Karinal trifurkasyon, sağ üst lobun ya da aksesuar lobun trakeal bronkusla karinaya yakın olarak açılması olarak tanımlanır. Yaygın olarak, ortak embriyonik gelişimlerinden kaynaklanan kardiyak anomalilerle görüldüklerinden, bu malformasyonların etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. İntakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi bir veya daha çok pulmoner venin, venöz sirkülasyonla bağlantılı olduğu bir doğuştan anomalidir. Karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği bildiğimiz kadarıyla literatürde bildirilmemiştir. Bu yazıda tanı ve tedavisinde geç kalınan karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği olan yedi yaşında bir kız çocuğunun tanısal yaklaşımları ve tedavisi sunuldu.
Carinal trifurcation is described as an opening of the right upper lobe or accessory lobe close to the tracheal bronchus and carina. The etiology of these malformations has not been clearly understood since they commonly occur with cardiac anomalies resulting from their common embryonic development. Isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum is a congenital anomaly where one or more of the pulmonary veins are connected to the venous circulation. To the best of our knowledge, the coexistence of a carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum has not yet been reported in the literature. In this article, we report the diagnostic approach and management of a seven-year-old girl with a delayed diagnosis and management of a coexisting carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum. "> [PDF] İzole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi ile birlikte karinal trifurkasyon | [PDF] Carinal trifurcation associated with isolated partial anomalous pulmonary venous return Karinal trifurkasyon, sağ üst lobun ya da aksesuar lobun trakeal bronkusla karinaya yakın olarak açılması olarak tanımlanır. Yaygın olarak, ortak embriyonik gelişimlerinden kaynaklanan kardiyak anomalilerle görüldüklerinden, bu malformasyonların etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. İntakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi bir veya daha çok pulmoner venin, venöz sirkülasyonla bağlantılı olduğu bir doğuştan anomalidir. Karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği bildiğimiz kadarıyla literatürde bildirilmemiştir. Bu yazıda tanı ve tedavisinde geç kalınan karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği olan yedi yaşında bir kız çocuğunun tanısal yaklaşımları ve tedavisi sunuldu. "> Karinal trifurkasyon, sağ üst lobun ya da aksesuar lobun trakeal bronkusla karinaya yakın olarak açılması olarak tanımlanır. Yaygın olarak, ortak embriyonik gelişimlerinden kaynaklanan kardiyak anomalilerle görüldüklerinden, bu malformasyonların etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. İntakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi bir veya daha çok pulmoner venin, venöz sirkülasyonla bağlantılı olduğu bir doğuştan anomalidir. Karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği bildiğimiz kadarıyla literatürde bildirilmemiştir. Bu yazıda tanı ve tedavisinde geç kalınan karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği olan yedi yaşında bir kız çocuğunun tanısal yaklaşımları ve tedavisi sunuldu.
Carinal trifurcation is described as an opening of the right upper lobe or accessory lobe close to the tracheal bronchus and carina. The etiology of these malformations has not been clearly understood since they commonly occur with cardiac anomalies resulting from their common embryonic development. Isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum is a congenital anomaly where one or more of the pulmonary veins are connected to the venous circulation. To the best of our knowledge, the coexistence of a carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum has not yet been reported in the literature. In this article, we report the diagnostic approach and management of a seven-year-old girl with a delayed diagnosis and management of a coexisting carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum. ">

İzole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi ile birlikte karinal trifurkasyon

Karinal trifurkasyon, sağ üst lobun ya da aksesuar lobun trakeal bronkusla karinaya yakın olarak açılması olarak tanımlanır. Yaygın olarak, ortak embriyonik gelişimlerinden kaynaklanan kardiyak anomalilerle görüldüklerinden, bu malformasyonların etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. İntakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi bir veya daha çok pulmoner venin, venöz sirkülasyonla bağlantılı olduğu bir doğuştan anomalidir. Karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği bildiğimiz kadarıyla literatürde bildirilmemiştir. Bu yazıda tanı ve tedavisinde geç kalınan karinal trifurkasyon, trakeomalazi ve intakt atriyal septumlu izole parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi birlikteliği olan yedi yaşında bir kız çocuğunun tanısal yaklaşımları ve tedavisi sunuldu.

Carinal trifurcation associated with isolated partial anomalous pulmonary venous return

Carinal trifurcation is described as an opening of the right upper lobe or accessory lobe close to the tracheal bronchus and carina. The etiology of these malformations has not been clearly understood since they commonly occur with cardiac anomalies resulting from their common embryonic development. Isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum is a congenital anomaly where one or more of the pulmonary veins are connected to the venous circulation. To the best of our knowledge, the coexistence of a carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum has not yet been reported in the literature. In this article, we report the diagnostic approach and management of a seven-year-old girl with a delayed diagnosis and management of a coexisting carinal trifurcation, tracheomalacia, and an isolated partial anomalous pulmonary venous return with an intact atrial septum.

___

  • 1. Kubik S, Müntener M. Bronchus abnormalities: tracheal, eparterial, and pre-eparterial bronchi. Fortschr Geb Rontgenstr Nuklearmed 1971;114:145-63. [Abstract]
  • 2. Ghaye B, Szapiro D, Fanchamps JM, Dondelinger RF. Congenital bronchial abnormalities revisited. Radiographics 2001;21:105-19.
  • 3. Heyer CM, Kagel T, Lemburg SP, Nicolas V, Rieger CH. Evaluation of tracheobronchial anomalies in children using low-dose multidetector CT: report of a 13-year-old boy with a tracheal bronchus and recurrent pulmonary infections. Pediatr Pulmonol 2004;38:168-73.
  • 4. Okada T, Yahagi T, Miura T, Araki T, Goto T, Kawashima S, et al. Partial anomalous pulmonary venous connection to inferior vena cava (incomplete type of scimitar syndrome) in an elderly patient. Kokyu To Junkan 1993;41:297-301. [Abstract]
  • 5. Akoglu S, Uçan ES, Celik G, Sener G, Sevinç C, Kilinç O, et al. Endobronchial metastases from extrathoracic malignancies. Clin Exp Metastasis 2005;22:587-91.
  • 6. Torre M, Speggiorin S, Roebuck DJ, McLaren CA, Elliott MJ. Congenital absence of cartilaginous tracheal rings associated with esophageal atresia and trifurcated carina: a novel anomaly? J Pediatr Surg 2012;47:1008-11.
  • 7. Arslan S, Sabancioğullari V, Akkurt İ. Concomitant occurrence of tracheal bronchus, pulmonary sequestration and azygos lobe. Turk Gogus Kalp Dama 2013;21.2:506-9. 8. Sarin YK. Tracheal trifurcation associated with esophageal atresia. APSP J Case Rep 2010;1:14.
  • 9. Sybilski AJ, Michalczuk M, Chudoba A, Tolak-Omernik K, Bulski T, Walecki J. Scimitar syndrome of atypical, rare drainage of venous vessel to the superior vena cava. A case report. Pol J Radiol 2013;78:62-4.
  • 10. Oshiro Y, Murayama S, Miyagi S, Nakamoto A, Ohta M, Ishikawa K. Simultaneous occurrence of partial anomalous pulmonary venous return and major bronchial anomaly: computed tomography findings in 5 adult patients. J Comput Assist Tomogr 2009;33:535-9.
  • 11. Lee EY, Dorkin H, Vargas SO. Congenital pulmonary malformations in pediatric patients: review and update on etiology, classification, and imaging findings. Radiol Clin North Am 2011;49:921-48.
  • 12. Doolittle AM, Mair EA. Tracheal bronchus: classification, endoscopic analysis, and airway management. Otolaryngol Head Neck Surg 2002;126:240-3.
  • 13. Butler CR, Speggiorin S, Rijnberg FM, Roebuck DJ, Muthialu N, Hewitt RJ, et al. Outcomes of slide tracheoplasty in 101 children: a 17-year single-center experience. J Thorac Cardiovasc Surg 2014;147:1783-9.
  • 14. Psathakis K, Kokkonouzis I, Polizois F. Continous interscalene brachial plexus block: A rare cause of pleural effusion. Arch Bronconeumol 2009;45:61-2. [Abstract]
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

skemik mitral yetmezlikte mitral kapak tamiri: Yaşlı hastalarda artmış erken ameliyat sonrası risk

Mehmet ÇAKICI, Mehmet TAŞAR, Dear EDİTOR, Hande İSTAR, Evren ÖZÇINAR

Prilocaine induced methemoglobinemia after tube thoracostomy: case report

Nesimi GÜNAL, Tutku SOYER, Murat ÇAKMAK, Ünase BÜYÜKKOÇAK, Berkant ÖZPOLAT

Çocuklukta apikal hipertrofik kardiyomiyopati: çok nadir bir değişken

İlker ERTUĞRUL, Şeyma KAYALI, Tamer YOLDAŞ, Selmin KARADEMİR, Vehbi DOĞAN, Utku Arman ÖRÜN

Akciğer kanserinin mediastinal evrelemesinde mediastinoskopinin etkinliği yıllar geçtikçe artmakta mıdır?

Muzaffer METİN, Adnan SAYAR, Atilla GÜRSES, Alper ÇELİKTEN, Abdulaziz KÖK, Songül BÜYÜKKALE, Okan SOLAK, Necati ÇITAK

Santral venöz kateterizasyon sonrasında sağ brakiyosefalik venin perforasyonu: Olgu sunumu

Serkan Burç DEŞER, Mustafa Kemal DEMİRAĞ, Sabür ZENGİN

Renkli Doppler eşliğinde mini insizyon ile perforan ven ligasyonu halen geçerli bir alternatif mi?

Hamit Serdar BAŞBUĞ, Seyhan BABAROĞLU, Macit BİTARGİL, Kanat ÖZIŞIK, Hakan GÖÇER, Yalçın GÜNERHAN

Distal radiosefalik arteriyovenöz fistülde çalma sendromu tedavisi için distal radial arter ligasyonu

Bülent MERT, Özgür KOCAMAZ, Vedat ERENTUĞ, Nihan KAYALAR, Kamil BOYACIOĞLU

Ameliyat sırası kardiyak iskemi tanısında iskemik modifiye albüminin rolü

Ümit MENTEŞE

The effects of leaving additional pulmonary blood flow in combination with bidirectional cavopulmonary anastomosis on early outcomes

Hüsnü Fırat ALTIN, Numan Ali AYDEMİR, Ali Rıza KARACI

Retrosternal guatrın neden olduğu bir şilotoraks olgusu

Şeref DEMİRBAŞ, Erkan ÖZTÜRK, Orhan YÜCEL, Ramazan YILDIZ, Sezai ÇUBUK

Academic Researches Index - FooterLogo