://www.trinitycollege.com/about-us Uçan, A. (2005). Müzik eğitimi - temel kavramlar, ilkeler, yaklaşımlar ve Türkiye’de durum. Evrensel Müzik Evi.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (10.Baskı). Seçkin Yayıncılık.