Venöz kateterin birinci kosta ile klavikula ve subklavius kas ile kostoklaviküler bağ arasında basıya bağlı olarak gelişen pinch-off sendromu nadir görülen bir komplikasyondur. Basının neden olduğu kronik travma nedeniyle çok nadir olarak kateter kopması ve pulmoner emboli (%0.2-1) gelişebilir. Ameliyat sonrası yapılacak düzenli akciğer grafileri bası bulguları olup olmadığını belirlemede yardımcı olacaktır. Kateter basısı riskini azaltmak için subklavian vene ponksiyon daha lateralden yapılabilir veya sefalik vene "cut-down" uygulanabilir. İnternal juguler ven kullanımı ile de pinch-off sendromundan kaçınılabilir. Bu yazıda, son dönem kolon tümörü olan bir hastada takılmış venöz portun kopması ile oluşan kateter pulmoner embolisi olgusu literatür eşliğinde sunuldu.
Pinch-off syndrome is a rare complication which develops due to compression of the venous catheter between the clavicle and the first rib with subclavius muscle and costoclavicular ligament. Rarely embolization of venous catheter fragments to the pulmonary vasculature (0.2-1%) occurs due to trauma resulting from compression. Regular postoperative X-rays can help determine whether there are compression findings. To minimize the risk of catheter compression, a more lateral insertion to the subclavian vein may be used or cephalic vein cut-down may be performed. Also the pinch-off syndrome may be avoided by using the internal jugular vein. In this article we present a case of a patient who had a terminal stage colon tumor and catheter pulmonary embolization from an implanted venous port, together with a review of the literature. "> [PDF] Santral venöz port implantasyonu sonrasında nadir bir komplikasyon: "Pinch-off sendromu" | [PDF] "Pinch-off syndrome": An unusual complication following central venous port implantation Venöz kateterin birinci kosta ile klavikula ve subklavius kas ile kostoklaviküler bağ arasında basıya bağlı olarak gelişen pinch-off sendromu nadir görülen bir komplikasyondur. Basının neden olduğu kronik travma nedeniyle çok nadir olarak kateter kopması ve pulmoner emboli (%0.2-1) gelişebilir. Ameliyat sonrası yapılacak düzenli akciğer grafileri bası bulguları olup olmadığını belirlemede yardımcı olacaktır. Kateter basısı riskini azaltmak için subklavian vene ponksiyon daha lateralden yapılabilir veya sefalik vene "cut-down" uygulanabilir. İnternal juguler ven kullanımı ile de pinch-off sendromundan kaçınılabilir. Bu yazıda, son dönem kolon tümörü olan bir hastada takılmış venöz portun kopması ile oluşan kateter pulmoner embolisi olgusu literatür eşliğinde sunuldu. "> Venöz kateterin birinci kosta ile klavikula ve subklavius kas ile kostoklaviküler bağ arasında basıya bağlı olarak gelişen pinch-off sendromu nadir görülen bir komplikasyondur. Basının neden olduğu kronik travma nedeniyle çok nadir olarak kateter kopması ve pulmoner emboli (%0.2-1) gelişebilir. Ameliyat sonrası yapılacak düzenli akciğer grafileri bası bulguları olup olmadığını belirlemede yardımcı olacaktır. Kateter basısı riskini azaltmak için subklavian vene ponksiyon daha lateralden yapılabilir veya sefalik vene "cut-down" uygulanabilir. İnternal juguler ven kullanımı ile de pinch-off sendromundan kaçınılabilir. Bu yazıda, son dönem kolon tümörü olan bir hastada takılmış venöz portun kopması ile oluşan kateter pulmoner embolisi olgusu literatür eşliğinde sunuldu.
Pinch-off syndrome is a rare complication which develops due to compression of the venous catheter between the clavicle and the first rib with subclavius muscle and costoclavicular ligament. Rarely embolization of venous catheter fragments to the pulmonary vasculature (0.2-1%) occurs due to trauma resulting from compression. Regular postoperative X-rays can help determine whether there are compression findings. To minimize the risk of catheter compression, a more lateral insertion to the subclavian vein may be used or cephalic vein cut-down may be performed. Also the pinch-off syndrome may be avoided by using the internal jugular vein. In this article we present a case of a patient who had a terminal stage colon tumor and catheter pulmonary embolization from an implanted venous port, together with a review of the literature. ">

Santral venöz port implantasyonu sonrasında nadir bir komplikasyon: "Pinch-off sendromu"

Venöz kateterin birinci kosta ile klavikula ve subklavius kas ile kostoklaviküler bağ arasında basıya bağlı olarak gelişen pinch-off sendromu nadir görülen bir komplikasyondur. Basının neden olduğu kronik travma nedeniyle çok nadir olarak kateter kopması ve pulmoner emboli (%0.2-1) gelişebilir. Ameliyat sonrası yapılacak düzenli akciğer grafileri bası bulguları olup olmadığını belirlemede yardımcı olacaktır. Kateter basısı riskini azaltmak için subklavian vene ponksiyon daha lateralden yapılabilir veya sefalik vene "cut-down" uygulanabilir. İnternal juguler ven kullanımı ile de pinch-off sendromundan kaçınılabilir. Bu yazıda, son dönem kolon tümörü olan bir hastada takılmış venöz portun kopması ile oluşan kateter pulmoner embolisi olgusu literatür eşliğinde sunuldu.

"Pinch-off syndrome": An unusual complication following central venous port implantation

Pinch-off syndrome is a rare complication which develops due to compression of the venous catheter between the clavicle and the first rib with subclavius muscle and costoclavicular ligament. Rarely embolization of venous catheter fragments to the pulmonary vasculature (0.2-1%) occurs due to trauma resulting from compression. Regular postoperative X-rays can help determine whether there are compression findings. To minimize the risk of catheter compression, a more lateral insertion to the subclavian vein may be used or cephalic vein cut-down may be performed. Also the pinch-off syndrome may be avoided by using the internal jugular vein. In this article we present a case of a patient who had a terminal stage colon tumor and catheter pulmonary embolization from an implanted venous port, together with a review of the literature.

___

  • 1) Niederhuber JE, Ensminger W, Gyves JW, Liepman M, Doan K, Cozzi E. Totally implanted venous and arterial access system to replace external catheters in cancer treatment. Surgery 1982;92:706-12.
  • 2) Kock HJ, Pietsch M, Krause U, Wilke H, Eigler FW. Implantable vascular access systems: experience in 1500 patients with totally implanted central venous port systems. World J Surg 1998;22:12-6.
  • 3) Lorch H, Zwaan M, Kagel C, Weiss HD. Central venous access ports placed by interventional radiologists: experience with 125 consecutive patients. Cardiovasc Intervent Radiol 2001;24:180-4.
  • 4) Surov A, Jordan K, Buerke M, Persing M, Wollschlaeger B, Behrmann C. Atypical pulmonary embolism of port catheter fragments in oncology patients. Support Care Cancer 2006; 14:479-83.
  • 5) Hinke DH, Zandt-Stastny DA, Goodman LR, Quebbeman EJ, Krzywda EA, Andris DA. Pinch-off syndrome: a complication of implantable subclavian venous access devices. Radiology 1990;177:353-6.
  • 6) Samancı T, Mandel NM, Bozkurt AK, Kutlu F, Uras C. 115 kanser hastasında port komplikasyonlarının değerlendirilmesi. Cerrahpaşa Tıp Derg 2004;35:71-7.
  • 7) Biffi R, de Braud F, Orsi F, Pozzi S, Mauri S, Goldhirsch A, et al. Totally implantable central venous access ports for long-term chemotherapy. A prospective study analyzing complications and costs of 333 devices with a minimum follow-up of 180 days. Ann Oncol 1998;9:767-73.
  • 8) Zieren J, Thul P, Romaniuk P, Müller JM. Intravascular disruption of central venous ports. Clin Nutr 1998;17:89-91.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

An unusual location of hydatid disease: An asymptomatic case with rib destruction

Metin AKGÜN, Erdal YEKELER

Sağ koroner arter ve sağ ventrikül ilişkili fistülün cerrahi tedavisi: Olgu sunumu

Burak TAMTEKİN, Ünal AYDIN, Cihat BAKAY, Kerem ORAL, Vedat AYTEKİN, Aşkın Ali KORKMAZ, Burak ONAN

Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi

Burçin ÇELİK, Ekber ŞAHİN, Aydın NADİR, Sulhattin ARSLAN, Şinasi MANDUZ, Şule KARADAYI, Melih KAPTANOĞLU

Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu

Alper AVCI, Şevval EREN

Effects of positioning and ventilation strategy on the parameters of respiratory mechanics and blood gases during video-assisted thoracoscopic esophagectomy

Ezel ERSEN, Ahmet DEMİRKAYA, Bilgi BACA, İsmail HAMZAOĞLU, Tayfun KARAHASANOĞLU, Ziya SALİHOĞLU, Şener DEMİROLUK

Santral venöz port implantasyonu sonrasında nadir bir komplikasyon: "Pinch-off sendromu"

Ahmet DEMİRKAYA, Mine Yılmaz DEMİRBAŞ, Zeki KILIÇ, Kazım BEŞİRLİ

Karotis arter hastalıklarında karotis endarterektomi erken sonuçları

Ozan KARAKİŞİ, Mete HIDIROĞLU, Erol ŞENER, Levent ÇETİN, Ayşegül KUNT, Aslıhan KÜÇÜKER

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Mert DUMANTEPE, Azmi ÖZLER, Tamer KEHLİBAR, Yücesin ARSLAN, İbrahim Arif TARHAN, Kazım BERKÖZ, Mehmet YILMAZ

Ailesel hiperkolesterolemili genç hastada supravalvüler aortik stenoz ve koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi

Kaan KIRALİ, İlker MATARACI, Rahmi ZEYBEK, Cüneyt KELEŞ, Murat Bülent RABUŞ

Hemodiyaliz hastalarında arteriyovenöz fistüle bağlı gelişen venöz anevrizmaların cerrahi tedavisi

Mine DEMİRBAŞ, Candan Cudi ÖKTEN, Murat GÜNDAY

Academic Researches Index - FooterLogo