Irene Melikoff(7 Kasım 1917- 8 Ocak 2009)

Aslen Türk kökenli olan Mélikoff, Macaristan’da kendisinden çok söz edilmeyen bir Türkolog olmasına rağmen; Türkiye’de Alevilik ve Bektaşilik konularında yapmış olduğu çalışmalarla tanınmıştır. Çalışma sahası olan Türk tarihi ve Türk kültürü alanlarında temel araştırmacılardan biridir. Alevilik alanının köşe başı konuları olan Alevi Bektaşi sorunu, Yunus Emre ile Hacı Bektaş, Türkiye’de aydınlanma ve Bektaşilerin rolü, Osmanlı Devletin oluşumunda Bektaşiliğin rolü, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türklerin eski gelenekleri gibi konularda çalışmıştır. Türkçeyi de çok iyi bilen Irene Mélikoff hep bir örnek biliminsanı olmuş, Türk halkına, dinine, kültürüne saygı duyan bir araştırmacı olarak ele aldığı konuya sadık kalmış önemli bir kişiliktir.

Irène Mélikoff (7 Nowember 1917 - 8 January 2009)

Melikoff, who is of Turkish origin, is known for her studies about Alevism and Bektashim in Turkey although she is not a well-known Turcologist in Hungary. She is one of the main researchers in Turkish culture and Turkish history. She studied these topics: Alevi-Bektashi problems, Yunus Emre and Hacı Bektash, the enlightenment in Turkey and the role of Bektashies in it, the role of Bektashim in the establishment of Ottoman Empire, the traditions of the Turks who migrated from the Middle Asia to Anatolia. Melikoff, who knows Turkish language very well, has been a pioneer scientist and remained faithful to Turkish people, their religion and culture as a researcher.

___

KORKMAZ, E. (yayına haz.) (2006): Hacı Bektaş Veli: Vilayetname. 3cü basım. İstanbul.

MÉLIKOFF, I. (1998): Hadji Bektach : un mythe et ses avatars : genèse et évolution du soufi sme populaire en Turquie. Leiden – Boston – Köln.

OLSSON, T. − Özdalga, E. − Raudvere, C. (eds) (1999): Alevi Kimliği. (Tarih Vakfı Yurt Yayınları 70) İstanbul.