Horner sendromu okülosempatik yolun parezisidir. Sıklıkla ikinci sıra pregangliyonik nöronların kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan ve klinikte aynı tarafta miyoz, pitoz, hemifasiyal anhidrosis ve enoftalmi ile karakterize bir tablodur. İyatrojenik Horner sendromu ile tüp torakostomi birlikteliği çok nadir rastlanan bir durumdur. Bu yazıda, akciğer kist hidatiği ameliyatı sonrasında yerleştirilen toraks tüpüne bağlı olarak aynı tarafta Horner sendromu gelişen, 30 yaşında bir erkek hasta sunuldu.
Horner's syndrome is the paresis of the oculosympathetic pathway. It frequently occurs as a result of the interruption of the second order preganglionic neurons and cinically characterized by myosis, ptosis, hemifacial anhidrosis and enophthalmos. Iatrogenic Horner's syndrome is very rarely associated with tube thoracostomy. In this study, we present a 30-year-old male patient with ipsilateral Horner's syndrome caused by the thorax tube, which was placed after the operation for lung hydatid cyst. "> [PDF] Tüp torakostomiye bağlı gelişen Horner sendromu | [PDF] Horner's syndrome secondary to tube thoracostomy Horner sendromu okülosempatik yolun parezisidir. Sıklıkla ikinci sıra pregangliyonik nöronların kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan ve klinikte aynı tarafta miyoz, pitoz, hemifasiyal anhidrosis ve enoftalmi ile karakterize bir tablodur. İyatrojenik Horner sendromu ile tüp torakostomi birlikteliği çok nadir rastlanan bir durumdur. Bu yazıda, akciğer kist hidatiği ameliyatı sonrasında yerleştirilen toraks tüpüne bağlı olarak aynı tarafta Horner sendromu gelişen, 30 yaşında bir erkek hasta sunuldu. "> Horner sendromu okülosempatik yolun parezisidir. Sıklıkla ikinci sıra pregangliyonik nöronların kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan ve klinikte aynı tarafta miyoz, pitoz, hemifasiyal anhidrosis ve enoftalmi ile karakterize bir tablodur. İyatrojenik Horner sendromu ile tüp torakostomi birlikteliği çok nadir rastlanan bir durumdur. Bu yazıda, akciğer kist hidatiği ameliyatı sonrasında yerleştirilen toraks tüpüne bağlı olarak aynı tarafta Horner sendromu gelişen, 30 yaşında bir erkek hasta sunuldu.
Horner's syndrome is the paresis of the oculosympathetic pathway. It frequently occurs as a result of the interruption of the second order preganglionic neurons and cinically characterized by myosis, ptosis, hemifacial anhidrosis and enophthalmos. Iatrogenic Horner's syndrome is very rarely associated with tube thoracostomy. In this study, we present a 30-year-old male patient with ipsilateral Horner's syndrome caused by the thorax tube, which was placed after the operation for lung hydatid cyst. ">

Tüp torakostomiye bağlı gelişen Horner sendromu

Horner sendromu okülosempatik yolun parezisidir. Sıklıkla ikinci sıra pregangliyonik nöronların kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan ve klinikte aynı tarafta miyoz, pitoz, hemifasiyal anhidrosis ve enoftalmi ile karakterize bir tablodur. İyatrojenik Horner sendromu ile tüp torakostomi birlikteliği çok nadir rastlanan bir durumdur. Bu yazıda, akciğer kist hidatiği ameliyatı sonrasında yerleştirilen toraks tüpüne bağlı olarak aynı tarafta Horner sendromu gelişen, 30 yaşında bir erkek hasta sunuldu.

Horner's syndrome secondary to tube thoracostomy

Horner's syndrome is the paresis of the oculosympathetic pathway. It frequently occurs as a result of the interruption of the second order preganglionic neurons and cinically characterized by myosis, ptosis, hemifacial anhidrosis and enophthalmos. Iatrogenic Horner's syndrome is very rarely associated with tube thoracostomy. In this study, we present a 30-year-old male patient with ipsilateral Horner's syndrome caused by the thorax tube, which was placed after the operation for lung hydatid cyst.

___

  • 1) Ozel SK, Kazez A. Horner's syndrome secondary to tube thoracostomy. Turk J Pediatr 2004;46:189-90.
  • 2) Etoch SW, Bar-Natan MF, Miller FB, Richardson JD. Tube thoracostomy. Factors related to complications. Arch Surg 1995;130:521-5.
  • 3) Kaya SO, Liman ST, Bir LS, Yuncu G, Erbay HR, Unsal S. Horner's syndrome as a complication in thoracic surgical practice. Eur J Cardiothorac Surg 2003;24:1025-8.
  • 4) Bourque PR, Paulus EM. Chest-tube thoracostomy causing Horner's syndrome. Can J Surg 1986;29:202-3.
  • 5) Ipsilateral Horner's syndrome as a rare complication of tube thoracostomy. N Engl J Med 1985;313:121-2.
  • 6) Kahn SA, Brandt LJ. Iatrogenic Horner's syndrome: a complication of thoracostomy-tube replacement. N Engl J Med 1985;312:245.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Santral venöz kateter malpozisyonları: Üç olgu sunumu

Hülya SUNGURTEKİN, Ercan Lütfi GÜRSES, Mustafa SAÇAR, Ümit Yaşar TEKELİOĞLU

Koroner arter bypass cerrahisi uygulanan hastalarda karotis arter lezyonları ve vertebrobaziler yetmezlik insidanslarının ameliyat sonrası serebrovasküler atak insidansı ile karşılaştırılması

Sinan ŞAHİN, Fuat BİLGEN, Nail UZUNLULU, Yücesin ARSLAN, Aykut ÜLGER, F. Esra BAHADIR, Abdullah Kemal TUYGUN

Kalp cerrahisinin erken ve geç pulmoner fonksiyonlar üzerine etkisi: Üç yıllık takip sonuçları

Handan İNÖNÜ, İlker ETİKAN, Ahmet Cemal PAZARLI, Serhat ÇELİKEL, Erdinç NASERİ

İnsan amniyon sıvısının pektus cerrahisinde kullanılan sternotominin iyileşmesi üzerindeki etkileri: Deneysel çalışma

Mehmet GAMSIZKAN, Onur GENÇ, Sedat GÜRKÖK, Orhan YÜCEL, Hasan ÇAYLAK, Ersin SAPMAZ, Sezai ÇUBUK, Kuthan KAVAKLI

Our surgical experience and mid-term results with the Senning procedure

Hasan SUNAR, Mehmet ÖZKÖKELİ, Fuat BÜYÜKBAYRAK, Altuğ TUNCER, Ahmet ŞAŞMAZEL, Hasan ERDEM, Eylem TUNCER, Ayşe BAYSAL

The results of wedge resection and partial pleurectomy in the surgical treatment of primary spontaneous pneumothorax: videothoracoscopy or axillary thoracotomy?

Levent CANSEVER, Mehmet Zeki GÜNLÜOĞLU, Celalettin İbrahim KOCATÜRK, Ulaş ÇINAR, Akif TURNA, Servet ÖZDEMİR, BEDİRHAN Mehmet Ali

Pektus ekskavatumun minimal invazif olarak düzeltilmesinde komplikasyonları belirleyen faktörler

Kamil KAYNAK, Ezel ERSEN, Ahmet DEMİRKAYA, Burcu AKSOY, Akif TURNA, Fatma ŞİMŞEK, Cem SAYILGAN

Hemodiyaliz amaçlı arteriyovenöz fistüllerde gelişen çalma sendromunun basınç kontrollü PTFE banding yöntemiyle tedavisi

Kenan SEVER, İsmail Cihan ÖZBEK, Ali KOCAİLİK, Devnan MANSUROĞLU

Osmanlı dönemi eserlerinden Alâ'im-i Cerrâhîn ve yazarı bilinmeyen Cerrâhnâme'de dolaşım sistemi

Ahmet ACIDUMAN, Uygur ER, Fehmi S. KATIRCIOĞLU

İnfarktüs sonrası ventriküler septal rüptürün cerrahi tedavisi

Evren ÖZÇINAR, Ali İhsan HASDE, Rüçhan AKAR, Mustafa Bahadır İNAN, Mustafa SIRLAK, Levent YAZICIOĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo