NİĞDE BELEDİYE HİZMETLERİ KAPSAMINDA YEREL YÖNETİMLERDE YURTTAŞ MEMNUNİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Belediyeler, halka en yakın hizmet sağlayan ve kamu yönetiminin vazgeçilmez unsuru olan kamu tüzel kişilikleridir. Belediyeler demokratik bir anlayış çerçevesinde, yurttaşların sorunlarına çözümler üreten ve yurttaş memnuniyetini sağlamak üzere kurumsallaşan yapılardır. Bu çalışmada yurttaşların belediye hizmetlerinden memnuniyet düzeyini belirlemek amacıyla Niğde İl merkezinde uygulamalı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma kapsamında 627 kişiye anket soru kâğıdı uygulanmış ve bu kapsamda 602 tane geçerli anket formundan çeşitli veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra frekans analizi, varyans (ANOVA) analizi, t-testi ve Scheffe analiz yöntemleri kullanılarak çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Niğde Belediyesi açısından araştırmada elde edilen memnuniyet sonuçlarının iç açıcı olduğunu söylemek pek de mümkün değildir. Bu çalışmanın Niğde Belediyesi’ne, Niğde halkına sunduğu hizmetleri değerlendirmesi açısından bir katkı yapması hedeflenmektedir. Araştırmada çıkan sonuçların Niğde Belediyesi’nin gelecekte yapacağı hizmetlerine ilişkin ışık tutacağı ve eksik olduğu düşünülen hizmetleri en kısa zamanda tamamlayarak yurttaşını memnun etmesi düşünülmektedir. Böylece mevcut durum analizleri ile sağlıklı ve faydalı kararlar alınarak yaşam kalitesinin ve belediyenin sunduğu hizmetlerin niteliklerinin artırılması sağlanabilecektir. Şeffaflığın ve katılımcılığın öneminin arttığı günümüz dünyasında belediye yönetimi halkın beklentilerine cevap verirse ancak o zaman hizmetlerin etkinliği, yurttaş memnuniyeti ve başarılı bir belediye yönetimi sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu konuyla ilgili yapılan benzer çalışmalar araştırılmış olup, yurttaşların memnuniyetlerine göre Niğde Belediyesi’nin sunduğu hizmetler konusunda belediyeye bazı öneriler sunulmuştur.

A RESEARCH ON CITIZENSHIP SATISFACTION IN LOCAL GOVERNMENTS UNDER NİĞDE MUNICIPAL SERVICES

The municipalities are the public legal entities as an indispensable elements of public administration that provide the closest services to the public. The municipalities are institutional structures that provide solutions to the problems of citizens and provide citizen satisfaction within the framework of a democratic understanding. In this study, an applied research was carried out in Nigde city center to determine the level of citizens' satisfaction with municipal services. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to 627 individuals and various data were obtained from 602 valid questionnaire forms. After the obtained data were transferred to the computers using SPSS 22.0 package program, various results were obtained by using frequency analysis, variance (ANOVA) analysis, t-test and Scheffe analysis methods. As far as Niğde Municipality is concerned, it is not possible to claim that the satisfaction results obtained in the research are very encouraging. This study aims to contribute Niğde Municipality regarding evaluating the services offered to the residents of Niğde. The results of the research study are expected to shed light on the future services of Niğde Municipality and to contribute to the contentment of the citizens through the improvement of services that are considered to be incomplete. Thus, by making profound and useful decisions along with the current situation analyses, it would be possible to increase the quality of living and services provided by the municipality. In today’s world where the importance of transparency and participation increases, if the municipal administrations manage to meet the public expectations, then the efficiency of the services, citizen satisfaction, and successful municipal management would be ensured. In addition, similar studies on this issue have been researched and some suggestions have been made to the services provided by Nigde Municipality according to the satisfaction of the citizens.

___

  • Akyıldız, Fulya (2012). Belediye Hizmetleri ve Vatandaş Memnuniyeti: Uşak Belediyesi Örneği, Journal of Yasar University Cilt:26 Sayı:7 ss. 4415-4436.
  • Ardıç, Kadir, Yüksel, Fatih ve Çevik, Osman (2004). Belediyelerde Hizmet Kalitesinin (Vatandaş Tatminin) Ölçülmesi (Tokat Belediyesi’nde Bir Uygulama). Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 13 Sayı 3, Temmuz, s. 63–81. Ankara.
  • Aslan, Cumhur, Uluocak Şeref (2012). Belediye Hizmetlerinden Memnuniyet Düzeyleri Üzerine bir Araştırma: Çanakkale Örneği, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi Cilt:9 Sayı:1 ISSN: 1303- 5134 ss. 174-201
  • Baloğlu, B., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemi, (3.Basım), Der Yayınları, İstanbul, 2006.
  • Cankuş, Bülent (2008). Belediye Hizmetlerine İlişkin Algı ve Memnuniyetin İkili Lojistik ve Regresyon Analizi İle Ölçümü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Daştan, İlker ve Delice Mehmet Erdem (2015). Belediye Hizmetlerinden Memnuniyet Düzeylerini Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi: İzmir Büyükşehir Belediyesi Örneği, The Journal of Academic Social Science Studies, Number:32 Winter III, p. 203-223
  • Dökmeci, V.(1996). İstanbul, Ankara ve İzmir’de Yaşam Kalitesinin Karşılaştırılması, İstanbul 2020 Sempozyumu, İTÜ, İstanbul: 17–19 Nisan, s: 469– 474.
  • Efeoğlu, İ.E., İş – Aile Yaşam Çatışmasının İş Stresi, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: İlaç Sektöründe Bir Araştırma, (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, 2006.
  • Gümüş, M. ve Keloğlu, N. (2002). Factor analysis on service attributes of Çanakkale municipality School of Tourism, Biga Faculty of Economics, Çanakkale Onsekiz Mart Universty, Çanakkale, Turkey TQM Magazine 373-375.
  • Henden, H. Burçin ve Rıfkı, Henden (2005). “Yerel Yönetimlerin Hizmet Sunumlarındaki Değişim ve e-Belediyecilik”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 14, Güz 2005, ss. 48-66
  • https://sonuc.ysk.gov.tr/module/sspsYerel.jsf
  • http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059
  • http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27640
  • İlban, Mehmet Oğuzhan, Biçimveren Lütfi (2017). “Belediyelerde Hizmet Kalitesinin Değerlendirilmesi: Burhaniye Belediyesi Örneği”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:26, Sayı:2 Nisan 2017,ss. 75-104.
  • İnce, Mehmet; ŞAHİN, Kübra(2011). Belediye Hizmetlerinde Vatandaş Memnuniyeti Ölçümü: Selçuklu Belediyesi Örneği, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi - Selçuk Üniversitesi, 2011; 15(21): 126-175.
  • İslamoğlu, A.H., Sosyal bilimlerde Araştırma Yöntemi, (SPSS Uygulamalı), Beta Yayıncılık, İzmit 2009.
  • Kara, Mehmet ve Gürcü Maşide (2010). Belediye Hizmetlerinde Halkın Memnuniyetinin Ölçülmesine Yönelik Bir Çalışma: Yozgat Belediyesi Örneği, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt: 2 Sayı:2 ISSN: 8039 ss. 79-86
  • Negiz, Nilüfer (2007). Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerde Hizmet Etkinliği ve Eğitim İlişkisi: Alan Araştırması ve Bir Model Önerisi. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta. Ss. 29-57
  • Taşçı, Bülent Talat (2014). Hizmette Kalite ve Belediye Hizmetlerinde Kaliteye Yönelik Vatandaş Memnuniyetinin Ölçümü (Yalova İl Merkezi Örneği) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ABD Sosyal Politika Bilim Dalı, Yalova Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi
  • Topçu, Ü. ve Dökmeci, V. (2005). İstanbul un değişik mahallelerinde kullanıcı hoşnutluğun karşılaştırılması İ.T.Ü. Mimarlık Planlama ve Tasarım dergisi. 4/1, s:126–134.
  • Torlak, Ö. (1999), Belediyelerde Hizmet Yönetimi ve Pazarlama, Seçkin Yayınevi, Ankara.
  • Usta Resul ve Levent Memiş (2010). “Belediye Hizmetlerinde Kalite: Giresun Belediyesi Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, , Cilt 15, Sayı 2, Yıl 2010, Isparta, ss. 333-355.
  • Yavuz Çehre, S. P. (2005). “Belediyelerin Kentsel Yasam Kalitesine Etkileri Denizli Karşıyaka Mahallesi Örneği” (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Yıldırım, Selahattin. Yerel Yönetim ve Demokrasi, İstanbul, 1993 Sayı 28, İstanbul, Mart ss. 27-33