Altlık Materyalinin Etlik Piliçlerin Refah ve Performansı Üzerine Etkisi

Bu çalışmanın amacı, altlık materyalinin kalitesi, çeşitleri ve bu materyalin etlik piliçlerin refah ve performansı üzerine etkilerini incelemektir. Etlik piliç yetiştiriciliğinde en uygun yetiştirme sistemi yerde yetiştiricilik olduğundan altlık materyali büyük önem kazanmaktadır. Etlik piliç üretiminde sağlanan gelişmeye bağlı olarak altlığa olan talep de artış göstermektedir. Altlık materyali olarak genelde saman, kaba odun yongası ve hızar talaşı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte altlık materyali olarak buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, çeltik, fındık, mısır, soya, fıstık, pamuk, şekerkamışı gibi malzemeler saf veya karıştırılarak kullanılmaktadır. Altlığın kalitesini altlığın nemi, pH'si, amonyum nitrat içeriği, kekleşme düzeyi ve su tutma kapasitesi belirlemektedir. İdeal altlığın nem oranı %20-25, pH değeri 8-10 arasında olmalı ve amonyak miktarı ise 25 ppm'i geçmemelidir. Altlık kalınlığı, altlığın türüne göre 2-10 cm arasında değişmekte, parça büyüklüğü de 0,6 cm'yi geçmemelidir. Altlık neminin artması pH düzeyini, NH3 konsantrasyonunu ve kekleşmeyi arttırır. Altlık materyalinin türü etlik piliçlerin performansı, refahı, sağlığı, davranışı ve ürün kalitesi üzerine etkili olmaktadır. Ayrıca bu materyallerin karkas kusurları, ayak-bacak problemleri, göğüste su toplanması, yaşama gücünde düşme, altlık nemi nedeniyle mikroorganizma gelişiminde artış, kümeslerde gaz ve toz oluşumunun artması gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkiler entansif işletmelerde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle etlik piliç yetiştiriciliğinde altlık materyalinin kalitesi ve çeşidi çok önemlidir.

The Effect of the Litter Materials on Broiler Chickens Welfare and Performance

Bu çalışmanın amacı, altlık materyalinin kalitesi, çeşitleri ve bu materyalin etlik piliçlerin refah ve performansı üzerine etkilerini incelemektir. Etlik piliç yetiştiriciliğinde en uygun yetiştirme sistemi yerde yetiştiricilik olduğundan altlık materyali büyük önem kazanmaktadır. Etlik piliç üretiminde sağlanan gelişmeye bağlı olarak altlığa olan talep de artış göstermektedir. Altlık materyali olarak genelde saman, kaba odun yongası ve hızar talaşı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte altlık materyali olarak buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, çeltik, fındık, mısır, soya, fıstık, pamuk, şekerkamışı gibi malzemeler saf veya karıştırılarak kullanılmaktadır. Altlığın kalitesini altlığın nemi, pH'si, amonyum nitrat içeriği, kekleşme düzeyi ve su tutma kapasitesi belirlemektedir. İdeal altlığın nem oranı %20–25, pH değeri 8–10 arasında olmalı ve amonyak miktarı ise 25 ppm’i geçmemelidir. Altlık kalınlığı, altlığın türüne göre 2-10 cm arasında değişmekte, parça büyüklüğü de 0,6 cm’yi geçmemelidir. Altlık neminin artması pH düzeyini, NH3 konsantrasyonunu ve kekleşmeyi arttırır. Altlık materyalinin türü etlik piliçlerin performansı, refahı, sağlığı, davranışı ve ürün kalitesi üzerine etkili olmaktadır. Ayrıca bu materyallerin karkas kusurları, ayak-bacak problemleri, göğüste su toplanması, yaşama gücünde düşme, altlık nemi nedeniyle mikroorganizma gelişiminde artış, kümeslerde gaz ve toz oluşumunun artması gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkiler entansif işletmelerde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle etlik piliç yetiştiriciliğinde altlık materyalinin kalitesi ve çeşidi çok önemlidir.

___

  • Adebayo IA, Awoniyi TAM, Akenroye AH. 2009. Growth Performance and Meat Wholesomeness of Broiler Chickens Reared on Different Types of Litter Materials. J. Food. Agri. Environ. 7(3-4): 209-213.
  • Al Homidan A, Robertson JF. 2003. Effect of Litter Type And Stocking Density On Ammonia, Dust Concentrations And Broiler Performance. Br. Poult. Sci. 44: S7–S8.
  • Anonim. 2017. Altlık Yönetimi. http://kanatlibirligi.com/ makale/baskanin-mesaji-haziran-2014 09.09.2017, 14.45.
  • Arnould C, Bizeray D, Faure JM, Leterrier C. 2004. Effects of The Addition of Sand And String To Pens On Use Of Space, Activity, Tarsal Angulations And Bone Composition in Broiler Chickens. Anim. Welf. 13: 87–94.
  • Asaniya EK, Agbede JO, Laseinde EAO. 2007. Impact Assessment of Different Litter Depths on The Performance of Broiler Chicken Raised on Sand And Wood Shaving Litters. World J. Zool, 2: 67-72.
  • Atasoy F. 2012. Tavuk Yetiştiriciliğinde Altlığın Kullanılması ve Önemi. http://www.kanatliforum.com/index.php?topic =1329.0, 12.09.2017, 20.32.
  • Berg C. 1998. Footpad Dermatitis in Broilers and Turkeys Prevalence, Risk Factors and Prevention. PhD Thesis, Swedish Univ. Agric. Sci., Uppsala, Sweden. Acta Univ. Agric. Suecia, Vet. 36.
  • Berg C. 2004. Pododermatitis And Hock Burn in Broiler Chickens. Pages 37-49 in Measuring and Auditing Broiler Welfare. C. A. Weeks and A. Butterworth, Ed. CABI Publishing, Wallingford, UK.
  • Berg C, Algers B. 2004. Using Welfare Outcomes to Control Intensification: The Swedish Model. Pages 223–229 in
  • Measuring and Auditing Broiler Welfare. C. A. Weeks and A. Butterworth, ed. CABI Publishing, Wallingford, UK.
  • Bessei W. 2006. Welfare of broilers: A review. World’s Poult. Sci. J. 62: 455-466.
  • Bilgili SF, Montenegro GI, Hess JB, Eckman MK. 1999a. Sand as Litter For Rearing Broiler Chickens. J. Appl. Poult. Res. 8:345-351.
  • Bilgili SF, Montenegro GI, Hess JB, Eckman MK. 1999b. Live Performance, Carcass Quality, And Deboning Yields of Broilers Reared on Sand As A Litter Source. J. Appl. Poult. Res. 8: 352-361
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-127X
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Urban Agriculture: Search for Agricultural Practice in Urbanized Rural Areas

CELİLE ÖZÇİÇEK DÖLEKOĞLU, ARİFE SEMA GÜN

Seafood Consumption Attributes and Buying Behaviours According to the Generations: A Study on Millennial Generation in Turkish Market

OSMAN İNANÇ GÜNEY, LEVENT SANGÜN

Altlık Materyalinin Etlik Piliçlerin Refah ve Performansı Üzerine Etkisi

SERPİL GENÇOĞLAN, CAFER GENÇOĞLAN

Yenice–Davutköy (Çanakkale) Sulama Göletlerinin Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması

KAHRAMAN SELVİ, SEDA ÖZDİKMENLİ TEPELİ, BURCU İLERİ, RAMAZAN YILDIZ, MEHMET ALİ YÜCEL

Organik ve İnorganik Selenyum Katkılı Yemlerle Beslenen Oreochromis niloticus ’da Antioksidan ve İmmün Sistem Parametrelerinin Araştırılması

ARZU ÖZLÜER HUNT, FERBAL ÖZKAN YILMAZ, Şanser DELİOĞLAN, MEHMET BERKÖZ

Süt Kaynaklı Olmayan Probiyotik Gıdalar

ALİ SOYUÇOK, GÜLDEN BAŞYİĞİT KILIÇ

Husbandry and Sustainability of Water Buffaloes in Turkey#

ORHAN ERMETİN

Optimization of Liquid Medium for High Phosphate Solubilization by Serratia Marcescens Strain AGKT4

Abd Samad Mohd YUSOFF, Sulaiman ZULKEFLY, Monsuru Adekunle SALİSU, Mohd Jaafar Ahmad KAMİL

Determination of the Response of Some Cotton Varieties to Cotton Wilt Disease Caused by Verticillium dahliae Kleb

SADETTİN ÇELİK, ADEM BARDAK, OKTAY ERDOĞAN, Döne PARLAK, Rıdvan UÇAR, Halil TEKEREK, Ali Can SEVER, Khizer Bahatti HAYAT

Possible Use of Diatomite and Pumice-Amended Mortar and Plaster in Agricultural Structures#

Serkan YAZAREL, Sedat KARAMAN