Künt toraks travması sıklıkla motorlu taşıt kazaları esnasında meydana gelir. Bu kazalar bazen kalp yaralanmasına neden olabilir. Künt kalp yaralanmaları sıklıkla gözden kaçabilir ve farkına varılmadığında hasta yaşamını tehdit edebilir. Bu tür kazalarda pulmoner ven yaralanmaları nadiren bir arada bulunabilir. Bu yazıda bir iş kazası nedeniyle künt toraks travması sonrası oluşan ve cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilen sağ süperiyor pulmoner ven yaralanmalı bir olgu sunuldu.
Blunt chest trauma frequently occurs in motor vehicle accidents. These accidents may occasionally cause cardiac injury. Blunt cardiac injuries can be easily overlooked and when not recognized, may be life-threatening for the patients. Pulmonary vein injuries may rarely coexist after this kind of accidents. In this article we report a case with right superior pulmonary vein injury which occured following a work accident and was succesfully treated by surgery. "> [PDF] Künt göğüs travması nedeniyle oluşan nadir bir yaralanma: Sağ süperiyor pulmoner ven yaralanması | [PDF] A rare injury due to blunt chest trauma: right superior pulmonary vein injury Künt toraks travması sıklıkla motorlu taşıt kazaları esnasında meydana gelir. Bu kazalar bazen kalp yaralanmasına neden olabilir. Künt kalp yaralanmaları sıklıkla gözden kaçabilir ve farkına varılmadığında hasta yaşamını tehdit edebilir. Bu tür kazalarda pulmoner ven yaralanmaları nadiren bir arada bulunabilir. Bu yazıda bir iş kazası nedeniyle künt toraks travması sonrası oluşan ve cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilen sağ süperiyor pulmoner ven yaralanmalı bir olgu sunuldu. "> Künt toraks travması sıklıkla motorlu taşıt kazaları esnasında meydana gelir. Bu kazalar bazen kalp yaralanmasına neden olabilir. Künt kalp yaralanmaları sıklıkla gözden kaçabilir ve farkına varılmadığında hasta yaşamını tehdit edebilir. Bu tür kazalarda pulmoner ven yaralanmaları nadiren bir arada bulunabilir. Bu yazıda bir iş kazası nedeniyle künt toraks travması sonrası oluşan ve cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilen sağ süperiyor pulmoner ven yaralanmalı bir olgu sunuldu.
Blunt chest trauma frequently occurs in motor vehicle accidents. These accidents may occasionally cause cardiac injury. Blunt cardiac injuries can be easily overlooked and when not recognized, may be life-threatening for the patients. Pulmonary vein injuries may rarely coexist after this kind of accidents. In this article we report a case with right superior pulmonary vein injury which occured following a work accident and was succesfully treated by surgery. ">

Künt göğüs travması nedeniyle oluşan nadir bir yaralanma: Sağ süperiyor pulmoner ven yaralanması

Künt toraks travması sıklıkla motorlu taşıt kazaları esnasında meydana gelir. Bu kazalar bazen kalp yaralanmasına neden olabilir. Künt kalp yaralanmaları sıklıkla gözden kaçabilir ve farkına varılmadığında hasta yaşamını tehdit edebilir. Bu tür kazalarda pulmoner ven yaralanmaları nadiren bir arada bulunabilir. Bu yazıda bir iş kazası nedeniyle künt toraks travması sonrası oluşan ve cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilen sağ süperiyor pulmoner ven yaralanmalı bir olgu sunuldu.

A rare injury due to blunt chest trauma: right superior pulmonary vein injury

Blunt chest trauma frequently occurs in motor vehicle accidents. These accidents may occasionally cause cardiac injury. Blunt cardiac injuries can be easily overlooked and when not recognized, may be life-threatening for the patients. Pulmonary vein injuries may rarely coexist after this kind of accidents. In this article we report a case with right superior pulmonary vein injury which occured following a work accident and was succesfully treated by surgery.

___

  • 1) Pye S, Bornemeier RA, Moss M, Grooms L, Ray T, Green A, et al. Mitral valve avulsion after a four-wheel all-terrain vehicle crash. J Trauma 2004;57:175-6.
  • 2) Vougiouklakis T, Peschos D, Doulis A, Batistatou A, Mitselou A, Agnantis NJ. Sudden death from contusion of the right atrium after blunt chest trauma: case report and review of the literature. Injury 2005;36:213-7.
  • 3) Tomaselli F, Gabor S, Mächler H, Smolle-Jüttner FM. Severe heart laceration in penetrating chest trauma: thoracoscopy as a key to diagnosis. Interact Cardiovasc Thorac Surg 2003;2:270-2.
  • 4) Meunier JP, Berkane N, Lopez S, Sicart-Toulouse C, Malzac B, Isetta C, et al. Traumatic aortic regurgitation: diagnostic, management and treatment. Arch Mal Coeur Vaiss 2004;97:613-8. [Abstract]
  • 5) Dounis G, Matsakas E, Poularas J, Papakonstantinou K, Kalogeromitros A, Karabinis A. Traumatic tricuspid insufficiency: a case report with a review of the literature. Eur J Emerg Med 2002;9:258-61.
  • 6) Pruitt CM, Titus MO. Ventricular septal defect secondary to a unique mechanism of blunt trauma: a case report. Pediatr Emerg Care 2007;23:31-2.
  • 7) Muehlschlegel JD, Alomar-Melero E, Staples ED, Janelle GM. Acute high-output failure from an aortoventricular fistula due to a ruptured sinus of Valsalva aneurysm after blunt chest trauma. Anesth Analg 2006;103:1408-9.
  • 8) DiMarco RF, Layton TR, Manzetti GW, Pellegrini RV. Blunt traumatic rupture of the right atrium and the right superior pulmonary vein. J Trauma 1983;23:353-5.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Endurant stent greft erken dönem sonuçları ve Talent stent greft ile karşılaştırılması

İlhan SANİSOĞLU, Liva Ertan SAĞBAŞ, Barış ÇAYNAK, Zehra BAYRAMOĞLU, Ayhan MUTLU, Levent ONAT

Successful treatment of secondary aortoenteric fistula with a Valdoni-Strong's procedure

Tevfik TEZCANER, Murat AKIN, Ersin ÖZDEMİR, Zafer FERAHKÖSE, Hakan GÖKBAYIR, Kadir KILIÇ

Akciğer kanseri cerrahisi sonrası uzun dönemli solunumsal ve fonksiyonel kapasite ölçümleri ve yaşam kalitesi değerlendirmesi

Şükrü DİLEGE, Göksel KALAYCI, Türkan DÜBÜŞ, Alper TOKER

Effects of discharge teaching and counselling on anxiety and depression level of CABG patients

Fatma CEBECİ, Şenol Sevilay ÇELİK

Intermedin (IMD/AM2) dilates the pig coronary vascular bed through release of nitric oxide

Bülent GÜMÜŞEL, Cengiz BOLCAL, Suat DOĞANCI, Elvin AKDAĞ, Howard LIPPTON, Ufuk DEMİRKILIÇ, Mehmet ARSLAN, Ertuğrul ÖZAL, Vedat YILDIRIM

Transaksiller tek port yaklaşımıyla gerçekleştirilen videotorakoskopik sempatektomi

Yekta Altemur KARAMUSTAFAOĞLU, Mustafa KUZUCUOĞLU, Yener YÖRÜK, Taner TARLADAÇALIŞIR, Rüstem MAMMEDOV

Associations between common 3435 C>T variants of the multi-drug resistance [MDR-1 (ABCB1)] gene and abdominal aortic aneurysm: A pilot study

Oğuz KARAHAN, Nurkay KATRANCIOĞLU, Öztürk ÖZDEMİR, Öcal BERKAN, Şinasi MANDUZ, Mehmet Birhan YILMAZ

Psödotrombositopenili bir hastada kardiyopulmoner destek altında koroner bypass cerrahisi: Olgu sunumu

Esra ERTÜRK, Mahmut AKYILDIZ, Tamer AKSOY, İsmail HABERAL, Yılmaz ZORAMAN, Mustafa ZENGİN

Trakeostomi ile koroner arter bypass ameliyatı yapılan bir hastada “ters J” şeklinde modifiye edilmiş sternal cilt insizyonu

Şenol GÜLMEN, Murat YARIKTAŞ, İlker KİRİŞ, Berit Gökçe CEYLAN, Hüseyin OKUTAN

Coronary artery bypass grafting in a case with dextrocardia and situs inversus

Oğuz YILMAZ, Gökçe ŞİRİN, Nerime SOYBİR, Ergun DEMİRSOY, Bingür SÖNMEZ

Academic Researches Index - FooterLogo