Trakeobronşiyal yaralanma künt ya da penetran göğüs travmasından kaynaklanır ve nadir ancak potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Ana bronşun ya da karinanın künt travma nedeniyle rüptüre olması nadir bir durumdur ve çocuklarda en ciddi yaralanmalardan biridir. Bu tip yaralanmanın tanısı güçtür ve yüksek seviyeli klinik şüphe gerektirir. Burada iki total ana bronş rüptürü olgusu sunmaktayız. Bronşiyal rüptürün primer onarımı ilk olguda yaralanmadan iki hafta sonra, ikinci olguda ise yaralanmadan hemen sonra gerçekleştirildi.
Tracheobronchial injury results from blunt or penetrating chest trauma and is a rare, but potentially fatal condition. Rupture of the main bronchus or carina by blunt trauma is unusual, and it is one of the most severe injuries in children. The diagnosis of this kind of injury is challenging and requires a high degree of clinical suspicion. Here, we report two cases of total rupture of the main bronchus. Primary repair of the bronchial rupture was performed two weeks after the injury in the first case, and immediately after the injury in the second case. "> [PDF] Rupture of main bronchus due to blunt chest trauma in children: a report of two cases | [PDF] Çocuklarda ana bronşun künt göğüs travması kaynaklı rüptürü: iki olgu sunumu Trakeobronşiyal yaralanma künt ya da penetran göğüs travmasından kaynaklanır ve nadir ancak potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Ana bronşun ya da karinanın künt travma nedeniyle rüptüre olması nadir bir durumdur ve çocuklarda en ciddi yaralanmalardan biridir. Bu tip yaralanmanın tanısı güçtür ve yüksek seviyeli klinik şüphe gerektirir. Burada iki total ana bronş rüptürü olgusu sunmaktayız. Bronşiyal rüptürün primer onarımı ilk olguda yaralanmadan iki hafta sonra, ikinci olguda ise yaralanmadan hemen sonra gerçekleştirildi. "> Trakeobronşiyal yaralanma künt ya da penetran göğüs travmasından kaynaklanır ve nadir ancak potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Ana bronşun ya da karinanın künt travma nedeniyle rüptüre olması nadir bir durumdur ve çocuklarda en ciddi yaralanmalardan biridir. Bu tip yaralanmanın tanısı güçtür ve yüksek seviyeli klinik şüphe gerektirir. Burada iki total ana bronş rüptürü olgusu sunmaktayız. Bronşiyal rüptürün primer onarımı ilk olguda yaralanmadan iki hafta sonra, ikinci olguda ise yaralanmadan hemen sonra gerçekleştirildi.
Tracheobronchial injury results from blunt or penetrating chest trauma and is a rare, but potentially fatal condition. Rupture of the main bronchus or carina by blunt trauma is unusual, and it is one of the most severe injuries in children. The diagnosis of this kind of injury is challenging and requires a high degree of clinical suspicion. Here, we report two cases of total rupture of the main bronchus. Primary repair of the bronchial rupture was performed two weeks after the injury in the first case, and immediately after the injury in the second case. ">

Rupture of main bronchus due to blunt chest trauma in children: a report of two cases

Trakeobronşiyal yaralanma künt ya da penetran göğüs travmasından kaynaklanır ve nadir ancak potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Ana bronşun ya da karinanın künt travma nedeniyle rüptüre olması nadir bir durumdur ve çocuklarda en ciddi yaralanmalardan biridir. Bu tip yaralanmanın tanısı güçtür ve yüksek seviyeli klinik şüphe gerektirir. Burada iki total ana bronş rüptürü olgusu sunmaktayız. Bronşiyal rüptürün primer onarımı ilk olguda yaralanmadan iki hafta sonra, ikinci olguda ise yaralanmadan hemen sonra gerçekleştirildi.

Çocuklarda ana bronşun künt göğüs travması kaynaklı rüptürü: iki olgu sunumu

Tracheobronchial injury results from blunt or penetrating chest trauma and is a rare, but potentially fatal condition. Rupture of the main bronchus or carina by blunt trauma is unusual, and it is one of the most severe injuries in children. The diagnosis of this kind of injury is challenging and requires a high degree of clinical suspicion. Here, we report two cases of total rupture of the main bronchus. Primary repair of the bronchial rupture was performed two weeks after the injury in the first case, and immediately after the injury in the second case.

___

  • 1. Kiser AC, O'Brien SM, Detterbeck FC. Blunt tracheobronchial injuries: treatment and outcomes. Ann Thorac Surg 2001;71:2059-65.
  • 2. Scannell JG. Rupture of the bronchus following closed injury to the chest; report of a case treated by immediate thoracotomy and repair. Ann Surg 1951;133:127-30.
  • 3. Mahboubi S, O’Hara AE. Bronchial rupture in children following blunt chest trauma. Report of five cases with emphasis on radiologic findings. Pediatr Radiol 1981;10:133-8.
  • 4. Kiliç N, Gürpinar AN, Kiriştioğlu I, Doğruyol H. Blunt traumatic rupture of the main bronchus in children. Eur J Surg 2000;166:968-70.
  • 5. Epelman M, Ofer A, Klein Y, Best LH, Guralnik L, Bentur L, et al. CT diagnosis of traumatic bronchial rupture in children. Pediatr Radiol 2002;32:888-91.
  • 6. Poli-Merol ML, Belouadah M, Parvy F, Chauvet P, Egreteau L, Daoud S. Tracheobronchial injury by blunt trauma in children: is emergency tracheobronchoscopy always necessary? Eur J Pediatr Surg 2003;13:398-402.
  • 7. Mahajan JK, Menon P, Rao KL, Mittal BR. Bronchial transection: delayed diagnosis and successful repair. Indian Pediatr 2004;41:389-92.
  • 8. Hood MR. Injury to the trachea and major bronchus. In: Hood MR, Boyd A, Culliford A, editors. Thoracic trauma. Philadelphia: W.B. Saunders; 1989. p. 245-66.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Rupture of main bronchus due to blunt chest trauma in children: a report of two cases

Abdelghaffar A. ALZAANİN, Vladislav GOFMAN, Ilan BAR, Michael PAPİASHVİLLİ

Mitral kapak değişimi sonrası gelişen sol ventrikül yırtılmasının sınıflaması

Cüneyt NARİN

Do non-steroidal anti-inflammatory agents prevent stenotic complications of tracheal surgery? The effects of tenoxicam on tracheal healing

Bekir Sami KARAPOLAT, Suat GEZER, Hayati KANDİŞ, Leyla AYDIN YILMAZ, Ümran YILDIRIM

Emergency management for acute left main coronary artery total occlusion

Batuhan ÖZAY, Murat SARGIN, Onur SOKULLU, Erol KURÇ, Serap AKA AYKUT, Numan Ali AYDEMİR

Karotis endarterektomi sırasında yeni shunt tekniği

Hakan BİNGÖL, Erkan KURALAY

Penetran kalp yaralanmalarında mortaliteye etki eden faktörler: 10 yıllık sonuçlarımız

Celal YAVUZ, Yahya İSLAMOĞLU, Güven TEKBAŞ, Mehmet Nesimi EREN, Habib ÇİL, İsmail BAŞYİĞİT, Mehmet Ali ELBEY, Sinan DEMİRTAŞ

Malign plevra efüzyonunda hızlı plörodez: klinik çalışma ve literatür derlemesi

Koray DURAL, Nurullah ZENGİN, Ünal SAKINCI, Erkan YILDIRIM, Rasih YAZKAN

The role of standard and extended cervical mediastinoscopy in the staging of non-small cell lung cancer patients

Çağatay TEZEL, İlker İSKENDER, Salih Zeki KADIOĞLU, Altan KIR

Uncomplicated retainment of metal coronary bulldog clips recognized five years after coronary artery bypass graft surgery

Vedat ŞİMŞEK, Haksun EBİNÇ, Murat TULMAÇ, M. Tolga DOĞRU, Nurtaç ÖZER

Multislice computed tomography angiography is a sufficient method for detecting native aortic coarctation in children

Sebuh KURUGOĞLU, İbrahim ADALETLİ, Tevfik DEMİR, Mine ÖZDİL, Fahrettin KILIÇ, Ayşe GÜLER EROĞLU, Alper GÜZELTAŞ, Safa BARIŞ

Academic Researches Index - FooterLogo