Hiperkolesterolemi total kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeylerinde artışla karakterize bir dislipidemik sendromdur. Ailesel hiperkolesterolemi çocuklukta başlar ve 30-50 yaş arasında koroner arter hastalığı ile sonuçlanır. Bu yazıda oldukça erken bir yaşta başlayan, supravalvüler darlığa ve koroner arter hastalığına neden olan yaygın ateroskleroz ve ksantomalarla seyreden bir ailesel hiperkolesterolemi olgusu sunuldu.
Hypercholesterolemia is a dyslipidemic syndrome which is characterized by an increase in total cholesterol and low density lipoprotein cholesterol levels. Familial hypercholesterolemia appears during childhood resulting in coronary artery disease between 30 and 50 years of age. In this study, we present a familial hypercholesterolemia case characterized by xanthomas and a quite early onset diffuse atherosclerosis resulting in supravalvular stenosis and coronary artery disease. "> [PDF] Ailesel hiperkolesterolemili genç hastada supravalvüler aortik stenoz ve koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi | [PDF] Surgical treatment of supravalvular aortic stenosis and coronary artery disease in a young patient with familial hypercholesterolemia Hiperkolesterolemi total kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeylerinde artışla karakterize bir dislipidemik sendromdur. Ailesel hiperkolesterolemi çocuklukta başlar ve 30-50 yaş arasında koroner arter hastalığı ile sonuçlanır. Bu yazıda oldukça erken bir yaşta başlayan, supravalvüler darlığa ve koroner arter hastalığına neden olan yaygın ateroskleroz ve ksantomalarla seyreden bir ailesel hiperkolesterolemi olgusu sunuldu. "> Hiperkolesterolemi total kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeylerinde artışla karakterize bir dislipidemik sendromdur. Ailesel hiperkolesterolemi çocuklukta başlar ve 30-50 yaş arasında koroner arter hastalığı ile sonuçlanır. Bu yazıda oldukça erken bir yaşta başlayan, supravalvüler darlığa ve koroner arter hastalığına neden olan yaygın ateroskleroz ve ksantomalarla seyreden bir ailesel hiperkolesterolemi olgusu sunuldu.
Hypercholesterolemia is a dyslipidemic syndrome which is characterized by an increase in total cholesterol and low density lipoprotein cholesterol levels. Familial hypercholesterolemia appears during childhood resulting in coronary artery disease between 30 and 50 years of age. In this study, we present a familial hypercholesterolemia case characterized by xanthomas and a quite early onset diffuse atherosclerosis resulting in supravalvular stenosis and coronary artery disease. ">

Ailesel hiperkolesterolemili genç hastada supravalvüler aortik stenoz ve koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi

Hiperkolesterolemi total kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeylerinde artışla karakterize bir dislipidemik sendromdur. Ailesel hiperkolesterolemi çocuklukta başlar ve 30-50 yaş arasında koroner arter hastalığı ile sonuçlanır. Bu yazıda oldukça erken bir yaşta başlayan, supravalvüler darlığa ve koroner arter hastalığına neden olan yaygın ateroskleroz ve ksantomalarla seyreden bir ailesel hiperkolesterolemi olgusu sunuldu.

Surgical treatment of supravalvular aortic stenosis and coronary artery disease in a young patient with familial hypercholesterolemia

Hypercholesterolemia is a dyslipidemic syndrome which is characterized by an increase in total cholesterol and low density lipoprotein cholesterol levels. Familial hypercholesterolemia appears during childhood resulting in coronary artery disease between 30 and 50 years of age. In this study, we present a familial hypercholesterolemia case characterized by xanthomas and a quite early onset diffuse atherosclerosis resulting in supravalvular stenosis and coronary artery disease.

___

  • 1) Stone NH, Levy Rl, Fredrickson DS, Verier J. Coronary artery disease in 116 kindred with familial type II hyperlipoproteinemia. Circulation 1974;49:476-88.
  • 2) Mitchell AG, Raphael MJ, Thompson GR, Oakley CM. Cardiovascular abnormality in homozygous familial hypercholesterolemia. Brit Heart J 1977;39:342.
  • 3) Mabuchi H, Tatami R, Haba T, Ueda K, Ueda R, Kametani T, et al. Homozygous familial hypercholesterolemia in Japan. Am J Med 1978;65:290-7.
  • 4) Allen JM, Thompson GR, Myant NB, Steiner R, Oakley CM. Cadiovascular complications of homozygous familial hypercholesterolaemia. Br Heart J 1980;44:361-8.
  • 5) Forman MB, Kinsley RH, Du Plessis JP, Dansky R, Milner S, Levin SE. Surgical correction of combined supravalvular and valvular aortic stenosis in homozygous familial hypercholesterolaemia. S Afr Med J 1982;61:579-82.
  • 6) Thompson GR, Miller JP, Breslow JL. Improved survival of patients with homozygous familial hypercholesterolaemia treated with plasma exchange. Br Med J (Clin Res Ed) 1985; 291:1671-3.
  • 7) Illingworth DR. Management of hyperlipidemia: goals for the prevention of atherosclerosis. Clin Invest Med 1990; 13:211-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi

Burçin ÇELİK, Ekber ŞAHİN, Aydın NADİR, Sulhattin ARSLAN, Şinasi MANDUZ, Şule KARADAYI, Melih KAPTANOĞLU

Surgical treatment of complicated sternal non-union using multiperforated titanium plates

Ömer Faruk DOĞAN

Stentsiz biyolojik aort kapak kullanımının akustik konforu

Kaan KIRALİ, İlker MATARACI, Alper ERKİN, Murat Eyüp ÖKTEN, Özgür KOCAMAZ, Tanıl ÖZER

An unusual location of hydatid disease: An asymptomatic case with rib destruction

Metin AKGÜN, Erdal YEKELER

Santral venöz port implantasyonu sonrasında nadir bir komplikasyon: "Pinch-off sendromu"

Ahmet DEMİRKAYA, Mine Yılmaz DEMİRBAŞ, Zeki KILIÇ, Kazım BEŞİRLİ

Penetran diyafram yaralanmaları: 15 yıllık deneyim

Atilla EL, Kadir Hakan KAYABAŞ, Necdet GÜLER, Özgür SAMANCILAR, Cemal KARA, Turgay ÖZER, Arif UĞUZ, Erdoğan SÜ

Homozigot ailesel hiperkolesterolemi sonucu dokuz yaşındaki hastada koroner arter bypass cerrahisi: Olgu sunumu

Türkay SARITAŞ, İhsan Sami UYAR, Faik Fevzi OKUR, Vedide TAVLI, Emin Alp ALAYUNT

Acute exacerbation in chronic kidney disease increases mortality after coronary artery bypass grafting

Ozan Onur BALKANAY, Deniz GÖKSEDEF, Zeki TALAS, Suat Nail ÖMEROĞLU, Gökhan İPEK, Nevzat Cem SAYILGAN

Effects of positioning and ventilation strategy on the parameters of respiratory mechanics and blood gases during video-assisted thoracoscopic esophagectomy

Ezel ERSEN, Ahmet DEMİRKAYA, Bilgi BACA, İsmail HAMZAOĞLU, Tayfun KARAHASANOĞLU, Ziya SALİHOĞLU, Şener DEMİROLUK

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Mert DUMANTEPE, Azmi ÖZLER, Tamer KEHLİBAR, Yücesin ARSLAN, İbrahim Arif TARHAN, Kazım BERKÖZ, Mehmet YILMAZ

Academic Researches Index - FooterLogo