Pulmoner mukus bezi adenomları, malign akciğer kitlelerinden ayırıcı tanısı yapılması gereken, nadir görülen benign tümörlerdir. Ayırıcı tanı atipik yerleşimlerde akciğer parankimi kaynaklı olanlar için özellikle önemlidir. Bu yazıda, yaklaşık iki yıldır öksürük ve balgam çıkarma yakınması olan 70 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Göğüs bilgisayarlı tomografisinde akciğerin sol alt lobunda 1 cm’lik bir nodül görüldü. Tümör, mini torakotomi ve kama rezeksiyonu ile tamamen rezeke edildi ve frozen incelemesi için patoloji bölümüne gönderildi. Frozen sonucu benign olarak rapor edildi. Patolojik tanı mukus bezi adenomu idi. Hastada ameliyat sonrası komplikasyon gelişmedi ve tam iyileşme sağlandı. Pulmoner mukus adenomları nadiren akciğer parankiminden kaynaklanabilir ve periferik yerleşimli akciğer lezyonları olan hastalarda görülebilir.
Pulmonary mucous gland adenomas are rare benign tumors,which need to be differentiated from malign lung masses. Thedifferential diagnosis is of particular importance for thosearising from lung parenchyma in atypical locations. In thisarticle, we report a 70-year-old male patient, who had complaintsof cough and expectoration for almost two years. Chest computedtomography showed a 1 cm nodule at the left lower lobe oflung. The tumor was totally resected with mini-thoracotomyand wedge resection and sent to the pathology department for afrozen examination. The frozen result was reported as benign.The pathological diagnosis was mucous gland adenoma. Thepatient had no postoperative complication and made a completerecovery. Pulmonary mucous adenomas may rarely originatefrom lung parenchyma and be seen in patients with peripherallylocated lung lesions. "> [PDF] Periferik yerleşimli, bronşiyal olmayan nadir bir pulmoner mukus bezi adenomu olgusu | [PDF] A rare case of peripherally located non-bronchial pulmonary mucous gland adenoma Pulmoner mukus bezi adenomları, malign akciğer kitlelerinden ayırıcı tanısı yapılması gereken, nadir görülen benign tümörlerdir. Ayırıcı tanı atipik yerleşimlerde akciğer parankimi kaynaklı olanlar için özellikle önemlidir. Bu yazıda, yaklaşık iki yıldır öksürük ve balgam çıkarma yakınması olan 70 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Göğüs bilgisayarlı tomografisinde akciğerin sol alt lobunda 1 cm’lik bir nodül görüldü. Tümör, mini torakotomi ve kama rezeksiyonu ile tamamen rezeke edildi ve frozen incelemesi için patoloji bölümüne gönderildi. Frozen sonucu benign olarak rapor edildi. Patolojik tanı mukus bezi adenomu idi. Hastada ameliyat sonrası komplikasyon gelişmedi ve tam iyileşme sağlandı. Pulmoner mukus adenomları nadiren akciğer parankiminden kaynaklanabilir ve periferik yerleşimli akciğer lezyonları olan hastalarda görülebilir. "> Pulmoner mukus bezi adenomları, malign akciğer kitlelerinden ayırıcı tanısı yapılması gereken, nadir görülen benign tümörlerdir. Ayırıcı tanı atipik yerleşimlerde akciğer parankimi kaynaklı olanlar için özellikle önemlidir. Bu yazıda, yaklaşık iki yıldır öksürük ve balgam çıkarma yakınması olan 70 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Göğüs bilgisayarlı tomografisinde akciğerin sol alt lobunda 1 cm’lik bir nodül görüldü. Tümör, mini torakotomi ve kama rezeksiyonu ile tamamen rezeke edildi ve frozen incelemesi için patoloji bölümüne gönderildi. Frozen sonucu benign olarak rapor edildi. Patolojik tanı mukus bezi adenomu idi. Hastada ameliyat sonrası komplikasyon gelişmedi ve tam iyileşme sağlandı. Pulmoner mukus adenomları nadiren akciğer parankiminden kaynaklanabilir ve periferik yerleşimli akciğer lezyonları olan hastalarda görülebilir.
Pulmonary mucous gland adenomas are rare benign tumors,which need to be differentiated from malign lung masses. Thedifferential diagnosis is of particular importance for thosearising from lung parenchyma in atypical locations. In thisarticle, we report a 70-year-old male patient, who had complaintsof cough and expectoration for almost two years. Chest computedtomography showed a 1 cm nodule at the left lower lobe oflung. The tumor was totally resected with mini-thoracotomyand wedge resection and sent to the pathology department for afrozen examination. The frozen result was reported as benign.The pathological diagnosis was mucous gland adenoma. Thepatient had no postoperative complication and made a completerecovery. Pulmonary mucous adenomas may rarely originatefrom lung parenchyma and be seen in patients with peripherallylocated lung lesions. ">

Periferik yerleşimli, bronşiyal olmayan nadir bir pulmoner mukus bezi adenomu olgusu

Pulmoner mukus bezi adenomları, malign akciğer kitlelerinden ayırıcı tanısı yapılması gereken, nadir görülen benign tümörlerdir. Ayırıcı tanı atipik yerleşimlerde akciğer parankimi kaynaklı olanlar için özellikle önemlidir. Bu yazıda, yaklaşık iki yıldır öksürük ve balgam çıkarma yakınması olan 70 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Göğüs bilgisayarlı tomografisinde akciğerin sol alt lobunda 1 cm’lik bir nodül görüldü. Tümör, mini torakotomi ve kama rezeksiyonu ile tamamen rezeke edildi ve frozen incelemesi için patoloji bölümüne gönderildi. Frozen sonucu benign olarak rapor edildi. Patolojik tanı mukus bezi adenomu idi. Hastada ameliyat sonrası komplikasyon gelişmedi ve tam iyileşme sağlandı. Pulmoner mukus adenomları nadiren akciğer parankiminden kaynaklanabilir ve periferik yerleşimli akciğer lezyonları olan hastalarda görülebilir.

A rare case of peripherally located non-bronchial pulmonary mucous gland adenoma

Pulmonary mucous gland adenomas are rare benign tumors,which need to be differentiated from malign lung masses. Thedifferential diagnosis is of particular importance for thosearising from lung parenchyma in atypical locations. In thisarticle, we report a 70-year-old male patient, who had complaintsof cough and expectoration for almost two years. Chest computedtomography showed a 1 cm nodule at the left lower lobe oflung. The tumor was totally resected with mini-thoracotomyand wedge resection and sent to the pathology department for afrozen examination. The frozen result was reported as benign.The pathological diagnosis was mucous gland adenoma. Thepatient had no postoperative complication and made a completerecovery. Pulmonary mucous adenomas may rarely originatefrom lung parenchyma and be seen in patients with peripherallylocated lung lesions.

___

  • Flieder DB, Thivolet-Bejui F, Popper H. Mucus gland adenoma. In: Travis WD, Brambilla E, Muller-Hermelink HK, Harris CC, editors. Tumours of the lung, pleura, thymus and heart. Lyon: IARC Press; 2004. p. 85-100.
  • Karpathiou G, Sivridis E, Mikroulis D, Froudarakis M, Giatromanolaki A. Pulmonary mucus gland adenomas: are they always of endobronchial localization? Case Rep Pathol 2013;2013:239173.
  • Couraud S, Isaac S, Guibert B, Souquet PJ. Bronchial mucous gland adenoma revealed following acute pneumonia. Interact Cardiovasc Thorac Surg 2012;14:347-9.
  • Takeda S, Hashimoto T, Kusu T, Kawamura T, Nojiri T, Funakoshi Y, et al. Management and surgical resection for tracheobronchial tumors institutional experience with 12 patients. Interact Cardiovasc Thorac Surg 2007;6:484-9.
  • Badyal RK, Kakkar N, Vasishta RK, Mahajan S. Bronchial mucous gland adenoma presenting as massive hemoptysis: A diagnostic dilemma. Lung India 2014;31:274-6.
  • Lee B, Choi IH, Han J, Lee KS, Shim YM. An unusual case of pulmonary mucous gland adenoma with fibromyxoid stroma and cartilage islands in 68-year-old woman. J Pathol 2014;48:167-9.
  • England DM, Hochholzer L. Truly benign “bronchial adenoma”. Report of 10 cases of mucous gland adenoma with immunohistochemical and ultrastructural findings. Am J Surg Pathol 1995;19:887-99.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Completion pneumonectomy: Indications and outcomes in non-small cell lung cancer

Ahmet ÜÇVET, Soner GÜRSOY, Özgür SAMANCILAR, Serkan YAZGAN

Pediatrik kalp cerrahisinde nadir ameliyatlar: Çocukluk çağı kalp tümörleri

Ali KUTSAL, Murat KOÇ

Senning ameliyatı sonrası geç dönem pulmoner venöz odacık darlığının cerrahi tedavisi

Yüksel ATAY, Çağatay BİLEN, Gökmen AKKAYA, Osman Nuri TUNCER, Mehmet Fatih AYIK

Triküspid kapak tamirinde atan kalp ile aortik kros klemp cerrahinin karşılaştırılması

Mehmet ÇAKICI, Evren ÖZÇINAR, Ali İhsan HASDE, Mustafa Bahadır İNAN, Ahmet Rüçhan AKAR, Çağdaş BARAN, Sadık ERYILMAZ, Levent YAZICIOĞLU

Dışarıdan tamamen görülebilen perikardiyumu olan bir hastada dev torasik defektin kapanması için negatif basınçlı yara kapama sistemi: Olgu sunumu

Orhan KOZAK, Mustafa Tahir ÖZER, Sedat GÜRKOK, Şahin KAYMAK, Hüseyin SİNAN, Ersin SAPMAZ

Aort ark anomalisi olan bir hastada retrograd uzanımın eşlik ettiği tip B aort diseksiyonunun hibrid tedavisi

Şahin ŞENAY, Ahmet Ümit GÜLLÜ, Orkun ÇAÇUR, Başak ÖZKAN, Cem ALHAN

Farmakomekanik tromboaspirasyon ile tedavi edilen akut derin ven trombozlu hastalarda trombolitik tedavi ilavesinin uzun dönem sonuçları: Karşılaştırmalı çalışma

Ali Aycan KAVALA, Saygın TÜRKYILMAZ

Koroner arter baypas greftleme yapılan hastalarda öz bakım girişimlerinin uyku kalitesi üzerine etkisi: Tek merkezli, randomize kontrollü çalışma

Haleh GHAVAMİ, Rasoul Ghare Aghaji ASL, Fahimeh SAFARZADEH

Periferik yerleşimli, bronşiyal olmayan nadir bir pulmoner mukus bezi adenomu olgusu

Ahmet ULUŞAN, Kemal BAKIR, Zeynep BAYRAMOĞLU, Maruf ŞANLI

Tesadüfi intrahepatik portal ven anevrizması

Melih US, İhsan ALUR

Academic Researches Index - FooterLogo