KOP Bölgesinde Organik Tarımın Dünü ve Bugünü

Organik tarım, kimyasal girdilerin kullanılmadığı, çevre ve insan sağlığına dost, üretimde miktar artışını değil ürünün kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan ve üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan alternatif bir üretim şeklidir. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde çevre bilinci ve gıda tüketimine olan ilginin artmasına paralel olarak organik tarım ürünlerine olan ilgi de artış göstermiştir. Türkiye sahip olduğu farklı iklim ve toprak koşullarının sağladığı avantajla çok yüksek bir organik üretim potansiyeline sahiptir. Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini kapsayan KOP (Konya Ovası Projesi) Bölgesi'nin geniş tarım alanlarına sahip olması ve bu alanların kimyasal gübre ve pestisitlerle kirlenmemiş olması organik tarım açısından büyük önem arz etmektedir. 2013 yılı verilerine göre ülkemiz 769.014 hektar organik ekim alanına ve 1.620.466 ton organik üretime sahiptir. KOP Bölgesi, Türkiye'deki organik tarım ekim alanının %0,47'sini, üretim miktarının ise %3,4'üne sahiptir. Niğde ili organik bitkisel üretimde ilk sırada yer almakta olup, bölge üretim miktarının yaklaşık %61'ini oluşturmaktadır. KOP Bölgesi organik tarım açısından potansiyel yatırımcılara önemli fırsat ve avantajlar sunabilir. Bu nedenle, KOP Bölgesi'nde organik tarım çalışmalarına ağırlık verilmeli ve desteklenmelidir.

Yesterday and Today of Organic Farming in KOP Region

Organic farming aims not to use chemical inputs, to increase quality not the yield, control and certify every steps of the production and is a human and environmental friendly production system. In recent years, use of organic food has increased parallel with the increasing interest in the environmental protection and safe foods in the developed countries. Turkey has a great potential for organic farming due to its wide diversity of climatic and soil conditions. KOP (Konya Plain Project) Region, includes the provinces as Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, has a wide agricultural fields where not used chemical fertilizer and not contaminated with pesticides. Therefore this region is very important for organic agriculture. In 2013 year, planting area is 769.014 hectares and organic production is 1.620.466 tons in Turkey. KOP Region has a 0.47% planting area and 3.4% organic production in Turkey. Niğde which had the first rank in terms of organic production, constituted about 61% organic production amount. KOP Region could present significant opportunities and benefits to potential investors in terms of organic farming. In KOP Region, organic farming practices should be cared and supported.

___

  • Anonim. 2000. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Tarımsal Politikalar ve Yapısal Düzenlemeler Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara, 67 s.
  • Anonim. 2003. TÜBİTAK Vizyon-23 Bilim ve Teknoloji Öngörüsü Projesi. Tarım ve Gıda Paneli: Son Rapor. TUBİTAK, Ankara, 57 s.
  • Anonim. 2014a. T.C. Kalkınma Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. http://www.kop.gov.tr/ tarihisurec.asp.
  • Anonim. 2014b. Organik Tarım. http//www.tarim. gov.tr. Çalışkan S. 2007 Organik Tarım ve Türkiye’de Organik Tarla Bitkileri Üretimi, M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 12: 37-46.
  • FIBL AR. 2013. Organic agriculture world-wide. http://www.fibl.org/en/themen/themen- statistiken.html
  • Gündüz AY, Kaya M. 2007. Avrupa Birliği Tarım Politikası ve Türkiye’de Organik Tarımın Gelişmesi Üzerine Olası Etkisi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 6: 305-330.
  • KOP Bölgesi sosyo-ekonomik göstergeler. http://www.kop.gov.tr/pdf/sosyoekonomikag2014.pdf
  • TUİK 2014. Bölgesel İstatistikler. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu http://tuikapp.tuik.gov.tr/Bolgesel/ sorguSayfa.do? target=tablo.
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüksek Oranda Metiyonin Kullanımının Farklı Canlı Ağırlıktaki Yumurta Tavukları Performans Değerlerine Etkisi

ŞAHİN ÇADIRCI, GONCA ÖZMEN ÖZBAKIR, AYFER BOZKURT KİRAZ

KOP Bölgesinde Organik Tarımın Dünü ve Bugünü

Havva Eda ÜSTÜNTAŞ, RAMAZAN İLHAN AYTEKİN, SEVGİ ÇALIŞKAN

Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketimi ile İlgili Tutum ve Davranışlarını Etkileyen Faktörlerin Analizi

Yavuz TOPCU, AHMET SEMİH UZUNDUMLU, Derya BARAN

Effects Of Drought Stress on Germination in Fourteen Provenances of Pinus Brutia Ten. Seeds in Turkey

HAKAN ŞEVİK, Nihat ERTÜRK

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Sebzelerde Kök Kaynaklı Sekonder Metabolitlerin Üretiminin Artırılmasına Yönelik In Vitro Uygulamalar

TUNHAN DEMİRCİ, Pınar ÖZDAMAR, NİLGÜN GÖKTÜRK BAYDAR

Doğal Antioksidanların Sınıflandırılması ve İnsan Sağlığına Etkileri

CEMAL KASNAK, RECEP PALAMUTOĞLU

K-Star, Rastgele Orman ve Karar Ağacı (C4.5) Sınıflandırma Algoritmaları ile Domatesin Renk Olgunluğu Üzerinde Bazı Mekanik Özelliklerin Etkisinin Belirlenmesi

HANDE KÜÇÜKÖNDER, KUBİLAY KAZIM VURSAVUŞ, Fatih ÜÇKARDEŞ

Estimating Time of Weed Emergence in Cucumber (Cucumis sativus L.)

NİHAT TURSUN, İrfan Ersin AKINCI, Mustafa ŞAHİN, AHMET ULUDAĞ

Laktokoksin BZ ve Enterosin KP'nin Yoğurt Kültürlerinin Aktivitesi Üzerine Etkisi

NİLGÜN ÖNCÜL, ZELİHA YILDIRIM, Metin YILDIRIM

zmir İli Ödemiş İlçesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Üyesi İşletmelerde Sığırların Barındırılması

Erdal YAYLAK, YUSUF KONCA, NURSEL KOYUBENBE