TÜRK KAHVESİ TÜKETİMİNDE MOTİVASYONEL FAKTÖRLERİN NİTEL ANALİZ

Son yıllarda pazarlama kararlarının alınmasında gerek STEP (Sosyo-Kültürel, Teknolojik, Ekonomik ve Politik Çevre Analizleri) gerekse SWOT (Üstünlükler, Zayıflıklar, Fırsatlar ve Tehditlerin Analizi) ve rakip analizlerinin yapılmasının yanı sıra, müşteri iç görülerinin araştırılıp analiz edilmesi, doğru pazara uygun pazarlama kararları ile pazara çıkma, ulusal ve uluslararası pazarlarda başarıyı belirleme noktasında önemlidir. Bu çalışmanın amacı, UNESCO’nun 2013 yılında soyut kültürel mirasımız arasında belirlediği Türk kültürüne has Türk kahvesi tüketiminin motivasyonel faktörlerini yani tüketim iç görülerini araştırmaktır. Bu faktörlerin araştırılması, hem ulusal hem de uluslararası pazarda Türk Kahvesi marka yaratıcılarının pazara girme ve pazara tutunmalarında vizyoner bakış açılarını geliştirmeleri ve uygun konumlandırma stratejileri ile pazara çıkmaları açısından önemlidir. Bu amaçla 2018 yılı içerisinde Ocak ve Eylül ayları arasında, her yaş aralığından, çoğunluğu İstanbul, Balıkesir ve Denizli’de ikamet eden, 33 kahve tüketicisi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmada olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacıların geliştirdiği yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türk kahvesini tüketenler arasında özel pişirme usullerinin öne çıktığı, genelde sağlık faktörü nedeniyle sade ve çok az şekerli içme yöntemlerinin denendiği, görsel olarak özellikle bakır cezve ve şık fincanlar talep edilirken, tahta kaşık kullanımı, az kavrulmuş kahve ve közde/korda pişirme usullerinin talep edildiği de belirtilmiştir. Kahve tüketiminin motivasyonel faktörleri arasında kişisel faktörlerden çok sosyalleşme, rahatlama sağlaması, grup halindeyken kahve tüketme isteği, sohbet üretme, sohbeti geliştirme aracı olarak tüketme ve ayrıca eğlence faktörü olarak görülmesi, eski dostları anma ve vakit geçirme aracı olarak kahve içmeyi tüketme isteğinin, araştırmanın desenleri olarak ortaya çıktığı görülmüştür.

QUALITATIVE ANALYSIS OF MOTIVATIONAL FACTORS OF TURKISH COFFEE CONSUMPTION

In addition to making marketing decisions in recent years, STEP, (Socio-cultural, Technological, Economic and Political Environment Analyzes) SWOT (Analyzes of Advantages, Weaknesses, Opportunities and Threads) and competitor analyzes, as well as researching and analyzing customert insight, joining the market with the right marketing decisios has become important in determining the success of national and international markets. The aim of this study is to investigate the motivational factors -namely the insights of consumption- effecting consumption of Turkish coffee which is unique to Turkish culture. UNESCO determined Turkish coffee an abstract cultural heritage in 2013. Research of these factors is important in terms of improving the visionary perspective of Turkish coffee brand creators both in the national and international markets or entering and holding onto the market or launching them with appropriate positioning strategies. For this purpose, in-depth interviews were conducted between January and September in 2018 with 33 coffee consumers of all ages, most of them living in Istanbul, Balıkesir and Denizli. Phenomenology pattern was used in the study. Research data were obtained through a semi-structured interview form developed by the researches. As a result of this research, special cooking methods are prominent among those who consume Turkish coffee, sugarless and a little sugary drinking methods are tried due to health factors, especially copper coffee pots and stylish cups are demanded while wooden spoon, low-roasted coffee and ember/coal cooking methods are used. Among the motivational factors of coffee consumption, rather than personal factors; socialication, relaxation, desire to consume coffee with a group, small-talk, consuming as a means of developing communication and also entertainment purposes, desire to consume coffee as a means of commemorating and spending time with old friends emerged as patterns of research.

___

  • Acar, N., Çakırbaş, A., Çizmeci, B. (2019). Türk Kahvesi Mekanlarının Seçimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Nevşehir Örneği. ANEMON, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.7(1),135-143.
  • Ariely, D., https://www.youtube.com/watch?v=5aH2Ppjpcho TedTalks. What makes us feel good about our work?Erişim tarihi. 05/08/2019.
  • Boone, L. ve Kurtz, D.L. (2016). Contemporary Business. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık. Çeviri Editörü. Prof.Dr. Azmi Yalçın. Ondördüncü Basımdan Çeviri. Gözden Geçirilmiş Yeni Basım. Ankara.
  • Conway, Jan (2019). U.S. Coffee Market Statistics&Facts, Consumer Goods&FMCG, Non Alcoholic Beverages, Coffee Market. (https://www.statista.com/topics/1248/coffee-market/)
  • Erçoşkun, M. H. ve Nalçacı, A. (2005). Öğretimde Psikolojik İhtiyaçların Yeri ve Önemi. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.11,353-370.
  • Jung, C. G. (1982). Aspects of Feminine, Princeton. The Collected Works of C.G. Jung. Bollingen Series XX. Princeton University Press.
  • International Coffee Organization. Coffee Market Report. http://www.ico.org/Market-Report-18- 19-e.asp. Alıntı tarihi. 06/08/2019.
  • Kreitner, R. ve Kinicki A. (2004). Organizational Behavior. Boston McGraw Hill/Irwin 6 th ed. https://trove.nla.gov.au/version/260725389 Electronic Resource. Kim, YG, Eves,A. ve Scarles, C (2013). Empirical Verification of A Conceptual Model of Local Food Consumption At A Tourist Destination, International Journal Of Hospitality Management 33 (1),484-489
  • Koç, E.(2016). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri Global ve Yerel Yaklaşım, 7.Baskı. Seçkin Yayınevi. Ankara.
  • Koz, G. F. (2011). Çekirdekten Fincana: Bir Yudum Kahve Kırk Yıllık Hatır, “Tüm Zamanların Hatırına Sarayda Bir Fincan Kahve ), TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı yayını, İstanbul Kültür ve Turizm Bakanlığı (2013). Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği. Erişim tarihi:2019.
  • (http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR-202374/turk-kahvesi-kulturu-ve-gelenegi.html) Lanfranchi, M., C. Giannetto ve V. Dimitrova (2016). Evolutionary Aspects of Coffee Consumers’ Buying Habits: Results of A Sample Survey, Bulgarian Journal of Agricultural Scinece, 22 (No5), 705-712.
  • Market Watch (Jan14, 2019) Coffee Beverages Market 2019 Global Trend, Segmentation and Opportunities Forecast To 2025. (https://www.marketwatch.com/press-release/coffeebeverages-market-2019-global-trend-segmentation-and-opportunities-forecast-to2025-2019-01-14), Erişim Tarihi:14/01/2018
  • Mokrysz, S. (2016). Consumer Preferences and Behaviour On The Coffee Market In Poland, Forum Scientiae Oeconomia, Volume 4, No.4, 91-107.
  • Pet, E., Iancu, T., Ruset, C., Milin, A., Buzamat, G., ve Buzila, N. (2009). Research Concerning the Behaviour of the Coffee Consumer. Bulletin UASVM Horticulture, 66 (2),362-365.
  • Snodgrass, M. E (2004). Encyclopedia of Kitchen History, Taylor&Francis Group, New York.
  • Sözlü, S., Yılmaz, B. ve Tek, N. A. (2017). Kahve Tüketimi ve Bazı Hastalıklarla İlişkisi. SDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Cilt 8 Sayı 2.
  • Stratton, J. ve Werner, M.(2013). Consumer Behavior Analysis of Fair Trade Coffee: Evidence From Field Research. The Psychological Record, 63,363-374.
  • Turan, G. ve Turan, A. Z. (2011). Türk Kahvesini Çevreleyen Nesnelerin Tasarımı ve Sembolik Anlamları Üzerine Notlar, Tüm Zamanların Hatırına Sarayda Bir Fincan Kahve, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Yayını, İstanbul.
  • Uysal, M ve Hagan, L. (1993). Motivations of Pleasure Travel and Tourism. (Ed. M. Khan, M. Olsen & T. Var). Encyclopaedia of Hospitality and Tourism, NY: Norstrand Reinhold,798-810.
  • Van Manen, M. (1990). Researching Lived Experience: Human Science For An Action Sensitive Pedagogy. State University of New York.
  • Varela, P., Beltran, J. ve Fiszman, S. (2014). An Alternative Way to Uncover Drivers of Coffee Liking: Preference Mapping Based on Consumers’ Preference Ranking and Open Comments, Food Quality and Preference 32,152-159.
  • Yaman, M. ve Güllü, M. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Kahve Çeşitlerini Tüketim sıklıkları ve Kahve ile İlgili Görüşleri, Dünya Gıda, 3,58-65.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Turkish Studies - Economics, Finance, Politics-Cover
  • ISSN: 2667-5625
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ