Henderson Altıntopu ve Bazı Şadok Çeşitlerinin Adana Ekolojik Koşullarında Verim ve Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Şadok [Citrus grandis (L.) Osbeck] turunçgiller içerisinde en iri meyveli olan türdür. Düşük sıcaklıklara duyarlı olması nedeniyle subtropik koşullarda nispeten korunmuş yerlerde yetiştirilebilme imkanına sahip olan şadok türü içerisinde birçok çeşit bulunmaktadır. Altıntop meyvelerinde var olan acılığın şadokta yok denecek kadar az olması, renkli çeşitlerin varlığı ve kırmızı renkli şadok meyvelerinin C vitamini, toplam fenolik maddeler ve karatenoidlerce çok zengin olması, ayrıca superoksit anyon ve hidrojen peroksit gibi serbest radikalleri yok etmede etkin olduğunun bulunması bu türe olan ilginin artmasına neden olmuştur. Şadok türüne ait çeşitlerin önemli bir kısmı Ülkemize getirilmiş ve adaptasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmada Pink şadok, Reinking şadok, Şadok W.N., Kao Panne şadok, doğal bir şadok mandarin melezi olan Citrus hassaku ve şadok-altıntop karşılaştırılmasının yapılması açısından Henderson altıntopunun meyve verim ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Denemede yer alan çeşitlerin 2011 ve 2012 verimleri arasında büyük bir varyasyon gözlenmiştir. 2011 yılında en yüksek verim Henderson altıntop çeşidinde; 2012 yılında ise Citrus hassaku’dan elde edilmiştir. Şadok çeşitlerinin meyve verimi 2011 yılında 5-60 kg; 2012 yılında ise 8,6-50 kg arasında değiştiği saptanmıştır. Çalışma sonunda, en ağır meyveler Citrus hassaku’da, en kalın kabuk Pink şadok; Kao Panne ve Reinking çeşitlerinde, en yüksek suda çözünebilir kuru madde/asitlik oranı ise Şadok W.N’den elde edilmiştir.

Determining Yield and Fruit Quality Traits of Henderson Grapefruit and Some Pomelo (Shaddock) Varieties under Adana Ecological Conditions

Pomelo [Citrus grandis (L.) Osbeck] has the largest fruit size among citrus species. There are several cultivars for pomelo species which is sensitive to low temperatures thus its cultivation is possible in relatively preserved areas in subtropical regions. The interest to pomelo production has increased due to several reasons such as, its has a little or no bitterness in fruit flesh conversaly to grapefruit, avaibility of pigmented varieties, high concentration of vitamin C, total phenolics and carotenoids in fruit flesh, as well as its efficiency in destroying free radicals such as superoxide anion and hydrogen peroxide. Several pomelo varieties have been introduced to Turkey and adaptation studies have been established. In the present study, Reinking, Pomelo WN, Kao Panne and Citrus hassaku which is a spontaneous hybrid between pomelo and mandarin were investigated in terms of fruit yield and pomological characteristics. In addition, Henderson grapefruit was included in this study in order to obtain a comparasion between pomelo and grapefruit. A large variation was observed in fruit yield of cultivars established in 2011 and 2012. In 2011, the highest yield was determined in Henderson whereas it was obtained from Citrus hassaku in 2012. Pomelo varieties yielded between 5-60 kg fruit per tree and 8.6-50 kg fruit per tree in 2011 and 2012, respectively. In terms of pomological traits, Citrus hassaku had the highest fruit weight; Pink, Kao Panne and Reinking pomelos had the highest peel thickness and Pomelo WN yielded the highest TSS/TA ratio.

___

  • Becerra-Rodríguez S, Medina-Urrutia VM, Robles-González MM, Williams T. 2008. Performance of various grapefruit (Citrus paradisi Macf.) and pummelo (C. maxima Merr.) cultivars under the dry tropic conditions of Mexico. Euphytica 164: 27-36.
  • Reuther W, Batchelor LD, Webber JH. 1967. Horticultural Varieties of Citrus. In:The Citrus Industry (Ed. R.W. Hodgson), Univ. Cal. Agr. Pub., Berkeley, California, Vol:1, 431-588.
  • Saunt J. 2000. Citrus Varieties of the World. Sinclair International Limited, Norwich, England, 126p.
  • Tsai HL, Chang SKC, Chang SJ. 2007. Antioxidant Content and Free Radical Scavenging Ability of Fresh Red Pummelo (Citrus grandis (L.) Osbeck) Juice and Freze-Dried Products. J. Agric. Food Chem., 55: 2867-2872.
  • Tuzcu Ö, Anıl Ş, Yeşiloğlu T, Kafa G, Turgutoğlu E. 2013. Türkiye Turunçgil Genetik Kaynakları. 896p.
  • Wardowski WF, Nagy S, Grierson W. 1986. Fresh Citrus Fruits. Van Nostrant Reinhold Company Inc., 571p.