BİR GENÇ KIZ MASALININ PSİKANALİTİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ

Halk bilgisi ürünleri içinde anlatmaya dayalı popüler türlerden biri de masaldır. Masal hemen hemen bütün toplumlarda bulunan ve benzer konuları ele alan sözlü kültür ürünüdür. Gerek dünyada gerekse bizim toplumumuzda masalların bir bölüğünü de asıl kahramanı genç kız ya da kadının oluşturduğu masallardır. Bu masallar eski kültür hayatımızda genç kız ve kadın meclislerinde masal anaları da denilen kişiler tarafından anlatılırlardı. Bu tip masallarda genç kız ve kadınların yaşam yazgıları anlatılmaktadır. Masallarda karşılaşılan bin türlü sıkıntı, acı ve değişimlerin derinliklerinde yatan saklı anlamlar çeşitli imge ve simgelerle anlatılmaktadır. Bu imge ve simgelerin temsil ettiği anlamların açıklanması ise psikanalizle ilgilidir. Halkbilimi ürünlerini inceleme kuram ve yöntemlerinden biri de psikanalitik kuram ve yöntemdir. Bu yöntemde W. Wundt'un ortaya koyduğu bilinç kavramı daha sonra S. Freud tarafından geliştirilmiştir. S. Freud, bilincin yanı sıra bilinçdışını ele almış ve bunları altben, ben ve üstben kavramlarıyla açıklamıştır. Bu açıklamalarında S. Freud, özellikle çocukluk döneminde bastırılarak bilinçdışına atılmış isteklerin rüyalarda ortaya çıktığını söylemektedir. "Oedipus kompleksi" gibi bir takım kavramları da ortaya koyan S. Freud'un ve C. Gustav Jung'un takipçisi olan araştırmacılar bu yöntemi genişletmişlerdir. Bu yöntemden hareketle, genç kız ve kadınlar güzellikleri, zekâları ve sabırlarıyla karşılaştıkları güçlükleri alt etmeye uğraşırlar. Sonunda bir şehzade veya aynı statüde birisiyle evlenerek hem mülkiyet hem de egemenlik elde etmiş olurlar

INVESTIGATION METHOD TABLES PSYCHOALYTIC OF A TEENAGE GIRL TALE

Publicin formation in the product description is based on thetale of one of the popular types. Tables found in almost all societies and addressing similar issues is the product of an oral culture. In the World and in our society, a division of the tales also creates a real hero of the tale are a teenage girl or woman. These fables of ancient culture in our lives of teenage girls and woman in the main tables of gathering were told by the person who called. These types teenage girls and women living in fairy destiny are descried. Encountered in tables thous and kinds of trouble, lying hidden in the depths of suffering and change images and symbols are explained with a variety of meanings. This means that images and symbols represent the disclosure of psychoanalysis is about. Folklore examine the product one the theories and methods of psychoanalytic theory and method. In this method, W. Wundt’s later revealed that the concept of consciousness developed by S. Freud. S. Freud went on to consider the unconscious as well as conscious and their id, ego and super-ego concepts explained with. In this description of S. Freud, especially during childhood dream of pushing occur in unconscious desire to say that is thrown. “Oedipus comolex” concept reveals a team like S. Freud. S. Freud and C. Gustav Jung’s followers, in vestigators have expanded this method. Starting from this method, teenage girls and women, beauty, intelligence and patience are struggling to overcome the difficulties they encounter. At the end of marrying a prince, or the same status as one would have got ownership of both sovereignty

___

  • ALBAYRAK, Nurettin (2004). Masal Maddesi, Ansiklopedik Halk Edebiyatı Terimleri Sözlüğü, L&M Yayınları, Ġstanbul.
  • ARSLAN, Mustafa (2008). Denizli Yöresinden Derlenmiş Masallar, İnceleme-Metinler, Zirve Yayınları, Denizli.
  • BİLKAN, Ali Fuat (2001). Masal Estetiği, TimaĢ Yayınları, Ġstanbul.
  • BORATAV, P. Naili (1992). Zaman Zaman İçinde, Tekerlemeler-Masallar ve Masal ile Tekerleme Üzerine Bir İnceleme, Adam Yayınları, Ġstanbul.
  • BORATAV, P. Naili (2000). 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı, Gerçek Yayınevi, Ġstanbul.
  • CHARRİER, J. Paul (2000). Bilinçdışı ve İnsan, Türkçesi: Hüsen Portakal, Cem Yayınevi,Ġstanbul.
  • ÇOBANOĞLU, Özkul (2005). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş,Akçağ Yayınları, Ankara.
  • EKİCİ, Metin (2010). Halk Bilgisi (Folklor) Derleme ve İnceleme Yöntemleri, GelenekselYayıncılık, Ankara.
  • ELÇİN, ġükrü (2001). Halk Edebiyatına Giriş, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • EAGLETON, Terry (2011). Edebiyat Kuramı Giriş, Ġngilizceden Çeviren: Tuncay Birkan, Yayıma Hazr: Çiçek Öztek, Ayrıntı Yayınları, Ġstanbul.
  • FREUD, Sigmund (2000). Psikanaliz Üzerine, Türkçesi: Kâmuran ġipal, Cem Yayınevi, Ġstanbul.
  • GRABER, G. Hans (2000). Kadın Psikolojisi, Türkçesi: Kâmuran ġipal, Cem Yayınevi, Ġstanbul.
  • JONES, Ernest (2009). Psikanaliz ve Folklor, Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 3, Çeviren: Banu Yılmaz, Yayına Hazırlayanlar: M. Öcal Oğuz, Selcan Gürçayır, Sunay ÇalıĢ,Geleneksel Yayıncılık, Ankara.
  • JUNG, C. Gustav (2000). Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri (Konferanslar), Türkçesi: Kâmuranġipal, Cem Yayınevi, Ġstanbul.
  • JUNG, C. Gustav (2011). Dört Arkedip, Çeviri: Ġhsan Kırımlı, Sayfa Yayınları, Ġstanbul.
  • KABAKLI, Ahmet (1994). Masal, Türk Edebiyatı, Cilt: 1, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları,Ġstanbul.
  • LACAN, Jacques (2013). Psikanalizin Dört Temel Kavramı, Seminer 11. Kitap, Fransızcadan Çeviren: Nilüfer Erdem, Yayıma Hazr: Jacques-Alain Miller/ SavaĢ Kılıç, Müge Sökmen,Metis Yayınları, Ġstanbul.
  • MENDEL, Gerard, (2000). Babaya İsyan, Türkçesi: Hüsen Portakal, Cem Yayınevi, Ġstanbul.