Tüberküloz, sternumu nadiren tutmaktadır. Erken dönemde en sık görülen semptomlar göğüs ağrısı ve sternum üzerinde ele gelen kitlelerdir. Tanısı gecikmiş olgularda kütanöz fistüller, sternumda spontan kırık ve sternum dışı yayılım görülebilmektedir. Bu yazıda, bir aydır devam eden göğüs ağrısı ve sternum alt ucunda ele gelen kitleler ile başvuran ve histopatolojik ve mik- robiyolojik olarak sternum tüberkülozu tanısı kesinleşen 53 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Kitleler iki aylık antitüberküloz tedavisi ile küçüldü. Dokuz aylık teda- vi süreci, herhangi bir yan etki görülmeden tatminkar sonuçlar verdi.
Tuberculosis involving the sternum is rare. The most common symptoms at the early stage are chest pain and palpable masses on the sternum. Cutaneous fistulas, spontaneous fracture of sternum and extrasternal spread may develop in cases with late diagnosis. In this article, we report a 53-year- old male case admitted with a one-month history of chest pain and two palpable masses on his lower sternal part of chest in whom the diagnosis of sternal tuberculosis was confirmed by histopathologically and microbiologically. The masses were reduced in size with two-month anti-tubercular therapy. The nine-month duration of the therapy produced satisfactory results without any adverse reactions. "> [PDF] Majör cerrahi ile ilaç tedavisi arasındaki ince çizgi: Sternum tüberkülozu tanısı | [PDF] A fine line between a major surgery and medical therapy: the diagnosis of sternal tuberculosis Tüberküloz, sternumu nadiren tutmaktadır. Erken dönemde en sık görülen semptomlar göğüs ağrısı ve sternum üzerinde ele gelen kitlelerdir. Tanısı gecikmiş olgularda kütanöz fistüller, sternumda spontan kırık ve sternum dışı yayılım görülebilmektedir. Bu yazıda, bir aydır devam eden göğüs ağrısı ve sternum alt ucunda ele gelen kitleler ile başvuran ve histopatolojik ve mik- robiyolojik olarak sternum tüberkülozu tanısı kesinleşen 53 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Kitleler iki aylık antitüberküloz tedavisi ile küçüldü. Dokuz aylık teda- vi süreci, herhangi bir yan etki görülmeden tatminkar sonuçlar verdi. "> Tüberküloz, sternumu nadiren tutmaktadır. Erken dönemde en sık görülen semptomlar göğüs ağrısı ve sternum üzerinde ele gelen kitlelerdir. Tanısı gecikmiş olgularda kütanöz fistüller, sternumda spontan kırık ve sternum dışı yayılım görülebilmektedir. Bu yazıda, bir aydır devam eden göğüs ağrısı ve sternum alt ucunda ele gelen kitleler ile başvuran ve histopatolojik ve mik- robiyolojik olarak sternum tüberkülozu tanısı kesinleşen 53 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Kitleler iki aylık antitüberküloz tedavisi ile küçüldü. Dokuz aylık teda- vi süreci, herhangi bir yan etki görülmeden tatminkar sonuçlar verdi.
Tuberculosis involving the sternum is rare. The most common symptoms at the early stage are chest pain and palpable masses on the sternum. Cutaneous fistulas, spontaneous fracture of sternum and extrasternal spread may develop in cases with late diagnosis. In this article, we report a 53-year- old male case admitted with a one-month history of chest pain and two palpable masses on his lower sternal part of chest in whom the diagnosis of sternal tuberculosis was confirmed by histopathologically and microbiologically. The masses were reduced in size with two-month anti-tubercular therapy. The nine-month duration of the therapy produced satisfactory results without any adverse reactions. ">

Majör cerrahi ile ilaç tedavisi arasındaki ince çizgi: Sternum tüberkülozu tanısı

Tüberküloz, sternumu nadiren tutmaktadır. Erken dönemde en sık görülen semptomlar göğüs ağrısı ve sternum üzerinde ele gelen kitlelerdir. Tanısı gecikmiş olgularda kütanöz fistüller, sternumda spontan kırık ve sternum dışı yayılım görülebilmektedir. Bu yazıda, bir aydır devam eden göğüs ağrısı ve sternum alt ucunda ele gelen kitleler ile başvuran ve histopatolojik ve mik- robiyolojik olarak sternum tüberkülozu tanısı kesinleşen 53 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Kitleler iki aylık antitüberküloz tedavisi ile küçüldü. Dokuz aylık teda- vi süreci, herhangi bir yan etki görülmeden tatminkar sonuçlar verdi.

A fine line between a major surgery and medical therapy: the diagnosis of sternal tuberculosis

Tuberculosis involving the sternum is rare. The most common symptoms at the early stage are chest pain and palpable masses on the sternum. Cutaneous fistulas, spontaneous fracture of sternum and extrasternal spread may develop in cases with late diagnosis. In this article, we report a 53-year- old male case admitted with a one-month history of chest pain and two palpable masses on his lower sternal part of chest in whom the diagnosis of sternal tuberculosis was confirmed by histopathologically and microbiologically. The masses were reduced in size with two-month anti-tubercular therapy. The nine-month duration of the therapy produced satisfactory results without any adverse reactions.

___

  • 1. Bhatia VY, Aggarwal V, Sharma U, Gupta A. Primary tuberculous sternal osteomyelitis: a clinical rarity. Asian Cardiovasc Thorac Ann 2009;17:310-2.
  • 2. T. C. Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı. Türkiye'de verem savaşı 2011 raporu. Ankara: Fersa Ofset; 2011. Available at: http://www.verem.saglik.gov.tr/content/ files/yayinlar/raporlar/turkiyede_verem_savasi_2011_ raporu.pdf [Accessed: March 25, 2012].
  • 3. Sapmaz F, Katrancioğlu O, Gönlügür T, Gönlügür U, Hasbek M. Sternal tuberculosis. [Article in Turkish] Mikrobiyol Bul 2008;42:503-7.
  • 4. Eren Ş, Avcı A. Sternum primer tüberkülozu: Olgu sunumu. Turk Gogus Kalp Dama 2010;18:235-7.
  • 5. Atasoy C, Oztekin PS, Ozdemir N, Sak SD, Erden I, Akyar S. CT and MRI in tuberculous sternal osteomyelitis: a case report. Clin Imaging 2002;26:112-5.
  • 6. Günay E, Ertürk A, Canbakan S, Ofluoğlu R, Ünsal EY, Demirağ F ve ark. Median sternotomi sırasında tespit edilen sternum tübekülozu (olgu sunumu). Solunum Hastalıkları 2008;19:79-82.
  • 7. Aribas OK, Kanat F, Gormus N, Turk E. Cold abscess of the chest wall as an unusual complication of BCG vaccination. Eur J Cardiothorac Surg 2002;21:352-4.
  • 8. Akdağ R, editor. Tüberküloz tanı ve tedavi rehberi. Ankara: Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti.; 2011.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Video-yardımlı torakoskopik lobektomi öğrenme ve gelişim süreci: Süreyyapaşa deneyimi

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Çağatay TEZEL, Cemal Asım KUTLU, Levent ALPAY, Tuğba COŞGUN, Erdal OKUR

Nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin akut böbrek hasarı tanısında yeterince değerli mi?

Oğuzhan ARUN, Mehmet ÖÇ, Ateş DUMAN, Bahar ÖÇ

Açık kalp cerrahisi sonrasında akut böbrek hasarının erken bir belirteci olarak serum interlökin-18

Cemal Levent BİRİNCİOĞLU, Anıl ÖZEN, Ufuk TÜTÜN, Emre BOYSAN, Elif DURUKAN, Veysel BAŞAR, Ertekin Utku ÜNAL, Başak SORAN TÜRKCAN, Sercan TAK

Konjenital kalp cerrahisinde sonuçların Aristotle skorlama sistemine göre analizi

Ersin EREK, Alper GÜZELTAŞ, Onur ŞEN, Kürşad ÖZ, Özgen Ilgaz KOÇYİGİT, Mehmet KAYA, Bilge YILMAZ, Ender ÖDEMİŞ, İsmihan Selen ONAN

Kirschner telinin klavikuladan perikard içine ve karaciğer hilusuna migrasyonu: 30 yıllık bir yolculuk

Tevfik İlker AKÇAM, Alpaslan ÇAKAN, Ufuk ÇAĞIRICI, Ayşe Gül ERGÖNÜL, Naim CEYLAN

Vasküler Behçet hastalığında endovasküler stent greft onarımı sonrasında gelişen tekrarlayan aort anevrizmaları

Naciye Sinem GEZER, Aytaç GÜLCÜ, Erdem Erinç SİLİSTRELİ

Bilgisayarlı tomografi eşliğinde perikardiyal effüzyon drenajı

Necip BECİT, Münacettin CEVİZ, Uğur KAYA, Abdurrahim ÇOLAK, Hayri OĞUL

Büyük arter transpozisyonuna yaklaşımda üçüncü basamak merkez deneyimi

Osman YILMAZ, Utku ARMAN ÖRÜN, Senem ÖZGÜR, Mehmet Emre ARI, Selmin KARADEMİR, Vehbi DOĞAN, Özben CEYLAN, Mahmut KESKİN

Fallot tetralojisinde infundibüler darlık varlığının pulmoner valvüloplasti işlemine etkisi

Şahin BOZOK, Mert KESTELLİ

Posterior nutcracker sendromu: Pelvis ağrısının nedeni

Murat ÖZBAN, Onur BİRSEN, Ali Ersin ZÜMRÜTBAŞ, Çağatay AYDIN, Sinan SAYIR

Academic Researches Index - FooterLogo