Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.
Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results. "> [PDF] Trakeo-innominat arter fistülüne hayat kurtarıcı yaklaşım: Endovasküler stent | [PDF] A life-saving approach to trachea-innominate artery fistula: endovascular stent Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir. "> Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.
Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results. ">

Trakeo-innominat arter fistülüne hayat kurtarıcı yaklaşım: Endovasküler stent

Trakeo-innominat arter fistülü, trakea ameliyatları- nın potansiyel olarak öldürücü bir komplikasyonudur. Genellikle trakeotomi sonrasında ve en çok da ameliyatın 7 ila 14. günlerinde görülür. Tüm radikal yaklaşımlara rağmen, bu acil durumun sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu yazıda, endotrakeal titanyum stent çıka- rılması sonrası trakeo-innominat arter fistulü gelişen 24 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Bu komplikasyon endovasküler stent ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Sternotomi ve innominat arter ligasyonu başlıca acil cerrahi yaklaşımı olmakla beraber, hemodinamik olarak stabil olan hastalarda endovasküler stent yerleştirme daha iyi sonuçları olan alternatif bir işlem olabilir.

A life-saving approach to trachea-innominate artery fistula: endovascular stent

Tracheo-innominate artery fistula is a devastating complication of tracheal operations. It is most commonly seen after tracheotomy and mostly in the postoperative 7th to 14th days. Despite all radical therapeutic interventions, survival rate of this emergency condition is very poor. In this article, we report a 24-year-old male case with trachea-innominate artery fistula after endotracheal titanium stent removal. This complication was successfully managed with an endovascular stent. Sternotomy and innominate artery ligation is the main emergency procedure, however, endovascular stent deployment can be an alternative procedure in hemodynamically stable patients with better results.

___

  • 1. Allan JS, Wright CD. Tracheoinnominate fistula: diagnosis and management. Chest Surg Clin N Am 2003;13:331-41.
  • 2. Wang PK, Yen PS, Shyr MH, Chen TY, Chen A, Liu HT. Endovascular repair of tracheo-innominate artery fistula. Acta Anaesthesiol Taiwan 2009;47:36-9.
  • 3. Wood DE, Mathisen DJ. Late complications of tracheotomy. Clin Chest Med 1991;12:597-609.
  • 4. Lu CC, Huang YK, Liu YH. Tracheoinnominate fistula mimicking an endotracheal mass and rupture during rigid bronchoscopy. Eur Arch Otorhinolaryngol 2006;263:1051-4.
  • 5. Jones JW, Reynolds M, Hewitt RL, Drapanas T. Tracheoinnominate artery erosion: Successful surgical management of a devastating complication. Ann Surg 1976;184:194-204.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Cinsiyetin izole koroner arter baypas greftlemenin erken cerrahi sonuçları üzerine etkisi

Ali Kord VALESHABAD, Jamshid BAGHERİ, Amin BAGHERİ, Mahmoud Reza SARZAEEM, Mohammad Hussein MANDEGAR

Zenker divertikülü tedavisinde transoral endoskopik cerrahinin kısa dönem sonuçları

Selmin KARATAYLI ÖZGÜRSOY, Cabir YÜKSEL, Şevket KAVUKÇU, Süha BETON, Ozan Bağış ÖZGÜRSOY

Acil kalp cerrahisi sırasında saptanan on yıllık fonksiyonel olarak genişletilmiş politetrafloroetilen koroner greft açıklığı

Batuhan ÖZAY, Bülent UZUNLAR, Zeki DOĞAN, Ahmet KARABULUT

Fallot tetralojisinde infundibüler darlık varlığının pulmoner valvüloplasti işlemine etkisi

Şahin BOZOK, Mert KESTELLİ

Primer spontan pnömotoraksta elektrokardiyografik değişiklikler

Timuçin ALAR, Şaban ÜNSAL, Serpil SEVİNÇ, Şamil GÜNAY, Şeyda Örs KAYA, Şahbender KOÇ, Hüseyin CANDAN, Mehmet BÖNCÜ

Taburculuk eğitimi ve danışmanlık: Koroner arter baypas greft ameliyatı geçiren yaşlı hastaların fonksiyonel otonomileri ve taburculuk sonrası sorunları

Sevilay ŞENOL ÇELİK, Zahide TUNA

Erken ameliyat sonrası hemodinamik instabilitenin değerlendirilmesi

Rezan AKSOY

Endovasküler stent greft orta dönem sonuçlarımız: Yüksek riskli hastalarda istenilen mortalitenin neresindeyiz?

İsmail Oral HASTAOĞLU, Hamdi TOKÖZ, Fuat BİLGEN, Nüket BİLGİNER

Kardiyak miksomalar: 27 yıllık cerrahi deneyim

Arzu ANTAL DÖNMEZ, Ruken Bengi BAKAL, Eylem TUNÇER, Serpil TAŞ, Cevat YAKUT, Nihan KAYALAR, Mehmet Altuğ TUNÇER, Kamil BOYACIOĞLU

Sol hemitrunkuslu bir infantta aşamalı cerrahi tedavi

Abdullah ÖZYURT, Özge PAMUKÇU, Hakan CEYRAN, Nazmi NARİN, Kazım ÜZÜM, Mustafa ARGUN, Ali BAYKAN

Academic Researches Index - FooterLogo