Karotis endarterektomi sırasında klasik shunt tekniklerinin kullanımı bazen cerrahi uygulamayı engelleyebilmektedir. Bu amaçla bir kan seti ile üç-yollu musluk kullanılmadan femoral arterden getirilen arteriyel kan akımının direkt internal karotis arter içerisine yerleştirilmesi ile yeni ve basit bir shunt işlemi kolayca gerçekleştirilmektedir. Kan seti ile yerleştirilen bu shunt içersinden ameliyat sırasında dakikada 250-300 ml’lik kan akımı sağlandığından yeterli beyin koruması sağlanabilmektedir ve nörolojik kusurlar engellenmektedir.
The use of classical shunt techniques during carotid endarterectomy may sometimes impede carotid artery surgery. For this purpose, a new and simple shunt procedure can easily be performed by placing the arterial blood flow from the femoral artery catheter into the internal carotid artery with a blood set without using any three-way stopcock. Since a flow of 250-300 ml/min is provided during the surgery through this shunt placed with the blood set, adequate brain protection can be obtained, and neurological deficits are avoided. "> [PDF] Karotis endarterektomi sırasında yeni shunt tekniği | [PDF] A new shunt technique during carotid endarterectomy Karotis endarterektomi sırasında klasik shunt tekniklerinin kullanımı bazen cerrahi uygulamayı engelleyebilmektedir. Bu amaçla bir kan seti ile üç-yollu musluk kullanılmadan femoral arterden getirilen arteriyel kan akımının direkt internal karotis arter içerisine yerleştirilmesi ile yeni ve basit bir shunt işlemi kolayca gerçekleştirilmektedir. Kan seti ile yerleştirilen bu shunt içersinden ameliyat sırasında dakikada 250-300 ml’lik kan akımı sağlandığından yeterli beyin koruması sağlanabilmektedir ve nörolojik kusurlar engellenmektedir. "> Karotis endarterektomi sırasında klasik shunt tekniklerinin kullanımı bazen cerrahi uygulamayı engelleyebilmektedir. Bu amaçla bir kan seti ile üç-yollu musluk kullanılmadan femoral arterden getirilen arteriyel kan akımının direkt internal karotis arter içerisine yerleştirilmesi ile yeni ve basit bir shunt işlemi kolayca gerçekleştirilmektedir. Kan seti ile yerleştirilen bu shunt içersinden ameliyat sırasında dakikada 250-300 ml’lik kan akımı sağlandığından yeterli beyin koruması sağlanabilmektedir ve nörolojik kusurlar engellenmektedir.
The use of classical shunt techniques during carotid endarterectomy may sometimes impede carotid artery surgery. For this purpose, a new and simple shunt procedure can easily be performed by placing the arterial blood flow from the femoral artery catheter into the internal carotid artery with a blood set without using any three-way stopcock. Since a flow of 250-300 ml/min is provided during the surgery through this shunt placed with the blood set, adequate brain protection can be obtained, and neurological deficits are avoided. ">

Karotis endarterektomi sırasında yeni shunt tekniği

Karotis endarterektomi sırasında klasik shunt tekniklerinin kullanımı bazen cerrahi uygulamayı engelleyebilmektedir. Bu amaçla bir kan seti ile üç-yollu musluk kullanılmadan femoral arterden getirilen arteriyel kan akımının direkt internal karotis arter içerisine yerleştirilmesi ile yeni ve basit bir shunt işlemi kolayca gerçekleştirilmektedir. Kan seti ile yerleştirilen bu shunt içersinden ameliyat sırasında dakikada 250-300 ml’lik kan akımı sağlandığından yeterli beyin koruması sağlanabilmektedir ve nörolojik kusurlar engellenmektedir.

A new shunt technique during carotid endarterectomy

The use of classical shunt techniques during carotid endarterectomy may sometimes impede carotid artery surgery. For this purpose, a new and simple shunt procedure can easily be performed by placing the arterial blood flow from the femoral artery catheter into the internal carotid artery with a blood set without using any three-way stopcock. Since a flow of 250-300 ml/min is provided during the surgery through this shunt placed with the blood set, adequate brain protection can be obtained, and neurological deficits are avoided.

___

  • 1. Perez-Borja C, Meyer JS. Electroencephalographic monitoring during reconstructive surgery of the neck vessels. Electroencephalogr Clin Neurophysiol 1965;18:162-9.
  • 2. Amantini A, De Scisciolo G, Bartelli M, Lori S, Ronchi O, Pratesi C, et al. Selective shunting based on somatosensory evoked potential monitoring during carotid endarterectomy. Int Angiol 1987;6:387-90.
  • 3. Amantini A, Bartelli M, de Scisciolo G, Lombardi M, Macucci M, Rossi R, et al. Monitoring of somatosensory evoked potentials during carotid endarterectomy. J Neurol 1992;239:241-7.
  • 4. Zierler RE, Bandyk DF, Berni GA, Thiele BL. Intraoperative pulsed Doppler assessment of carotid endarterectomy. Ultrasound Med Biol 1983;9:65-71.
  • 5. Kirkpatrick PJ, Smielewski P, Whitfield PC, Czosnyka M, Menon D, Pickard JD. An observational study of nearinfrared spectroscopy during carotid endarterectomy. J Neurosurg 1995;82:756-63.
  • 6. Hunter GC, Sieffert G, Malone JM, Moore WS. The accuracy of carotid back pressure as an index for shunt requirements. A reappraisal. Stroke 1982;13:319-26.
  • 7. Hays RJ, Levinson SA, Wylie EJ. Intraoperative measurement of carotid back pressure as a guide to operative management for carotid endarterectomy. Surgery 1972;72:953-60.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Successful repair of complete popliteal artery rupture due to blunt trauma

Buğra HARMANDAR, Necati SAĞLAM, İhsan ÖZDAMAR

Silikozis tanısıyla yapılan tek taraflı akciğer nakli: Türkiye’deki ilk başarılı akciğer nakli olgusu

Süreyyapaşa Akciğer Transplantasyonu Çalışma Grubu(SATÇAG)

Komplet atriyoventriküler septal defektlerde modifiye tek yama ve çift yama tekniklerinin değerlendirilmesi ve kısa dönem sonuçlarımız

Hasan SUNAR, Rahmi ZEYBEK, Ahmet ŞAŞMAZEL, Onursal BUĞRA, Ayşe YILDIRIM, Hasan ERDEM, Ahmet ÇALIŞKAN, Ayşe BAYSAL

Does the indication for completion pneumonectomy affect outcome?

Hasan AKIN, Aysun ÖLÇMEN, İbrahim DİNÇER, Özgür İŞGÖRÜCÜ, Necati ÇITAK, Atilla GÜRSES

Early spontaneous reperfusion in the right coronary artery of a patient with acute inferior myocardial infarction

Nurşen KELEŞ, Tansu KARAAHMET, Yusuf Emre GÜREL, Tayfun GÜNEYSU, Yelda BAŞARAN, Bülent MUTLU

Rupture of main bronchus due to blunt chest trauma in children: a report of two cases

Abdelghaffar A. ALZAANİN, Vladislav GOFMAN, Ilan BAR, Michael PAPİASHVİLLİ

Vena kava inferiyor yaralanmalarına cerrahi yaklaşım

Halil BAŞEL, Bekir İNAN, Ünal AYDIN, Tahsin YAŞAR, Kerem ERKALP

Penetran kalp yaralanmalarında mortaliteye etki eden faktörler: 10 yıllık sonuçlarımız

Celal YAVUZ, Yahya İSLAMOĞLU, Güven TEKBAŞ, Mehmet Nesimi EREN, Habib ÇİL, İsmail BAŞYİĞİT, Mehmet Ali ELBEY, Sinan DEMİRTAŞ

Genç bir hastada dev yabancı cisim aspirasyonu: diş protezi aspirasyonu

İrfan TAŞTEPE, Erkmen GÜLHAN, Gürhan ÖZ, Ertan AYDIN, Suat GEZER, Nurettin KARAOĞLANOĞLU, Ülkü YAZICI

Surgical management of chronic total occlusion of the abdominal aorta

Ömer TETİK, Tevfik GÜNEŞ, Aykut ŞAHİN, Orhan GÖKALP, Berkan ÖZPAK, Ali GÜRBÜZ, Ufuk Yetkin, İsmail YÜREKLİ

Academic Researches Index - FooterLogo