Sol renal venin abdominal aort ve superior mezenterik arter (SMA) arasında sıkışması 'Nutcracker sendromu' olarak ve duodenumun üçüncü segmentinin abdominal aort ve SMA arasında sıkışması 'Wilkie sendromu' ya da 'SMA sendromu' olarak adlandırılmaktadır. Bu patolojiler sonucunda yemek sonrası karın ağrısı, hematüri, proteinüri, renal venöz hipertansiyon ve sol yan ağrısı gibi semptom ve bulgular meydana gelmektedir. Bu yazıda, 22 yaşında Nutcracker ve Wilkie sendromlu bir erkek olgu bilgisayarlı tomografi bulguları eşliğinde sunuldu.
Compression of the left renal vein between the abdominal aorta and the superior mesenteric artery (SMA) is named as 'Nutcracker syndrome' and compression of the third segment of duodenum between the abdominal aorta and the SMA is named as 'Wilkie syndrome' or 'SMA syndrome'. These pathologies may cause symptoms and signs such as postprandial abdominalgia, hematuria, proteinuria, renal venous hypertension, and left flank pain. In this article, we report computed tomography findings of a 22-year-old male case with Nutcracker and SMA syndromes. "> [PDF] Nutcracker ve Wilkie sendromu birlikteliği: Nadir bir olgu | [PDF] Coexistence of Nutcracker and Wilkie syndrome: a rare case Sol renal venin abdominal aort ve superior mezenterik arter (SMA) arasında sıkışması 'Nutcracker sendromu' olarak ve duodenumun üçüncü segmentinin abdominal aort ve SMA arasında sıkışması 'Wilkie sendromu' ya da 'SMA sendromu' olarak adlandırılmaktadır. Bu patolojiler sonucunda yemek sonrası karın ağrısı, hematüri, proteinüri, renal venöz hipertansiyon ve sol yan ağrısı gibi semptom ve bulgular meydana gelmektedir. Bu yazıda, 22 yaşında Nutcracker ve Wilkie sendromlu bir erkek olgu bilgisayarlı tomografi bulguları eşliğinde sunuldu. "> Sol renal venin abdominal aort ve superior mezenterik arter (SMA) arasında sıkışması 'Nutcracker sendromu' olarak ve duodenumun üçüncü segmentinin abdominal aort ve SMA arasında sıkışması 'Wilkie sendromu' ya da 'SMA sendromu' olarak adlandırılmaktadır. Bu patolojiler sonucunda yemek sonrası karın ağrısı, hematüri, proteinüri, renal venöz hipertansiyon ve sol yan ağrısı gibi semptom ve bulgular meydana gelmektedir. Bu yazıda, 22 yaşında Nutcracker ve Wilkie sendromlu bir erkek olgu bilgisayarlı tomografi bulguları eşliğinde sunuldu.
Compression of the left renal vein between the abdominal aorta and the superior mesenteric artery (SMA) is named as 'Nutcracker syndrome' and compression of the third segment of duodenum between the abdominal aorta and the SMA is named as 'Wilkie syndrome' or 'SMA syndrome'. These pathologies may cause symptoms and signs such as postprandial abdominalgia, hematuria, proteinuria, renal venous hypertension, and left flank pain. In this article, we report computed tomography findings of a 22-year-old male case with Nutcracker and SMA syndromes. ">

Nutcracker ve Wilkie sendromu birlikteliği: Nadir bir olgu

Sol renal venin abdominal aort ve superior mezenterik arter (SMA) arasında sıkışması 'Nutcracker sendromu' olarak ve duodenumun üçüncü segmentinin abdominal aort ve SMA arasında sıkışması 'Wilkie sendromu' ya da 'SMA sendromu' olarak adlandırılmaktadır. Bu patolojiler sonucunda yemek sonrası karın ağrısı, hematüri, proteinüri, renal venöz hipertansiyon ve sol yan ağrısı gibi semptom ve bulgular meydana gelmektedir. Bu yazıda, 22 yaşında Nutcracker ve Wilkie sendromlu bir erkek olgu bilgisayarlı tomografi bulguları eşliğinde sunuldu.

Coexistence of Nutcracker and Wilkie syndrome: a rare case

Compression of the left renal vein between the abdominal aorta and the superior mesenteric artery (SMA) is named as 'Nutcracker syndrome' and compression of the third segment of duodenum between the abdominal aorta and the SMA is named as 'Wilkie syndrome' or 'SMA syndrome'. These pathologies may cause symptoms and signs such as postprandial abdominalgia, hematuria, proteinuria, renal venous hypertension, and left flank pain. In this article, we report computed tomography findings of a 22-year-old male case with Nutcracker and SMA syndromes.

___

  • 1. Marques GL, Carvalho JG, Nascimento MM, Marks SG, Olbertz LG. Nutcraker syndrome as a cause of recurrent hematuria in a young woman: a case report. J Bras Nefrol 2012;34:195-8.
  • 2. Vulliamy P, Hariharan V, Gutmann J, Mukherjee D. Superior mesenteric artery syndrome and the 'nutcracker phenomenon'. BMJ Case Rep 2013;2013.
  • 3. Tüzün KH, Arslan C, Deşer SB, Ersoy E, Junusbekov Y. Nutcracker sendromu: olgu sunumu. Damar Cer Derg 2012;21:51-4.
  • 4. Kurç E, Barutca H, Kanyılmaz M, Sargın M, Şahin S. Nutcracker sendromu. Turk Gogus Kalp Dama 2013;21:146-50. 5. von Rokitansky C. Lehrbuch derpathologischen Anatomie. Vienna: Braumüller & Seidel; 1861.
  • 6. Wilkie DP. Chronic duodenal ileus. Am J Med Sci 1927;173:643-9.
  • 7. Lippl F, Hannig C, Weiss W, Allescher HD, Classen M, Kurjak M. Superior mesenteric artery syndrome: diagnosis and treatment from the gastroenterologist's view. J Gastroenterol 2002;37:640-3.
  • 8. Ahmed K, Sampath R, Khan MS. Current trends in the diagnosis and management of renal nutcracker syndrome: a review. Eur J Vasc Endovasc Surg 2006;31:410-6.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Düşük akım ve düşük gradiyentli ciddi aort darlığına klinik yaklaşım

Ayşen HELVACI, Füsun HELVACI

Aort kapak replasmanı sonrası mitral-aortik intervalvüler fibröz psödoanevrizması

Muhammet AKYÜZ, Onur IŞIK, Yüksel ATAY, Mehmet Fatih AYIK

Taburculuk eğitimi ve danışmanlık: Koroner arter baypas greft ameliyatı geçiren yaşlı hastaların fonksiyonel otonomileri ve taburculuk sonrası sorunları

Sevilay ŞENOL ÇELİK, Zahide TUNA

Penetran göğüs travması sonrasında kardiyak tamponad ile seyreden retrosternal hematom

Berk ÖZKAYNAK, İbrahim YILDIZHAN, Vedat ERENTUĞ, Nihan KAYALAR, Kamil BOYACIOĞLU

Kardiyak miksomalar: 27 yıllık cerrahi deneyim

Arzu ANTAL DÖNMEZ, Ruken Bengi BAKAL, Eylem TUNÇER, Serpil TAŞ, Cevat YAKUT, Nihan KAYALAR, Mehmet Altuğ TUNÇER, Kamil BOYACIOĞLU

Sol hemitrunkuslu bir infantta aşamalı cerrahi tedavi

Abdullah ÖZYURT, Özge PAMUKÇU, Hakan CEYRAN, Nazmi NARİN, Kazım ÜZÜM, Mustafa ARGUN, Ali BAYKAN

Trakeo-innominat arter fistülüne hayat kurtarıcı yaklaşım: Endovasküler stent

Emel Çadallı TATAR, Güleser SAYLAM, Ali ÖZDEK, Utku Mahir YILDIRIM, Yusuf DÜNDAR, Hakan KORKMAZ

Büyük arter transpozisyonuna yaklaşımda üçüncü basamak merkez deneyimi

Osman YILMAZ, Utku ARMAN ÖRÜN, Senem ÖZGÜR, Mehmet Emre ARI, Selmin KARADEMİR, Vehbi DOĞAN, Özben CEYLAN, Mahmut KESKİN

Cutting balloon angioplasty and stent implantation for left pulmonary artery stenosis in a case with Alagille syndrome

Abdullah ÖZYURT, Özge PAMUKÇU, Nazmi NARİN, Kazım ÜZÜM, Sadettin SEZER, Mustafa ARGUN, Ali BAYKAN

Primer spontan pnömotoraks tedavisinde video yardımlı torakoskopik lazer ablasyon

Hüseyin MELEK, Cengiz GEBİTEKİN, Ahmet Sami BAYRAM, Mehmet Muharrem EROL, Mustafa KÖPRÜCÜOĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo