Yeni oral antikoagülanların K vitamini antagonistlerine kıyasla azalmış kanama riskine sahip olduğu bilinse de onlar nadir olgularda majör kanamaya yol açabilir. Bu yazıda, rivaroksaban kullanımından sonra spontan hemotoraks gelişen 78 yaşında bir kadın hasta bildirildi. Pulmoner tromboembolizm için aldığı rivaroksaban nedeni ile hastada sol taraflı plöretik göğüs ağrısı oldu. Tanısal torasentezde şiddetli bir kanlı plevral efüzyon görüldü. Rivaroksaban kesildi ve hemotoraksın drenajı ince iğne aspirasyonu ile yapıldı. Rivaroksabanın indüklediği spontan hemotoraks hakkında olup yeni oral antikoagülanların majör hemorajik komplikasyonlarına dikkat çeken ilk olgu sunumu bildiğimiz kadarı ile budur.
Although new oral anticoagulants are known to have decreased bleeding risk compared to vitamin K antagonists, they may cause major bleeding in rare cases. In this article, we report a 78-year-old female patient who developed spontaneous hemothorax after rivaroxaban use. Left-sided pleuritic chest pain occurred in the patient due to the rivaroxaban she received for pulmonary thromboembolism. Diagnostic thoracentesis revealed a grossly bloody pleural effusion. Rivaroxaban was discontinued and the drainage of the hemothorax was performed by fine needle aspiration. To our knowledge, this is the first case report of rivaroxaban -induced spontaneous hemothorax, drawing attention to major hemorrhagic complications of new oral anticoagulants. "> [PDF] Rivaroksaban tedavisinin olumsuz bir etkisi olarak spontan hemotoraks | [PDF] Spontaneous hemothorax as an adverse effect of rivaroxaban treatment Yeni oral antikoagülanların K vitamini antagonistlerine kıyasla azalmış kanama riskine sahip olduğu bilinse de onlar nadir olgularda majör kanamaya yol açabilir. Bu yazıda, rivaroksaban kullanımından sonra spontan hemotoraks gelişen 78 yaşında bir kadın hasta bildirildi. Pulmoner tromboembolizm için aldığı rivaroksaban nedeni ile hastada sol taraflı plöretik göğüs ağrısı oldu. Tanısal torasentezde şiddetli bir kanlı plevral efüzyon görüldü. Rivaroksaban kesildi ve hemotoraksın drenajı ince iğne aspirasyonu ile yapıldı. Rivaroksabanın indüklediği spontan hemotoraks hakkında olup yeni oral antikoagülanların majör hemorajik komplikasyonlarına dikkat çeken ilk olgu sunumu bildiğimiz kadarı ile budur. "> Yeni oral antikoagülanların K vitamini antagonistlerine kıyasla azalmış kanama riskine sahip olduğu bilinse de onlar nadir olgularda majör kanamaya yol açabilir. Bu yazıda, rivaroksaban kullanımından sonra spontan hemotoraks gelişen 78 yaşında bir kadın hasta bildirildi. Pulmoner tromboembolizm için aldığı rivaroksaban nedeni ile hastada sol taraflı plöretik göğüs ağrısı oldu. Tanısal torasentezde şiddetli bir kanlı plevral efüzyon görüldü. Rivaroksaban kesildi ve hemotoraksın drenajı ince iğne aspirasyonu ile yapıldı. Rivaroksabanın indüklediği spontan hemotoraks hakkında olup yeni oral antikoagülanların majör hemorajik komplikasyonlarına dikkat çeken ilk olgu sunumu bildiğimiz kadarı ile budur.
Although new oral anticoagulants are known to have decreased bleeding risk compared to vitamin K antagonists, they may cause major bleeding in rare cases. In this article, we report a 78-year-old female patient who developed spontaneous hemothorax after rivaroxaban use. Left-sided pleuritic chest pain occurred in the patient due to the rivaroxaban she received for pulmonary thromboembolism. Diagnostic thoracentesis revealed a grossly bloody pleural effusion. Rivaroxaban was discontinued and the drainage of the hemothorax was performed by fine needle aspiration. To our knowledge, this is the first case report of rivaroxaban -induced spontaneous hemothorax, drawing attention to major hemorrhagic complications of new oral anticoagulants. ">

Rivaroksaban tedavisinin olumsuz bir etkisi olarak spontan hemotoraks

Yeni oral antikoagülanların K vitamini antagonistlerine kıyasla azalmış kanama riskine sahip olduğu bilinse de onlar nadir olgularda majör kanamaya yol açabilir. Bu yazıda, rivaroksaban kullanımından sonra spontan hemotoraks gelişen 78 yaşında bir kadın hasta bildirildi. Pulmoner tromboembolizm için aldığı rivaroksaban nedeni ile hastada sol taraflı plöretik göğüs ağrısı oldu. Tanısal torasentezde şiddetli bir kanlı plevral efüzyon görüldü. Rivaroksaban kesildi ve hemotoraksın drenajı ince iğne aspirasyonu ile yapıldı. Rivaroksabanın indüklediği spontan hemotoraks hakkında olup yeni oral antikoagülanların majör hemorajik komplikasyonlarına dikkat çeken ilk olgu sunumu bildiğimiz kadarı ile budur.

Spontaneous hemothorax as an adverse effect of rivaroxaban treatment

Although new oral anticoagulants are known to have decreased bleeding risk compared to vitamin K antagonists, they may cause major bleeding in rare cases. In this article, we report a 78-year-old female patient who developed spontaneous hemothorax after rivaroxaban use. Left-sided pleuritic chest pain occurred in the patient due to the rivaroxaban she received for pulmonary thromboembolism. Diagnostic thoracentesis revealed a grossly bloody pleural effusion. Rivaroxaban was discontinued and the drainage of the hemothorax was performed by fine needle aspiration. To our knowledge, this is the first case report of rivaroxaban -induced spontaneous hemothorax, drawing attention to major hemorrhagic complications of new oral anticoagulants.

___

  • 5. Wang CC, Ng CJ, Seak CK, Seak CJ. Spontaneous hemothorax following thrombolytic and anticoagulant therapy for massive pulmonary embolism. Am J Emerg Med 2013;31:999.
  • 4. Mrug M, Mishra PV, Lusane HC, Cunningham JM, Alpert MA. Hemothorax and retroperitoneal hematoma after anticoagulation with enoxaparin. South Med J 2002;95:936-8.
  • 3. Azfar Ali H, Lippmann M, Mundathaje U, Khaleeq G. Spontaneous hemothorax: a comprehensive review. Chest 2008;134:1056-65.
  • 2. Castellucci LA, Cameron C, Le Gal G, Rodger MA, Coyle D, Wells PS, et al. Clinical and safety outcomes associated with treatment of acute venous thromboembolism: a systematic review and meta-analysis. JAMA 2014;312:1122-35.
  • 1. Weitz JI. Expanding use of new oral anticoagulants. F1000Prime Rep 2014;6:93.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orta derece dilate çıkan aortun wrapping ile cerrahi tedavisi

Necip BECİT, Münacettin CEVİZ, Hikmet KOÇAK, Uğur KAYA, Abdurrahim ÇOLAK

Pompa ile yapılan koroner arter baypas greft cerrahisinde ameliyat sırası transit time akım ölçümü: Tek merkez deneyimi

Necip BECİT, Münacettin CEVİZ, Hikmet KOCAK, Uğur KAYA, Abdurrahim ÇOLAK

İmplante edilebilen kardiyak elektronik cihazlar ile ilişkili endokarditte triküspid kapak cerrahisi: Onarım mı replasman mı?

Evren ÖZÇINAR, Mustafa Serkan DURDU, Mustafa Bahadır İNAN, Ahmet Rüçhan AKAR, Çağdaş BARAN, Sadık ERYILMAZ, Fatih GÜMÜŞ, Mehmet ÇAKICI

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde signal peptide-Complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1-epidermal growth factor domain-containing protein 1’in serum ve doku örnekleri üzerindeki tanısal değeri

Burçin ÇELİK, Selçuk GÜRZ, Diler Us ALTAY, Ahmet MENTEŞE

Servelle-Martorell sendromunun cerrahi tedavisi

Fatih ADA, Cenk ASLAN

Açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif dönemde besin alımının ve besin alımını etkileyen etkenlerin belirlenmesi

Fatma ETİ ASLAN, Ayla YAVA, Aynur KOYUNCU

Primer kardiyak tümörlerinin cerrahi eksizyonunda erken ve geç dönem sonuçlar: Tek merkez deneyimimiz

Erol KURÇ, Zuhal KUŞ, Sevinç BAYER ERDOĞAN, Hüseyin KUPLAY, Serap Aykut AKA, Serdar AKANSEL, Evren Müge METE, Nehir TANDOĞAR SELÇUK

Tek koroner artere eşlik eden hipoplastik sol ön inen arter

Tuncay HAZIROLAN, Kenan ÖVÜNÇ, Yasin ERARSLAN, Onur TAYDAŞ

İki farklı kardiyovasküler patolojinin hibrid senkronize tedavisi: Koroner arter baypas ve endovasküler aort replasmanı

Hasan KARABULUT, Eyüp Murat ÖKTEN, Cem ARITÜRK, Özcan ERDEMLİ, Fatih BAYRAK

KABG hastalarını bilgilendirmek veya eğitmek

Betül ÖZEN

Academic Researches Index - FooterLogo