İMAM HATİP ORTAOKULLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ARAŞTIRILMASI

Bu araştırmada "betimleyici, ilişkisel tarama (survey)" modeli kullanılarak imam hatip ortaokulları ile ortaokullar karşılaştırılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim sezonunda Bartın merkezde bulunan ortaokulların 6. ve 7. Sınıflarında öğrenim gören 9550 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemi ise 4 imam hatip ortaokulu ile merkezde bulunan 3 ortaokul olmak üzere 7 ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. Toplamda araştırmaya 6 ve 7. sınıf öğrencilerinden 860 katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, iki bölümden oluşan Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin birinci bölümünde araştırmacı tarafından yaş ve cinsiyet ikinci bölümde ise öğrenci tutumlarının ölçülmesi için; Güllü ve Güçlü(2009) tarafından geliştirilen "Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçeğin 29. maddesi uzman görüşü alınarak çıkarıldıktan sonra tutarlılık katsayısı olan Cronbach Alfa 0,89 olarak bulunmuştur. Yeniden Madde analizi yapılarak, madde-toplam kolerasyon yöntemiyle madde kolerasyonları 0,43 ile 0,65 arasında şekillenmiştir. Böylelikle ölçeğin geçerlik ve güvenirliği tekrardan sağlanarak uygulanmıştır. Çalışma sonucunda ortaokulların, imam hatip ortaokullarına göre beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumları daha yüksek çıkmıştır. Ortaokulların beden eğitimi ve spor dersine cinsiyet ve sınıf değişkenine göre tutumları, imam hatip ortaokullarına göre daha yüksek çıkarak, anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlar derinlemesine tartışılıp yorumlanmıştır

A STUDY ON THE ATTITUDES OF IMAM HATIP SECONDARY SCHOOL STUDENTS’ ATTITUDES TOWARDS PHYSICAL EDUCATION CLASSES

This study was conducted in order to find out the attitudes of imam hatip secondary school students’ attitudes towards physical education and sports classes comparing them with students attending to ordinary secondary schools. In order to reach the findings, secondary school students of 6th and 7th grades attending to imam hatip and ordinary schools in Bartın district were scanned using descriptive and relational survey method. In total 860 students of 6th and 7th graders were included in this research. For data collection, a Likert-type questionnaire which was composed of two parts; basic demographic information and “The Physical Education Classes Attitude Scale” which was developed by Güllü and Güçlü (2009), was applied to the students. After eliminating the 29thquestion of the scale with the suggestion of an expert, the coefficient of consistence, Cronbach Alfa was calculated as 0,89. Total-item correlation was found between 0,43 and 0,65. Therefore the reliability and validity of this scale has been reconfirmed and applied. As a result of the study the attitudes of secondary school students towards physical education classes were found higher then imam hatip school students’ attitudes. There was also a meaningful difference found between the attitudes of ordinary secondary school and imam hatip school students towards physical education classes in terms of gender and grade variables

___

  • Arkonaç, S. (1998). Psikoloji, zihin süreçleri bilimi. İstanbul: 2. Baskı, Alfa Yayınları.
  • Avrupa Komisyonu/EACEA/Eurydice (2013). Avrupa’daki okullarda beden eğitimi ve spor.(Eurydice Raporu). Lüksemburg: AB Yayın Ofisi
  • Balcı, A. (2009). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin okuma alışkanlık ve ilgileri üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Balyan, M. (2009). İlköğretim 2. kademe ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutumları, sosyal beceri ve öz-yeterlik düzeylerinin karşılaştırılması. Yayınlanmış doktora tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Bayram, N. (2015). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: 5. Baskı, Ezgi Kitapevi.
  • Bilgin, M. (1996). Grup Rehberliğinin Sosyal Yetkinlik Beklentisi Üzerindeki Etkisine Yönelik Deneysel Bir Çalışma. Yayınlanmış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (dördüncü baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Cüceloğlu, D. (2003). İnsan ve davranışı. İstanbul: 12. Baskı, Remzi Kitapevi.
  • Çelik, Z. ve Pulur, A. (2011). Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spora İlişkin Tutumları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı,115-121.
  • Dağ, E.(2010), Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları İle Öğretmenlik Mesleğini Tercih Etmelerinde Etkili Olan Faktörler Arasındaki İlişki (İzmir İli Örneği).İzmir: Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Duran N. Kültür Uygarlık ve Spor. 1. Baskı. Antalya: Hatay’a Hizmet Vakfı Yayını; 2003
  • Erhan, E., (2009). Doğu Anadolu bölgesi il merkezlerinde beden eğitimi dersinin işlenebilirliği, beden eğitimi öğretmenlerinin sorunları ve bunların öğrenci tutumları üzerine etkisi, Yayımlanmış doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Geray, H. (2004). Toplumsal araştırmalarda nicel ve nitel yöntemlere giriş. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Hünük, D. (2006). Ankara İli Merkez İlçelerindeki İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Sınıf Düzeyi, Öğrenci Cinsiyeti, Öğretmen Cinsiyeti Ve Spora Aktif Katılımları Açısından Karşılaştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • İrez, G. (2005). Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokullarındaki Öğretim Elemanlarının Olması Gereken Niteliklere Uygunluklarının Değerlendirilmesi, Yayımlanmış Yüksek lisans tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Karahan, E. (2003). Öğretmen adaylarının öğretmenlik tutumları açısından incelenmesi. İstanbul: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1983). İnsan ve insanlar. İstanbul: 5. Basım, Beta Yayınları.
  • Koca, C. (2006). Beden eğitimi ve spor alanında toplumsal ve kültürel yeniden üretim. Yayımlanmış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Keleş, R. (1976). Toplum bilimlerinde araştırma ve yöntem. Ankara: Sevinç Matbaası, MEB (2008) Öğretmen yeterlikleri, öğretmenlik mesleği genel ve özel alan yeterlikleri. Ankara: Devlet Kitaplar Müdürlüğü, 1.Baskı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Beden eğitimi ve spor dersi öğretim programı uygulama kılavuzu (ortaokul 5‐8. sınıflar). Ankara.
  • Özalp, E. (1997). Davranış bilimine giriş. Eskişehir: Açıköğretim Yayınları.
  • Özyalvaç, N. T. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları İle Akademik Başarı Motivasyonlarının İncelenmesi (Konya Anadolu Lisesi Örneği).
  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Konya.
  • Tavşancıl, E. (2002). Tutumların Ölçülmesi Ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Topkaya, E. ve Yalın, M. (2001). Uygulama öğretmenliğine ilişkin tutum ölçeği geliştirilmesi. Eğitimde kuram ve uygulama. http://www.eku.comu.edu.tr adresinden alınmıştır. Erişim tarihi:01.07.2015. Türkiye Orta Doğu ve Amme Enstitüsü.
  • Üstündağ, N. (2001). Müfredat laboratuar okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki iliksinin incelenmesi. İstanbul: Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • World Health Organization. (2010). Global recommendations on physical activity for health Genava: Author