Tüberküloz ve kist hidatik gelişmekte olan ülkelerde halen büyük sağlık problemleridir. Bu iki enfeksiyonun birlikteliği de yaygın olarak görülmektedir. Bu yazıda, plevral ve perikardiyal efüzyonun eşlik ettiği kardiyak tamponad ile başvuran, perikardiyal kist hidatik ve perikardiyal tüberküloz tanısı konulan 15 yaşında bir kız hasta sunuldu. Bildiğimiz kadarıyla bu, literatürde bildirilen bu nitelikteki ilk olgudur.
Tuberculosis and hydatid cyst are still major health problems in developing countries. Co-existence of these two infections is also seen commonly. In this article, we present a 15-year-old-girl patient who applied with cardiac tamponade accompanied by pleural and pericardial effusion and was diagnosed as pericardial hydatid cyst and pericardial tuberculosis. To the best of our knowledge, this is the first case with such feature reported in the literature. "> [PDF] Perikardiyal kist hidatik ve tüberküloz birlikteliği | [PDF] Pericardial hydatid cyst and tuberculosis co-existence Tüberküloz ve kist hidatik gelişmekte olan ülkelerde halen büyük sağlık problemleridir. Bu iki enfeksiyonun birlikteliği de yaygın olarak görülmektedir. Bu yazıda, plevral ve perikardiyal efüzyonun eşlik ettiği kardiyak tamponad ile başvuran, perikardiyal kist hidatik ve perikardiyal tüberküloz tanısı konulan 15 yaşında bir kız hasta sunuldu. Bildiğimiz kadarıyla bu, literatürde bildirilen bu nitelikteki ilk olgudur. "> Tüberküloz ve kist hidatik gelişmekte olan ülkelerde halen büyük sağlık problemleridir. Bu iki enfeksiyonun birlikteliği de yaygın olarak görülmektedir. Bu yazıda, plevral ve perikardiyal efüzyonun eşlik ettiği kardiyak tamponad ile başvuran, perikardiyal kist hidatik ve perikardiyal tüberküloz tanısı konulan 15 yaşında bir kız hasta sunuldu. Bildiğimiz kadarıyla bu, literatürde bildirilen bu nitelikteki ilk olgudur.
Tuberculosis and hydatid cyst are still major health problems in developing countries. Co-existence of these two infections is also seen commonly. In this article, we present a 15-year-old-girl patient who applied with cardiac tamponade accompanied by pleural and pericardial effusion and was diagnosed as pericardial hydatid cyst and pericardial tuberculosis. To the best of our knowledge, this is the first case with such feature reported in the literature. ">

Perikardiyal kist hidatik ve tüberküloz birlikteliği

Tüberküloz ve kist hidatik gelişmekte olan ülkelerde halen büyük sağlık problemleridir. Bu iki enfeksiyonun birlikteliği de yaygın olarak görülmektedir. Bu yazıda, plevral ve perikardiyal efüzyonun eşlik ettiği kardiyak tamponad ile başvuran, perikardiyal kist hidatik ve perikardiyal tüberküloz tanısı konulan 15 yaşında bir kız hasta sunuldu. Bildiğimiz kadarıyla bu, literatürde bildirilen bu nitelikteki ilk olgudur.

Pericardial hydatid cyst and tuberculosis co-existence

Tuberculosis and hydatid cyst are still major health problems in developing countries. Co-existence of these two infections is also seen commonly. In this article, we present a 15-year-old-girl patient who applied with cardiac tamponade accompanied by pleural and pericardial effusion and was diagnosed as pericardial hydatid cyst and pericardial tuberculosis. To the best of our knowledge, this is the first case with such feature reported in the literature.

___

  • 10. Al-Shaikh MH, Bashaaib MO. Unpredictable pulmonary tuberculosis with Hydatid cyst in adult male, Egypt. J. Chest Dis Tuberc 2017;66:317-9.
  • 9. Yang YR, Gray DJ, Ellis MK, Yang SK, Craig PS, McManus DP. Human cases of simultaneous echinococcosis and tuberculosis - significance and extent in China. Parasit Vectors 2009;2:53.
  • 8. O’Leary SM, Williams PL, Williams MP, Edwards AJ, Roobottom CA, Morgan-Hughes GJ, et al. Imaging the pericardium: appearances on ECG-gated 64 -detector row cardiac computed tomography. Br J Radiol 2010;83:194-205.
  • 7. Gulati GS, Sharma S. Pericardial abscess occurring after tuberculous pericarditis: image morphology on computed tomography and magnetic resonance imaging. Clin Radiol 2004;59:514 -9.
  • 6. Cherian G, Uthaman B, Salama A, Habashy AG, Khan NA, Cherian JM. Tuberculous pericardial effusion: features, tamponade, and computed tomography. Angiology 2004;55:431-40.
  • 5. Fiengo L, Bucci F, Giannotti D, Patrizi G, Redler A, Kucukaksu DS. Giant cardiac hydatid cyst in children: case report and review of the literature. Clin Med Insights Case Rep 2014;7:111-6.
  • 4. Alam S, Umer US, Gul S, Ghaus S, Farooq B, Gul F. Uncommon sites of a common. Disease-Hydatid cyst. J Postgrad Med Inst 2014;28:270-6.
  • 3. Elif Demirci, Eren Altun, Muhammet Calık, Irmak Durur Subaşı, Sare Şipal,Ozge Beyza Gundoğdu. Hydatid Cyst Cases with Different Localization: Region of Erzurum. Turkiye Parazitol Derg 2015;39:103-7.
  • 2. Akkaş Y, Katrancıoğlu Ö, Şahin E. Coexistence of pulmonary tuberculosis and hydatid cyst. Cumhuriyet Med J 2011;33:483-6.
  • 1. Xin-Xu L, Xiao-Nong Z. Co-infection of tuberculosis and parasitic diseases in humans: a systematic review. Li and Zhou Parasites & Vectors 2013;6:79-91.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kompleks torakoabdominal aort anevrizmalarında ve anevrizmaya eşlik eden tip 3 diseksiyonlarda çok katmanlı akım çevirici stent ve konvansiyonel stent greftlerin birlikte kullanımı

Cengiz OVALI, Mustafa Behçet SEVİN

İki farklı kardiyovasküler patolojinin hibrid senkronize tedavisi: Koroner arter baypas ve endovasküler aort replasmanı

Hasan KARABULUT, Eyüp Murat ÖKTEN, Cem ARITÜRK, Özcan ERDEMLİ, Fatih BAYRAK

Çocuklarda düşük virülanslı kronik sternal osteomiyelit

Yüksel ATAY, Muhammet AKYÜZ, Engin KARAKUŞ, Onur IŞIK, Mehmet Fatih AYIK

Rivaroksaban tedavisinin olumsuz bir etkisi olarak spontan hemotoraks

Hyang Rae LEE, Yi Yeong JEONG, Jong Deog LEE, Seung Jun LEE

İlginç bir mediastinal kist olgusu: Benign kistik mezotelyoma

Fazlı YANIK, Yekta Altemur KARAMUSTAFAOĞLU, Yener YÖRÜK, Fulya ÖZPUYAN

Göğüs tomografisi ile değerlendirilen metastatik akciğer tümörleri için açık cerrahi gerekli midir?

Arif Osman TOKAT, Sezgin KARASU, Hüseyin ÇAKMAK

Aortik iskemi reperfüzyon modelinde ozon tedavisinin uzak organ miyokardiyal hasar üzerine etkisi

İbrahim METEOĞLU, Filiz ALKAYA, Aytuğ KOÇYİĞİT, Hüseyin OKUTAN, Tunay KURTOĞLU, Şenol GÜLMEN, Duygu KUMBUL DOĞUÇ

Harap akciğerde pnömonektominin komplikasyon oranlarını etkileyen faktörler

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Aysun Kosif MISIRLIOĞLU, Levent ALPAY, Hakan KIRAL, Meltem ÇOBAN AĞCA, Serkan BAYRAM, Fatma TOKGÖZ AKYIL

Pompa ile yapılan koroner arter baypas greft cerrahisinde ameliyat sırası transit time akım ölçümü: Tek merkez deneyimi

Necip BECİT, Münacettin CEVİZ, Hikmet KOCAK, Uğur KAYA, Abdurrahim ÇOLAK

Kronik mezenter iskemide protez baypas greftleme sonuçları

Emrah OĞUZ, Rauf YUSIFOV, Hakan POSACIOĞLU, Serkan ERTUGAY, Cengiz SAHUTOĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo