DEVLET ÜNİVERSİTELERİ LİSANS PROGRAMLARINDA KAYITLI ÖĞRENCİLERİN PARA HARCAMA DAVRANIŞLARI: İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu çalışma, devlet üniversitelerinin lisans programlarında kayıtlı öğrencilerin harcama davranışlarını ortaya çıkarmak ve elde edilen bulguların üniversite yönetimi, yetkililer ve ailelerle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Araştırma İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Turizm Fakültesinde okuyan 391 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bağımlı değişkenini öğrencilerin harcama davranışları (barınma, beslenme, giyim, eğlence, ulaşım, sigara, bakım, kitap/kaynak, iletişim, spor/kültür, alkol, kırtasiye, elektronik, sağlık, şans oyunları); bağımsız değişkenini ise lisans öğrencilerinin bazı bireysel özellikleridir. Öğrencilerin aylık ortalama harcamalarının 1182 TL olduğu görülmektedir. Harcama kalemleri incelendiğinde sırasıyla barınma, beslenme, kıyafet ve eğlencenin en çok yer tuttuğu görülmektedir. Öğrencilerin harcama davranışları cinsiyet ve kayıtlı olunan fakülte değişkenleri bakımından istatistiksel olarak farklılık göstermektedir. Erkek öğrenciler kadın öğrencilere göre toplamda daha fazla harcama yapmaktadır. Öte yandan fakülte değişkeni açısından bakıldığında Turizm Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin diğer tüm fakültelerde okuyan öğrencilerden daha fazla harcama yaptıkları ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Öğrencilerin %76,2’si online alışveriş yapmakta, %35’i tasarruf yapabildiğini belirtmekte ve kredi kartı kullanan öğrencilerin %35,6’sı ise kredi kartı borcunu ödeyemediğini ifade etmektedir. Öğrencilerin %93,8’i ise kredi veya burs almaktadır. Öğrencilere finansal okuryazarlık eğitimlerinin verilmesinin yararlı olacağı önerilmektedir.

MONEY SPENDING BEHAVIOURS OF THE STUDENTS WHO ARE REGISTERED IN THE BACHELOR PROGRAMMES OF PUBLIC UNIVERSITIES: THE CASE OF İZMİR KATİP ÇELEBİ UNIVERSITY

The aim of this research is to investigate the spending habits of the students who are registered in the bachelors programmes of public universities and share its results with university administrations, authorities and families.The research is conducted with 397 students who are registered in various faculties of Katip Çelebi University (Faculty of Enginnering and Architecture, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Humanities and Social Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Health Sciences, Faculty of İslamic Sciences, Faculty of Dentistry, Faculty of Tourism. While the dependent variable of the research is spending habits of students (accomodation, food, clothing, entertaintment, transportation, smoking, personal care, boks, comunication, sport and cultural actvities, alcohol, stationery, electronics, nursing, gambling), independent variables are individual characteristics of students. It is found that the stundents’ monthly average spending amount is 1261 Turkish Lira. The major spending categories are found to be accomodation, food, clothing and leisure. There was statistically significant difference between spending habits of the students and their gender or faculties they are registered. Male students spend more money than female students. On the other hand, students registered at Tourism Faculty spend more more Money than other students and this is statisticall different. %76,2 of students indicated that they do online shopping, %35 said they try to save money and %35,6 said they could not pay their credit card debt. %93,8 of students either get loan or scholarship. Is is recommended to give financial literacy courses to students will be useful.

___

  • Ahmetoğulları, K. ve Parmaksız, H. (2017). Finansal iyilik halinin finansal okuryazarlık ve kredi kartı tutumuyla ilişkisi. Akademik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(48), 317-330.
  • Albeerdy, M. I., ve Gharleghi, B. (2015). Determinants of financial literacy among college students in Malaysia. International Journal of Business Administration, 6(3), 15–24.
  • Alkaya, A. ve Yağlı, İ. (2015). Finansal okuryazarlık – finansal bilgi, davranış ve tutum: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İİBF öğrencileri üzerine bir uygulama, Uluslararası Sosyal Araş ırmalar Dergisi, 8(40), 585-599.
  • Bayram, S. S. (2014). “Finansal okuryazarlık ve para yönetimi davranışları: Anadolu Üniversitesi öğrencileri üzerine uygulama”, Bussines & Management Studies: An International Journal, 2(2), 105-135.
  • Beal, D. J. ve Delpachitra, S. B. (2003). Financial literacy among Australian university students. Economic Papers, 22(1), 65–78.
  • Celia R, H., Lauren J., L., Pamela R., T., Mariyn J., B., ve Frances C., L. (2000). “Differences in spending habits and credit use of college students”, The Journal Of Consumer Affairs, (1), 113.
  • Chen, H. ve Volpe, R. P. (1998). An analysis of personal financial literacy among college students. Financial Services Review, 7 (2), 107–128.
  • Cochran, W. (1962). Sampling Techniques, John Wiley Sons Inc, New York.
  • Cummings, M. M., Haskell, J. H., ve Jenkins, S, J. (2009). “Financial attitudes and spending habits of University Freshmen”, Journal of Economics & Economic Education Research, 10(1), 3-20.
  • Çakır, M., Çakır, F., ve Usta, G. (2010). “Üniversite öğrencilerinin tüketim tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2), 87-94.
  • Çatalbaş, N. (2015). “Üniversite-yerel ekonomi ilişkisinde kutuplaşma teoarisi iyi bir model olabilir mi?”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araş ırmalar Dergisi, 2007 (3), 90-101.
  • Danes, S. M., ve Hira, T. K. (1987). Money management knowledge of college students. Journal of Student Financial Aid, 17(1), 4–16.
  • Er, B., Şahin, Y. E. Ve Mutlu, M. (2017). Finansal eylem ve finansal okuryazarlık: Üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 54(630), 75-88.
  • Ergün K. (2018). Financial literacy among university students: A study in eight European countries. Int J Consum Studies, 42:2–15. https://doi.org/10.1111/ijcs.12408
  • Farinlla, J., Bland, J. ve Franco, J. (2017). The impact of financial education on financial literacy and spending habits, International Journal of Business, Accounting, and Finance, 11(1),
  • Kılıç, Y., Ata, H. ve Seyrek, İ. (2015). Finansal okuryazarlık: Üniversite öğrencilerine yönelik Bir araştırma. The Journal of Accounting and Finance, doi: 10.25095/mufad.396535.
  • Nicolini, G., Cude, B. J. ve Chatterjee, S. (2013), Financial literacy. International Journal of Consumer Studies, 37: 689-705. doi:10.1111/ijcs.12050.
  • Özer, H., Akan, Y. ve Çalmaşur, G. (2010). Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin gelir-harcama ilişkisi, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 11(1), 231.
  • Sorooshian, S., ve Teck, T. S. (2014). Spending behaviour of a case of Asian University students. Asian Social Science, 10(2), 64-69.
  • Thobajene, K. S. ve Fatoki, O. (2017). “Budgeting and spending habits of university students in South Africa”, Gender & Behaviour, 15(3), 9414-9423.