Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.
Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results. "> [PDF] Trakeo-innominat arter fistülüne hayat kurtarıcı yaklaşım: Endovasküler stent | [PDF] A life-saving approach to trachea-innominate artery fistula: endovascular stent Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir. "> Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.
Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results. ">

Trakeo-innominat arter fistülüne hayat kurtarıcı yaklaşım: Endovasküler stent

Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.

A life-saving approach to trachea-innominate artery fistula: endovascular stent

Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results.

___

  • 1. Allan JS, Wright CD. Tracheoinnominate fistula: diagnosis and management. Chest Surg Clin N Am 2003;13:331-41.
  • 2. Wang PK, Yen PS, Shyr MH, Chen TY, Chen A, Liu HT. Endovascular repair of tracheo-innominate artery fistula. Acta Anaesthesiol Taiwan 2009;47:36-9.
  • 3. Wood DE, Mathisen DJ. Late complications of tracheotomy. Clin Chest Med 1991;12:597-609.
  • 4. Lu CC, Huang YK, Liu YH. Tracheoinnominate fistula mimicking an endotracheal mass and rupture during rigid bronchoscopy. Eur Arch Otorhinolaryngol 2006;263:1051-4.
  • 5. Jones JW, Reynolds M, Hewitt RL, Drapanas T. Tracheoinnominate artery erosion: Successful surgical management of a devastating complication. Ann Surg 1976;184:194-204.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kirschner telinin klavikuladan perikard içine ve karaciğer hilusuna migrasyonu: 30 yıllık bir yolculuk

Tevfik İlker AKÇAM, Alpaslan ÇAKAN, Ufuk ÇAĞIRICI, Ayşe Gül ERGÖNÜL, Naim CEYLAN

Konjenital kalp cerrahisinde sonuçların Aristotle skorlama sistemine göre analizi

Ersin EREK, Alper GÜZELTAŞ, Onur ŞEN, Kürşad ÖZ, Özgen Ilgaz KOÇYİGİT, Mehmet KAYA, Bilge YILMAZ, Ender ÖDEMİŞ, İsmihan Selen ONAN

Acil kalp cerrahisi sırasında saptanan on yıllık fonksiyonel olarak genişletilmiş politetrafloroetilen koroner greft açıklığı

Batuhan ÖZAY, Bülent UZUNLAR, Zeki DOĞAN, Ahmet KARABULUT

Erişkin bir hastada sol koroner arterin pulmoner arterden çıkış anomalisi sendromu ve sekiz yıllık takip sonuçları

Serdar TÜRKMEN, Mehmet Ali CÜCE, Alper SERTÇELİK, Talant BATYRALİEV, Mustafa YOLCU

Cinsiyetin izole koroner arter baypas greftlemenin erken cerrahi sonuçları üzerine etkisi

Ali Kord VALESHABAD, Jamshid BAGHERİ, Amin BAGHERİ, Mahmoud Reza SARZAEEM, Mohammad Hussein MANDEGAR

Diyafragmatik kist hidatik: Üç olgu sunumu

Mesut ÖZGÖKÇE, Atila EROĞLU, Atila TÜRKYILMAZ, Yener AYDIN, Muhammet Emin NALDAN

Aort kapak replasmanı sonrası mitral-aortik intervalvüler fibröz psödoanevrizması

Muhammet AKYÜZ, Onur IŞIK, Yüksel ATAY, Mehmet Fatih AYIK

Kateter destekli trombektomi

Ali FIRAT, İsmail ORAL HASTAOĞLU, Hakan PARLAR, Hamdi TOKÖZ, Fuat BİLGEN

Video-yardımlı torakoskopik lobektomi öğrenme ve gelişim süreci: Süreyyapaşa deneyimi

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Çağatay TEZEL, Cemal Asım KUTLU, Levent ALPAY, Tuğba COŞGUN, Erdal OKUR

Is there a novel alternative advantageous technique for closure of thoracotomy?

Güven Sadi SUNAM, Murat ÖNCEL, Hüseyin YILDIRAN

Academic Researches Index - FooterLogo