MODERN TURİZMDE KONAKLAMA SEKTÖRÜ AÇISINDAN SEYAHAT İŞLETMELERİ İLE ÇALIŞMANIN DURUM VE AVANTAJLARI

Ulaşım ve konaklama işletmeleri turizm sektörünün temel işletmeleri içinde yer almaktadır. Seyahat acentaları ise bu iki işletme arasındaki koordinasyonu sağlamaktadır. Aynı zamanda seyahat acentaları, turistik hizmet ve ürünün de müşteriye ulaşması için ihtiyaç duyulan aracı veya dağıtım kanalı ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu koordinasyon sistemi değişen koşullara uyum sağlayarak, ulusal ve uluslararası rekabet koşullarını da dikkate alarak devam etmektedir. Son yıllarda bilişim teknolojisindeki gelişimler, küreselleşme ile kalkan ülke sınırları, değişen turist profili turizm endüstrisinde de değişimlere sebep olmuş, makro ve mikro açıdan dağıtım kanallarında da önemli değişimler olmuştur. Bu değişim süreci hizmet ve ürünlerin planlanması, üretilmesi, destinasyon yönetimi, fiyatlandırma, rekabet stratejileri gibi önemli değişimleri beraberinde getirmiş ve konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları arasında yeni anlaşma modelleri orta çıkmıştır. Çalışmanın temel amacını oluşturan konaklama işletmelerinin seyahat acentaları ile çalışmasının avantajlarını belirleyebilmek için konaklama işletmelerine yönelik 22 adet soru belirlenmiştir. Toplam 45 adet beş ve dört yıldızlı konaklama işletmesi yöneticisi ile 30-35 dakikalık sürelerde yüz yüze görüşülerek ya da internet üzerinden soruların iletilmesi ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bu görüşmelerde katılımcıların tümü teknolojinin gelişme göstermesine ve kendi internet sistemleri üzerinden faaliyetlerini yürütmeye başlamalarına rağmen seyahat acentaları ile çalışmaya devam edeceklerini belirtmişlerdir.

IN MODERN TOURISM, IN TERMS OF ACCOMMODATION SECTOR STATUS AND ADVANTAGES OF WORKING WITH TRAVEL OPERATORS

Transportation and accommodation companies are among the main enterprises of the tourism sector. Travel agencies provide coordination between these two companies. This coordination system is adapted to the changing conditions, taking into account national and international competition conditions. In recent years, the developments in the information technology, the borders of the shielding country borders with globalization, the changing tourist profile have caused changes in the tourism industry and there have been significant changes in the distribution channels in terms of macro and micro. This change process has brought with it important changes such as planning and production of services and products, destination management, pricing, and competitive strategies, and new agreement models have emerged among the accommodation companies and travel agencies. In order to determine the advantages of working with the travel agencies, which are the main purpose of the study, 22 questions were determined for the hotels. A total of 45 five- and four-star hotels managers were interviewed in 30-35 minutes by face-to-face interviews or by sending in questions via the internet and the data obtained have been evaluated by descriptive analysis method. In these interviews, all of the participants stated that they will continue to work with travel agencies despite the development of technology and their activities through their own internet systems.

___

  • Buhalis, D. (2000), “Relationships in the Distribution Channel of Tourism: Conicts between Hoteliers and Tour Operators in the Mediterranean Region”, http://epubs.surrey.ac.uk/tourism/1, 113- 139.
  • Emir, O. (2010). Otel işletmelerinin pazarlanmasında seyahat acentalarının rolü: Otel işletmeleri tarafından bir değerlendirme, Ege Akademik Bakış, 10(4), 1245-1256.
  • Kozak, N., Akoğlan, M., Kozak, M., (1997), Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar, 3. bs., Ankara.
  • Li, X. And Petrick, J.F. (2008), “Tourism marketing in an era of paradigm shift”, Journal of Travel Research, 46, 236-244.
  • Luiz Moutinho, Strategic Management in Tourism, CABI Tourism Texts, 2nd Edition, UK, 2010, p. 142.
  • Mengü, Cüneyt (2013), Turizm Endüstrisinde Havacılık, Istanbul, Yalın Yayıncılık
  • Mengü, Cüneyt (2018), Seyahat İşletmelerine Yönetim ve Operasyon Stratejileri, İstanbul, Yalın Yayıncılık
  • Mirzeyava, G., Sarıışık, M., Ekber, Ş., (2016), “Otel İşletmelerinin Dağıtım Kanalları Seçimindeki Davranışları: Bakü’deki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi Cilt:3, Sayı: 6, 21-32.
  • Pearce, D. (2007), “A needs-functions model of tourism distribution”, Annals of Tourism Research, 35 (1), 148-168
  • Unur, K., Çakıcı, C. ve Taştan, H. (2010). Paket Turlardaki Müşteri Şikayetleri ve Seyahat Acentalarının Bu Şikayetlerle Karşılaşma Sıklıkları Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 391-408.