"Şehrin Aynaları" Romanında Gölgenin Gücü

Her okunuşunda yeniden ve farklı açılardan değerlendirilme imkanına sahip olan roman türü, içinde derin anlamlar barındıran ve bu anlamlardan hareketle insan gerçeğine ait evrensel mesajlar taşıyan bir türdür. Elif Şafak'ın Şehrin Aynaları romanı, içice geçmiş iki hikaye halinde, hem İspanya'dan İstanbul'a uzanan bir süreçte engizisyon zulmünden kaçan insanları anlatırken, hem de roman kahramanlarının ruhsal alanda yaşadıkları maceraya yer vermektedir. Carl G. Jung'un arketip kuramına dayanarak yaptığımız bu çalışmada, kişilerin kendilerini arama süreci ve bu süreçte kişinin gölge yönünün önemi üzerinde durulmaktadır.

The Power of Shadow in Şehrin Aynaları (The Mirrors of the City)

Novel type which has possiblity to be evaluated for different respects in every reading is a type containing deep meanings, and from this meaningscarrying universal messages belong to human reality. Elif Şafak's novel 'Şehrin Aynaları', consists of two stories that, one within the other, tells about both the people who runaway from inquisition cruelty in a process from Spain to İstanbul and the adventure experienced by novel heros in psychological area. Depending on Carl G. Jung's arketip theory, in this work, we emphasize that the process in which persons seeking themselves, and the importance of shadow aspect of person in that process.

___

  • CAMPBELL, Joseph (1999), Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, (Çev.Sabri Gürses), İstanbul: Kabalcı Yay: 41-42.
  • DÖKMEN, Üstün (1993), "Düşler Tarlası Filminde Arketipler", Adam Sanat, sayı 96: 63-68.
  • FORDHAM, Frieda (2001), Jung Psikolojisinin Ana Hatları, (Çev. Aslan Yalçıner), İstanbul: Say Yay.,: 67.
  • GÖKERİ, A.İ.(l979), Arketiplere Dayanan Yeni Bir İnceleme Yönteminin Tanıtılarak İngiliz ve Türk Edebiyatında Bazı Epik ve Romans Niteliğinde Yapıtlara Uygulanması, Ankara: DTCF Yay.,19.
  • SCHİMMEL, Annemarie (2000) Sayıların Gizemi, (Çev. Mustafa Küpüşoğlu), İstanbul: Kabalcı Yay, 68.
  • ŞAFAK, Elif (1999) Şehrin Aynaları, İstanbul: İletişim Yay.