Mavi parmak sendromu olarak da adlandırılan kolesterol kristal emboli sendromu kalp cerrahisi ya da invaziv kardiyolojik girişimlerden sonra nadiren görülür. Altmış dört yaşındaki erkek hasta çıkan aort anevrizması ve ciddi aort yetmezliği nedeniyle ameliyat edildi. Ameliyat sonrası üçüncü gün şiddetli ağrı ile ayak parmaklarında soğuma ve solukluk yakınması oldu. Alt ekstremite arteryel Doppler ultrason incelemesinde bütün segmentlerde üçlü akım paterni saptandı. Sonraki gün hastanın yakınmaları arttı ve ayak parmaklarının uç kısmında belirgin bir şekilde siyanoz başladı. Yeni protez aort kapak nedeniyle oral antikoagülasyon tedavisine devam edilen hastanın klinik bulguları süratle düzeldi. Hastada son altı ay içinde herhangi bir iskemik semptoma rastlanmadı. "> [PDF] Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report | [PDF] Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report Mavi parmak sendromu olarak da adlandırılan kolesterol kristal emboli sendromu kalp cerrahisi ya da invaziv kardiyolojik girişimlerden sonra nadiren görülür. Altmış dört yaşındaki erkek hasta çıkan aort anevrizması ve ciddi aort yetmezliği nedeniyle ameliyat edildi. Ameliyat sonrası üçüncü gün şiddetli ağrı ile ayak parmaklarında soğuma ve solukluk yakınması oldu. Alt ekstremite arteryel Doppler ultrason incelemesinde bütün segmentlerde üçlü akım paterni saptandı. Sonraki gün hastanın yakınmaları arttı ve ayak parmaklarının uç kısmında belirgin bir şekilde siyanoz başladı. Yeni protez aort kapak nedeniyle oral antikoagülasyon tedavisine devam edilen hastanın klinik bulguları süratle düzeldi. Hastada son altı ay içinde herhangi bir iskemik semptoma rastlanmadı. ">

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Mavi parmak sendromu olarak da adlandırılan kolesterol kristal emboli sendromu kalp cerrahisi ya da invaziv kardiyolojik girişimlerden sonra nadiren görülür. Altmış dört yaşındaki erkek hasta çıkan aort anevrizması ve ciddi aort yetmezliği nedeniyle ameliyat edildi. Ameliyat sonrası üçüncü gün şiddetli ağrı ile ayak parmaklarında soğuma ve solukluk yakınması oldu. Alt ekstremite arteryel Doppler ultrason incelemesinde bütün segmentlerde üçlü akım paterni saptandı. Sonraki gün hastanın yakınmaları arttı ve ayak parmaklarının uç kısmında belirgin bir şekilde siyanoz başladı. Yeni protez aort kapak nedeniyle oral antikoagülasyon tedavisine devam edilen hastanın klinik bulguları süratle düzeldi. Hastada son altı ay içinde herhangi bir iskemik semptoma rastlanmadı.

___

  • 1. Fine MJ, Kapoor W, Falanga V. Cholesterol crystal embolization: a review of 221 cases in the English literature. Angiology 1987;38:769-84.
  • 2. Bashore TM, Gehrig T. Cholesterol emboli after invasive cardiac procedures. J Am Coll Cardiol 2003;42:217-8.
  • 3. Blauth CI, Cosgrove DM, Webb BW, Ratliff NB, Boylan M, Piedmonte MR, et al. Atheroembolism from the ascending aorta. An emerging problem in cardiac surgery. J Thorac Cardiovasc Surg 1992;103:1104-11.
  • 4. Pennington M, Yeager J, Skelton H, Smith KJ. Cholesterol embolization syndrome: cutaneous histopathological features and the variable onset of symptoms in patients with different risk factors. Br J Dermatol 2002;146:511-7.
  • 5. Belenfant X, Meyrier A, Jacquot C. Supportive treatment improves survival in multivisceral cholesterol crystal embolism. Am J Kidney Dis 1999;33:840-50.
  • 6. Yücel AE, Kart-Köseoglu H, Demirhan B, Ozdemir FN. Cholesterol crystal embolization mimicking vasculitis: success with corticosteroid and cyclophosphamide therapy in two cases. Rheumatol Int 2006;26:454-60.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu

Alper AVCI, Şevval EREN

Stentsiz biyolojik aort kapak kullanımının akustik konforu

Kaan KIRALİ, İlker MATARACI, Alper ERKİN, Murat Eyüp ÖKTEN, Özgür KOCAMAZ, Tanıl ÖZER

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Mert DUMANTEPE, Azmi ÖZLER, Tamer KEHLİBAR, Yücesin ARSLAN, İbrahim Arif TARHAN, Kazım BERKÖZ, Mehmet YILMAZ

Açık kalp ameliyatı geçirmiş bireylerin evde bakım gereksinimlerinin belirlenmesinde bir model: Fonksiyonel sağlık örüntüleri

Meryem YILMAZ, E. Selda ÇİFÇİ

Surgical treatment of complicated sternal non-union using multiperforated titanium plates

Ömer Faruk DOĞAN

Successful percutaneous transluminal balloon angioplasty and thrombolysis of a thrombosed bovine mesenteric venous graft after a modified Blalock-Taussig shunt

Rıza DOĞAN, Tevfik KARAGÖZ, Ömer Faruk DOĞAN, Barbaros ÇİL

Açık kalp cerrahisi yapılan düşük ağırlıklı hastalarda risk sınıflandırmaları

Sait AŞLAMACI, Hakkı Tankut AKAY, Salih ÖZÇOBANOĞLU, Tolga TATAR, Süleyman ÖZKAN, Murat ÖZKAN, Bülent SARITAŞ

Kalp cerrahisi geçirecek olgularda anksiyete sağaltımı

Atilla Halil ELHAN, İrfan TAŞOĞLU, Aslı DEMİR, Dilan AKYURT, Berna ERGÜN, Candan HAYTURAL, Tuğba YİĞİT, Özcan ERDEMLİ

Ailesel hiperkolesterolemili genç hastada supravalvüler aortik stenoz ve koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi

Kaan KIRALİ, İlker MATARACI, Rahmi ZEYBEK, Cüneyt KELEŞ, Murat Bülent RABUŞ

Sağ koroner arter ve sağ ventrikül ilişkili fistülün cerrahi tedavisi: Olgu sunumu

Burak TAMTEKİN, Ünal AYDIN, Cihat BAKAY, Kerem ORAL, Vedat AYTEKİN, Aşkın Ali KORKMAZ, Burak ONAN