Kültür turizminde “yöresel” ve “otantik” olanı sorgulamak ve tüketilmiş mekânları yeniden üretmek üzerine

Kültür turizmi günümüzde öne çıkan kavramlar arasındadır. Turizmin bacasız bir sanayi kolu olduğu fikri yaygınlaştığından beri bu alana yönelen dikkat yoğunlaşmıştır. Ne var ki eski zamanların gittiği yerle geldiği yer arasında köprüler kuran seyyahlarının yerini bugün gittiği yeri bir tüketim nesnesine dönüştüren turistler almıştır. Günümüzde modern seyahat anlayışı eskisine göre oldukça farklılaşmıştır. Makalede öncelikli olarak çağdaş turizm anlayışının çıkmazları, çözüm odaklı bir yaklaşımla yeniden ele alınacaktır. Güneşdeniz kum üçgenine sıkıştırılmış Türk turizmini içinde bulunduğu buhrandan çıkartmak için özellikle halkbiliminin son dönem tartışmalarının odak olarak görülmesi önemlidir. Bu nedenle çözüm odaklı yaklaşımların merkezine öncelikle “somut olmayan kültürel miras” kavramı yerleştirilecektir. Ek olarak çağdaş turizm algısının mekânsal ve içsel tüketim alanlarının yeniden inşası sorunu, merkeze alınan bu kavramla ilişkilendirilerek çözüm önerileri getirilmiştir. Bunu yaparken de John Urry, George Ritzer’in kuramsal çözümlemelerinden faydalanılmıştır.

___

GÜVEN Veda Nilgün. Uygulamalı Halkbilimi Açısından Antalya ve Çevresi Kültür Turizmi ve Kültür Animasyonları. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Halkbilmi Anabilim Dalı, Danışman: Prof. Dr. Nebi Özdemir, 2006. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi)

KRAKÜÇÜK Suat. Rekreasyon ve Kentlileşme. Ankara: Gazi Kitabevi, 2007.

OĞUZ M. Öcal. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Mekanı.” Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? Ankara: Geleneksel Yayıncılık, 2009.

ÖZDEMĠR Nebi. “Kültür Ekonomisi ve Endüstrisi ile Kültürel Miras Yönetimi İlişkisi.” Milli Folklor. 2009, Yıl 21, Say. 84.

ÖZDEMİR Nebi. “Turizm ve Edebiyat”. Milli Folklor. 2009, Yıl 21, Sayı 82

URRY John. Mekânları Tüketmek. çev. Rahmi G. Öğdül. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999.

PEKİN Faruk. Çözüm: Kültür Turizmi. İstanbul: İletişim Yayınları, 2011.

RITZER George. Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek. çev. Şen Süer Kaya. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1999.

RITZER George. Toplumun McDonaldlaştırılması. Çağdaş Toplumun Yaşamın Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme. çev. Şen Süer Kaya. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1996.

http://www.thbmer.gazi.edu.tr/sokum/sokum/sozlesme.pdf).