TÜRKİYE VE HONG KONG İLKOKUL MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

Matematik, sayı ve ölçüye dayalı bir bilim dalı olarak tanımlansa da esasında bireylerin düşünme yollarını geliştiren çok daha bütüncül bir anlam ifade etmektedir. Matematik her insanda doğuştan var olan birtakım farklı bilişsel becerileri geliştirmekte, böylelikle bireylerin yaşamlarının her alanında faydalı olabilmektedir. Bu özellikleri göz önüne alındığında, matematiğin ve matematik eğitiminin önemi ve gerekliliği net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Hong-Kong’da uygulanmakta olan ilkokul 1-4.sınıflar matematik dersi öğretim programlarının program ögeleri açısından karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Nitel araştırma türünde olan çalışma durum çalışması modeline göre yürütülmüş olup ülkelere ait öğretim programları birer durum olarak ele alınmıştır. Ülkelerin resmi genel ağ siteleri ile ulaşılmış olan öğretim programları, betimsel analiz yönteminden yararlanılarak incelenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda programlarda pek çok ortak/benzer nitelikte hedefler olduğu ancak bu hedeflerden bazılarının HMDÖP’de (Hong-Kong Matematik Dersi Öğretim Programı) daha alt sınıf seviyelerinde sunulduğu ve programın aynı öğrenme alanına ait görece üst düzey davranışları içerdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim programlarının her ikisinde de sarmal içerik düzenleme yaklaşımından yararlanılmakla birlikte HMDÖP’nin görece kapsamlı ve zengin bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Öğrenme-öğretme yaşantıları ve ölçme-değerlendirme etkinlikleri için ortak olarak TMDÖP’de (Türkiye Matematik Dersi Öğretim Programı) herhangi bir örneğe yer verilmediği, buna karşın her iki program ögesi açısından HMDÖP’nin uygulayıcıları için söz konusu örnekleri içeren daha zengin ve anlaşılır nitelikte bir program olduğu tespit edilmiştir.

A COMPARATIVE ANALYSIS OF PRIMARY SCHOOL MATHEMATICS CURRICULUM OF TURKEY AND HONG KONG

Although mathematics is defined as a science based on number and measure, it actually has a much more holistic meaning that improves the way individuals think. Mathematics develops a number of different cognitive skills that are inherently present in every human being so that it can be useful in all aspects of individuals' lives. When these features are taken into consideration, the importance and necessity of mathematics and mathematics education can be clearly understood. The aim of this study to compare the 1-4th grades mathematics course curriculum of Turkey and Hong-Kong, which are being implemented, in a comparative way. This qualitative study was conducted according to the case study model and the curricula of the countries were considered as cases. The curricula of the countries which have been reached through the official general web sites have been examined by using descriptive analysis method. As a result of the findings obtained in the study, it was concluded that there are many common / similar objectives in the programs, but some of these goals are presented at lower levels in the HMCC (Hong Kong Kong Mathematics Course Curriculum) and the program includes relatively high level behaviors belonging to the same learning area. Although both of the curricula use the spiral content editing approach, it has been determined that HMCC has a relatively comprehensive and rich structure. In terms of teaching-learning proceeses and assessment activities it was concluded that there has included in any sample in TMCC(Turkey Mathematics Course Curriculum), however in terms of both curriculum elements HMCC has a relatively richer and more understandable structure for its implementers.

___

  • Aykaç, N.(2014). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Baş, M. (2017). 2009 ve 2015 İlkokul matematik dersi öğretim programları ile 2017 ilkokul matematik dersi öğretim programı karşılaştırması. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi (YYU Journal of Education Faculty), 14(1):1219-1258. http://dx.doi.org/10.23891/efdyyu.2017.44
  • Creswell, J. W. (2009). Research design: qualitative, quantitative, and mixed methods approaches (3rd edition). California: Sage Publications.
  • Göker, L.(1997). Matematik tarihi ve Türk- İslam matematikçilerinin yeri. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Fidan, N. (2012). Okulda öğrenme ve öğretmen 3.Baskı. Ankara: Pegem Akademi.
  • HMDÖP, Mathematics Education Key Learning Area Curriculum Guide (1995). https://www.edb.gov.hk/en/curriculum-development/kla/ma/curr/basic-education2002.html adresinden 21 Nisan 2019 tarihinde alınmıştır.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (17.baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Özen, H. (2006). Türkiye'de etkili matematik öğretimi için 1968-2005 yılları arsında geliştirilen ilköğretim (1-5) matematik programlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Savaş, E. (1999). Matematik öğretimi. Ankara: Kozan Yayıncılık.
  • MEB. (2004). Matematik Dersi (1-4. Sınıflar Öğretim Programı).Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • MEB. (2008). Matematik Dersi (1-4. Sınıflar Öğretim Programı).Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • MEB. (2018). Matematik (1-4. Sınıflar Öğretim Programı).Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Yazgan, M.,& Özgen, E. (2017). A Case Study on Empathic Tendency of Academicians in the Context of Interpersonal Relations. Journalism, 7(1), 46-52.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (5.Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yin, R.K. (2006). Case Study Methods. Green,J. L., Camilli, G., Elmore, P.B. (Ed.), Complemantry Methods for Research in Education. Washington DC: Lawrence Erlbaum Associates Inc.
Turkish Studies - Educational Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5609
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ