KAMU YÖNETİMİNDE KİMLİK ARAYIŞI

Kamu yönetiminde kimlik krizi nitelemesi, 1968 yılından itibaren D. Waldo ile kamu yönetimi literatürüne girmiştir. Waldo, kimlik krizini, bilimsel nitelik taşıyan bir dalın inceleme konusunun ve bu konuyu inceleme araçlarının ne olduğuna ilişkin ortaya çıkan belirsizlik durumu olarak tarif eder. Waldo, 1930'larda başlayan bu kimlik krizinin devam ettiğini belirtmiş ve kamu yönetiminde sosyal adaletin ön plana çıkarılması gerektiğini ileri sürdüğü yeni kamu yönetimi hareketini yeni bir yaklaşım olarak sunmuştur. Bu yaklaşım, kamu yönetimi teorisinin odak alanlarının yeniden tanımlanması amacıyla Waldo tarafından 1968 yılında toplanan Minnowbrook konferansı sonucunda gelişmiştir. Geleneksel kamu yönetiminin eksik yanları üzerinden geliştirilen ve kimlik krizine çözüm olarak ileri sürülen pek çok yeni yaklaşım Waldo tarafından geliştirilen yeni kamu yönetimi yaklaşımını takip etmiştir. Bu yaklaşımlar arasında yeni kamu işletmeciliği, yeni kamu hizmeti, ağ yönetişimi, neo-weberyen devlet sayılabilir. Bu çalışmanın amacı, kamu yönetiminde kimlik krizinin disiplinin kuruluşundan bu yana var olduğuna ve geliştirilen söz konusu yeni yaklaşımlar ışığında krizin hala sürdüğüne dikkat çekmektir.Bu amaca ulaşmak için ilgili literatür taranmış ve betimsel bir çalışma gerçekleştirilmiştir

IDENTITY SEEKING IN PUBLIC ADMINISTRATION

Identity crisis in public administration has entered the public administration theory by D. Waldo. Identity crisis is described to as the uncertainty of scientific investigation tools and issues of public administration. This crisis has been started in the 1930s. D. Waldo has presented a new approach: New Public Administration. This approach is consisted of social justice and developed as a result of the Minnowbrook Conference. After this conference, many new approaches has followed the approach of new public administration. These approaches are new public management, new public services, neo-Weberian state. The aim of this study is to define the public administration crisis and is point to the crisis in the light of new approaches. Descriptive literature and a study was carried out to achieve this goal

___

  • Baransel, A. (1979). Çağdaş Yönetim Düşüncesinin Evrimi. İstanbul. Çiner, U. C. ve Olgun, B. (2015). “Neo-Weberyen Devlet: Yeni Kamu İşletmeciliği Reformları İçin Yeni Bir Tartışma”. Kamu Yönetiminde Paradigma Arayışları Yeni Kamu İşletmeciliği ve Ötesi. Eds. Ö. Köseoğlu vd. içinde. Bursa: Dora Yay. 205-231.
  • Dahl, R. (2007). “Kamu Yönetimi Bilimi: Üç Sorun”. Çev. Umut Rıza Özkan. Kamu Yönetimi Dünyası Dergisi 29-30: 4-13.
  • Denhardt, J. ve Debhardt, R. (2015). The New Public Service: Serving Not Steering. New York: Routledge.
  • Fayol, H. (1939). Sınai ve Umumi İşlerde İdare. Çev. M. Asım. İstanbul: İnhisarlar Matbaası.
  • Goodnow, F.(1900). Politics and Administration. New York: The Macmillan Company.
  • Gulick, L. ve Urwick, L. (Ed.) (1937). Papers on the Science of Administration. New York: Institute of Public Administration Colombia University.
  • Hood, C. (1995). “The ‘New Public Management’ in the 1980s: Variations on a Theme”. Accounting, Organizations and Society 20(2/3): 93-109.
  • Karasu, K. (2004). “Kamu Yönetimi Disiplininin Kökenine İlişkin Bir Not”. (http:// acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/185, Erişim tarihi 02 Şubat 2017).
  • Kim, S. O’leary, R. ve Slyke, D. (eds.). (2010). “ The Legacy of Minnowbrook”, The Future of Public Administration Around the World: The Minnowbrook Perspective. Washington: Georgetown University Press.
  • Köseoğlu, Ö. ve Sobacı, Z. (2015). “Kamu Yönetimi Kuramının Geleceği: Yeni Kamu İşletmeciliğinden Hibritleşmeye Doğru”. Kamu Yönetiminde Paradigma Arayışları Yeni Kamu İşletmeciliği ve Ötesi. Eds. Ö. Köseoğlu vd. içinde. Bursa: Dora Yay. 297- 315. Kuhn, T. (2015). Bilimsel Devrimlerin Yapısı. Çev. N. Kuyaş. İstanbul: Kırmızı Yay. Martin, W. D. (1987). “Déjà Vu: French Antecedents of American Public 710 Administration”. Public Administration Review 47(4): 297-303.
  • Lynn, L. (2008). “What is a Neo Weberian State? Reflections on a Concept and Its Implications”. (http://iss.fsv.cuni.cz/ISS-50-version1-080227_TED1_Lynn_Whats_ neoweberian_state.pdf, 16.06.2016 tarihinde erişildi).
  • Özer, M. A. (2005). Yeni Kamu Yönetimi Teoriden Uygulamaya. Ankara: Platin Yay. Simon, H. (1956). “İdaredeki Atasözleri”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 11(4): 85-109.
  • Taylor, W. F. (1919). The Principles of Scientific Management. New York: Harper&Brothers Publishers.
  • Waldo, D. (1968). “Scope of Theory of Public Administration”. Theory and Practice of Public Administration: Scope, Objectives and Methods. J. C. Charlesworth (ed.). içinde. Philadelphia: American Academy of Political and Social Sciences. 1-26.
  • Weber, M. (1995). Toplumsal ve Ekonomik Örgütlenme Kuramı. Çev. Özer Ozankaya. Ankara: İmge Kitabevi.
  • White, L. (1950). Introduction to the Study of Public Administration. 3. Edition. New York: The Macmillan Company.
  • Willougbhy, W. (1927). Principles of Public Administration. Washington: The Brookings Institution