SONAT FORMUNUN TARİHİ SÜREÇ İÇİNDEKİ GELİŞİMİ: JOAQUIN RODRIGO PİYANO SONATI ANALİZİ

Bu araştırmanın amacı Joaquín Rodrigo’nun Album Centanario Piano (Yüzyıllık Piyano Albümü) kitabında yer alan Cinco Sonatas de Castilla (Beş Kastilya Sonatı) olarak bilinen Sonata, Sonata en fa sostenido menor, Sonata en Re, Sonata como un Tiento, Sonata en La isimli piyano sonatlarının form ve armonik analizini yaparak piyano eğitimi repertuarına çalışma rehberi niteliğinde bir bilgi kaynağı olarak katkı sağlamaktır. Çalışmada sonatın ve sonat formunun tarihsel süreç içindeki gelişimi farklı örnekler üzerinden ele alınmış, ardından Rodrigo’nun piyano sonatları analiz edilmiştir. Sonuç olarak araştırmanın form analizi basamağında Rodrigo’nun sonatlarında sonat allegrosu, şarkı formu ve tiento biçimi ile neo-klasik yaklaşımının görüldüğü söylenebilir. Armonik analiz doğrultusunda Sonata Sonata en Re ve Sonata en La’nın Klasik dönem sonat allegrosu armonik yapısını yansıttığı; armonik çeşitliliğin görüldüğü Sonata en fa sostenido menor ve Sonata, como un Tiento’da ise bir 20. Yüzyıl bestecisi olarak Rodrigo’nun çağdaş stilini göstermiş olduğu belirtilebilir. Ulaşılan sonuçlardan hareketle, piyano derslerinde eser seçiminde Rodrigo’nun piyano eserlerine yer verilerek, bestecilik stilinin tanıtılması ve öğrencinin farklı kültürlere ilişkin bilgi sahibi olması; Rodrigo’nun Cinco Sonatas de Castilla eserindeki sonatları çalışacak veya öğrencilerine çalıştıracak piyano eğitimcilerinin araştırma kapsamında yer alan analizler doğrultusunda eserleri tanımaları önerilir.

THE DEVELOPMENT OF THE SONATA FORM IN THE HISTORICAL PROCESS: JOAQUIN RODRIGO PIANO SONATA ANALYSIS

The aims of the study are to make form and harmonic analysis of Joaquín Rodrigo’s sonatas which are in Album Centanario Piano book, namely Sonata, Sonata en fa sostenido menor, Sonata en Re, Sonata como un Tiento, Sonata en La of Cinco Sonatas de Castilla, accordingly to make contribution to piano education repertoire as being a source of information having characteristics of the study guide. In the study, the development of the sonata and the sonata form in the historical process is discussed through different examples, and then Rodrigo's piano sonatas are analyzed. As result, in the form analysis of the research, it can be said that his neo-classical approach is seen in the sonatas of Rodrigo, with sonata allegros, lied and tiento form. In the direction of harmonic analysis, Sonata, Sonata en Re and Sonata en La reflects the harmonic structure of classical period sonata allegros; in the harmonic analysis, Sonata en fa sostenido menor and Sonata como un Tiento, as a 20th-century composer, Rodrigo has shown the contemporary style. Based on the results obtained in the study, it is recommended to practice Rodrigo’s piano works in piano lessons to introduce composition style and to have knowledge of different cultures, recognize the sonatas according to the analysis who study sonatas.

___

  • Aktaş Urgun, B. (2008). Beethoven son sonatlar op.101- op.111 sonat formunda kırılma (Tez No. 231434). Yayınlanmamış sanatta yeterlik tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Badura-Skoda, E. (2017). The eighteenth century fortepiano grand and its patrons. Indiana University Press.
  • Boran, İ., Şenürkmez, K.Y. (2015). Kültürel tarih ışığında çoksesli batı müziği (3. Baskı). Yapı Kredi.
  • Bucak, S. (1996). Haydn piyano sonatları (Tez No. 53478). Yayınlanmamış sanatta yeterlik tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Cangal, N.(2011). Müzik formları (4. Baskı). Arkadaş Yayınevi.
  • Cebeci, Ö. (2007). Chopin’in 2. Piyano Sonatı üzerine bir araştırma (Tez No. 208068). Yayınlanmamış yüksek lisans eser metni, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Corneilson, P. (2016). J. C. Bach (2nd Ed.). Routledge Taylor & Francis Group.
  • Çebi, D. (2021). Romantik dönemde piyano sonatı: F. Chopin’in Op.35 No.2 Piyano Sonatı üzerine bir inceleme (Tez No.684066). Yüksek lisans uygulama raporu, Dokuz Eylül Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Daysalı, Y. (2016). The Liszt Piano Sonata In B Minor: A precursor of 20th century tonal progression and compositional techniques (Tez No.435346). Master’s thesis, Yaşar University. Ulusal Tez Merkezi.
  • Ewell, P. (2002). Scriabin’s Seventh Piano Sonata: Three Analytical Approaches. Indiana Theory Review, 23, 23-67. https://www.jstor.org/stable/24046537
  • Gören, B (2014). Prokofiev erken dönem eserlerine genel bir bakış ve ı̇lk üç piyano sonatının ı̇rdelenmesi (Tez No. 372410). Yayınlanmamış sanatta yeterlik tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Guil, D. M. (2014). La canción con piano de Joaquín Rodrigo. Un estudio poético-musical y psicoeducativo. Ph. Thesis, Universidad de Córdoba Facultad de Ciencias de la Educación Departamento de Psicología.
  • Hunt, G. (2009). The three-key trimodular block and its classical precedents: sonata expositions of Schubert and Brahms. Intégral, 23, 65-119. https://www.jstor.org/stable/41219903
  • Jones, D. K. (2001). The piano works of Joaquín Rodrigo: An evaluation of social influences and compositional style. Doctor of musical arts with a major in music, The University of Arizona.
  • Karataş, Z. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Manevi Temelli Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 1(1), 62-80.
  • Kennedy, M. (2005). Dictionary of Music. Grange Books: Hoo.
  • Kim, J.H. (2011). A study of Ludwig van Beethoven’s Piano Sonata Op. 111, Robert Schumann’s Op.6 and Maurice Ravel’s Jeux D’eau. Master degree, Southern Illinois University Carbondale.
  • Küçümen, F. C. (2009). Joaquin Rodrigo "Fantasia Para un Gentilhombre" ve kaynağı olan Gaspar Sanz'ın altı gitar eserinin karşılaştırılması (Tez No.239394). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Haliç Üniversitesi. Ulusal Tez Merkezi.
  • Marco, T. (1993). Spanish music in the twentieth century. Harvard Univesity Press.
  • Mimaroğlu, İ. (2006). Müzik tarihi (10. Basım). Varlık Yayınları.
  • Minor, J.L. (2004). "Were they truly neoclassic?" A study of French Neoclassicism through selected clarinet sonatas by "Les Six" composers: Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud, And Francis Poulenc. Doctoral dissertation, Division of Research and Advanced Studies of the University of Cincinnati.
  • Mohan Kömürcü, H. (2022). C. Czerny ve C. L. Hanon etüdlerinin Mozart K.545 No.16 Do Majör Piyano Sonatının seslendirilmesindeki destekleyici rollerinin incelenmesi. Kayalar, F. (Ed.), Vol.1. Eğitim bilimlerinde güncel tartışmalar (pp. 102-117). Duvar Yayınları. ISBN:978-625-8109-71-9
  • Rodríguez, E. M. (2017). Music criticism and music critics in early Francoist Spain. Oxford University Press. Britannica. (n.d.). Sonata da camera. Retrieved January 1, 2019, from https://www.britannica.com/art/sonata-da-camera
  • Toptaş, B. (2012). Haydn, Mozart ve Beethoven’in piyano sonatlarına genel bir bakış. Journal of Academic Social Science Studies, 5 (8), 1157-1166.
  • Usmanbaş, İ. (1974). Müzikte biçimler. Milli Eğitim Basımevi.