Türkiye'nin İzmir ve Ankara İllerinde Su Ürünleri Tüketimi

Bu çalışma Türkiye’nin biri deniz kıyısında bulunan İzmir ile diğeri iç kesimde bulunan Ankara illerinde su ürünleri tüketim tercihlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İzmir için 306 Ankara için 405 kişi ile doğrudan görüşülerek anket uygulanmış ve araştırmanın orijinal verileri elde edilmiştir. Anket verileri, SPSS ve Microsoft Excel paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; İzmir ilindeki bireylerin %81’inin ağırlıklı olarak beyaz et, %19’unun ise ağırlıklı olarak kırmızı et tükettikleri saptanmıştır. Bu bireylerden haftada en az 1 defa balık tüketenlerin oranı %46’dır. Ankara ilindeki bireylerin %83’ünün ağırlıklı olarak beyaz et, %17’sinin ise ağırlıklı olarak kırmızı et tükettikleri saptanmıştır. Bu bireylerin haftada en az 1 defa balık tüketenlerin oranının sadece %30 olduğu tespit edilmiştir. Hayvansal protein kaynağı olması nedeniyle su ürünlerinin beslenmedeki önemi oldukça büyüktür. Ancak ülkemizde hızla artan nüfusa ve dengeli beslenmede görülen ciddi sıkıntılara rağmen su ürünlerinden halen yeterince faydalanılmamaktadır. Sonuç olarak ülkemizde balık tüketim alışkanlığının arttırılması ve su ürünleri tüketiminin insan sağlığı üzerindeki kısa ve uzun vadedeki faydaları açıklanmalıdır. Bu amaçla, yerel yönetimler ve diğer bölgesel kurum ve kuruluşlar bulundukları bölgedeki halkın su ürünlerine ilgisini çekecek tanıtıcı ve özendirici faaliyetlerde bulunmalıdır.

Fishery Products Consumptıon in the Cities of Ankara and Izmir in Turkey

This study is one of Turkey at the sea coast in Izmir and Ankara in other inland fisheries are conducted to determine consumer preferences. 306 people in Izmir and 405 people in Ankara were directly interviewed and the orginal data for the research was gathered. Survey data were anlyzed with using SPSS and Microsoft Excel software packages. According to the survey data; it is determined that individuals consumed mostly white meat at the rate of 81%, and consumed white meat at the rate of 19%. At least 46% of these individuals consume fish once a week at a minimum. It is determined that 83% of the individuals in Ankara consumed white meat, 17% consumed red meat. It is found out that at least 30% of these indiviudals consumed fish once a week at a minimum. Aquaculture products are highly important for the nutrition due to its being animal protein resource. In spite of the fast growing population and big problems seen in balanced diets, aquaculture products are not efficiently benefited. As a result of our country to increase fish consumption habits and consumption of fishery products on human health in the short and long term benefits should be explained. To this end, local governments and other regional organizations and institutions of the people in the area where the handle will be of interest to fisheries and should be in promoting.

___

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effects Of Drought Stress on Germination in Fourteen Provenances of Pinus Brutia Ten. Seeds in Turkey

HAKAN ŞEVİK, Nihat ERTÜRK

Elma Bitkisi (Malus domestica L.)'nde Foliar Uygulanan Salisilik Asitin Donmaya Karşı Etkileri

BENGÜ TÜRKYILMAZ ÜNAL, Oğuzhan MENTİŞ, ETHEM AKYOL

KOP Bölgesinde Organik Tarımın Dünü ve Bugünü

Havva Eda ÜSTÜNTAŞ, RAMAZAN İLHAN AYTEKİN, SEVGİ ÇALIŞKAN

Türkiye'nin İzmir ve Ankara İllerinde Su Ürünleri Tüketimi

HÜLYA SAYĞI, Bahar BAYHAN, MÜGE ALİYE HEKİMOĞLU

zmir İli Ödemiş İlçesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerde Sığırların Barındırılması

Erdal YAYLAK, YUSUF KONCA, NURSEL KOYUBENBE

Molecular Detection of Aflatoxin Producing Strains of Aspergillus Flavus from Peanut (Arachis Hypogaea)

Adeela HUSSAİN, Awais AFZAL, Muhammad IRFAN, Kauser Abdulla MALİK

Bitkilerin Kuraklık Stresine Tepkilerinde Bilinenler ve Yeni Yaklaşımlar

ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE

‘Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri

AYŞE TÜLİN ÖZ, NESİBE EBRU KAFKAS, Mozhgan ZARİFİKHOSROSHAHİ, Tülin ŞAHİN

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Sebzelerde Kök Kaynaklı Sekonder Metabolitlerin Üretiminin Artırılmasına Yönelik In Vitro Uygulamalar

TUNHAN DEMİRCİ, Pınar ÖZDAMAR, NİLGÜN GÖKTÜRK BAYDAR

Laktokoksin BZ ve Enterosin KP'nin Yoğurt Kültürlerinin Aktivitesi Üzerine Etkisi

NİLGÜN ÖNCÜL, ZELİHA YILDIRIM, Metin YILDIRIM