Kemik-eklem sistemi tüberkülozu, oldukça nadirdir. Pulmoner tüberküloz hastaların çoğunluğunda primer kaynağı oluşturmaktadır. Tüberkülozun sternumda primer olarak görülmesi ise literatürde az sayıda bildirilmiştir. Bu yazıda göğüs ağrısı ve göğüs duvarında kitle yakınması ile kliniğimize başvuran, 64 yaşında bayan hasta sunuldu. Hastanın tedavisi sternum rezeksiyonu ve göğüs duvar rekonstrüksiyonu ile yapıldı.
Tuberculosis of bone-joint systems is considerably rare. Pulmonary tuberculosis is primary source in most patients. There are few cases in the literature in which tuberculosis targets the sternum primarily. In this article, we present a case of a primary sternal tuberculosis in a 64-year-old woman who was admitted to our clinic with chest pain and a chest wall mass. The patient was treated with sternal resection and chest wall reconstruction. "> [PDF] Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu | [PDF] Primary sternal tuberculosis: A case report Kemik-eklem sistemi tüberkülozu, oldukça nadirdir. Pulmoner tüberküloz hastaların çoğunluğunda primer kaynağı oluşturmaktadır. Tüberkülozun sternumda primer olarak görülmesi ise literatürde az sayıda bildirilmiştir. Bu yazıda göğüs ağrısı ve göğüs duvarında kitle yakınması ile kliniğimize başvuran, 64 yaşında bayan hasta sunuldu. Hastanın tedavisi sternum rezeksiyonu ve göğüs duvar rekonstrüksiyonu ile yapıldı. "> Kemik-eklem sistemi tüberkülozu, oldukça nadirdir. Pulmoner tüberküloz hastaların çoğunluğunda primer kaynağı oluşturmaktadır. Tüberkülozun sternumda primer olarak görülmesi ise literatürde az sayıda bildirilmiştir. Bu yazıda göğüs ağrısı ve göğüs duvarında kitle yakınması ile kliniğimize başvuran, 64 yaşında bayan hasta sunuldu. Hastanın tedavisi sternum rezeksiyonu ve göğüs duvar rekonstrüksiyonu ile yapıldı.
Tuberculosis of bone-joint systems is considerably rare. Pulmonary tuberculosis is primary source in most patients. There are few cases in the literature in which tuberculosis targets the sternum primarily. In this article, we present a case of a primary sternal tuberculosis in a 64-year-old woman who was admitted to our clinic with chest pain and a chest wall mass. The patient was treated with sternal resection and chest wall reconstruction. ">

Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu

Kemik-eklem sistemi tüberkülozu, oldukça nadirdir. Pulmoner tüberküloz hastaların çoğunluğunda primer kaynağı oluşturmaktadır. Tüberkülozun sternumda primer olarak görülmesi ise literatürde az sayıda bildirilmiştir. Bu yazıda göğüs ağrısı ve göğüs duvarında kitle yakınması ile kliniğimize başvuran, 64 yaşında bayan hasta sunuldu. Hastanın tedavisi sternum rezeksiyonu ve göğüs duvar rekonstrüksiyonu ile yapıldı.

Primary sternal tuberculosis: A case report

Tuberculosis of bone-joint systems is considerably rare. Pulmonary tuberculosis is primary source in most patients. There are few cases in the literature in which tuberculosis targets the sternum primarily. In this article, we present a case of a primary sternal tuberculosis in a 64-year-old woman who was admitted to our clinic with chest pain and a chest wall mass. The patient was treated with sternal resection and chest wall reconstruction.

___

  • 1) Maier HC. Infections of the costal cartilages and sternum. Surg Gynecol Obstet 1947;84:1038-44.
  • 2) Wassersug JD. Tuberculosis of the sternum. N Engl J Med 1941;225:445-7.
  • 3) McLellan DG, Philips KB, Corbett CE, Bronze MS. Sternal osteomyelitis caused by mycobacterium tuberculosis: case report and review of the literature. Am J Med Sci 2000; 319:250-4.
  • 4) Bohl JM, Janner D. Mycobacterium tuberculosis sternal osteomyelitis presenting as anterior chest wall mass. Pediatr Infect Dis J 1999;18:1028-9.
  • 5) Dutt AK, Moers D, Stead WW. Short-course chemotherapy for extrapulmonary tuberculosis. Nine years' experience. Ann Intern Med 1986;104:7-12.
  • 6) Hsu HS, Wang LS, Wu YC, Fahn HJ, Huang MH. Management of primary chest wall tuberculosis. Scand J Thorac Cardiovasc Surg 1995;29:119-23.
  • 7) Choi H, Lee CJ, Lee KJ, Moon KD. Primary tubercolous osteomyelitis of the sternum. J Cardiovasc Surg (Torino) 2001;42:841-3.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu

Alper AVCI, Şevval EREN

Acute exacerbation in chronic kidney disease increases mortality after coronary artery bypass grafting

Ozan Onur BALKANAY, Deniz GÖKSEDEF, Zeki TALAS, Suat Nail ÖMEROĞLU, Gökhan İPEK, Nevzat Cem SAYILGAN

Sağ koroner arter ve sağ ventrikül ilişkili fistülün cerrahi tedavisi: Olgu sunumu

Burak TAMTEKİN, Ünal AYDIN, Cihat BAKAY, Kerem ORAL, Vedat AYTEKİN, Aşkın Ali KORKMAZ, Burak ONAN

Blue toe syndrome following modified Bentall procedure: A case report

Mert DUMANTEPE, Azmi ÖZLER, Tamer KEHLİBAR, Yücesin ARSLAN, İbrahim Arif TARHAN, Kazım BERKÖZ, Mehmet YILMAZ

Homozigot ailesel hiperkolesterolemi sonucu dokuz yaşındaki hastada koroner arter bypass cerrahisi: Olgu sunumu

Türkay SARITAŞ, İhsan Sami UYAR, Faik Fevzi OKUR, Vedide TAVLI, Emin Alp ALAYUNT

An unusual location of hydatid disease: An asymptomatic case with rib destruction

Metin AKGÜN, Erdal YEKELER

Karotis arter hastalıklarında karotis endarterektomi erken sonuçları

Ozan KARAKİŞİ, Mete HIDIROĞLU, Erol ŞENER, Levent ÇETİN, Ayşegül KUNT, Aslıhan KÜÇÜKER

Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi

Burçin ÇELİK, Ekber ŞAHİN, Aydın NADİR, Sulhattin ARSLAN, Şinasi MANDUZ, Şule KARADAYI, Melih KAPTANOĞLU

Ailesel hiperkolesterolemili genç hastada supravalvüler aortik stenoz ve koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi

Kaan KIRALİ, İlker MATARACI, Rahmi ZEYBEK, Cüneyt KELEŞ, Murat Bülent RABUŞ

Surgical treatment of complicated sternal non-union using multiperforated titanium plates

Ömer Faruk DOĞAN

Academic Researches Index - FooterLogo