Elli üç yaşında erkek olgu, yaklaşık iki yıldır aralıklarla devam eden inatçı öksürük, halsizlik ve efor dispnesi yakınmaları ile sevk edildi. Arka-ön akciğer radyografisinde azigos fissürü ve lob görüntüsü hariç, akciğer parankimi normal izlendi. Fiber optik bronkoskopide trakeanın sağ lateral duvarında, ana karinanın 2.5-3 cm yukarısında trakeal bronkus görüldü. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sol akciğer posterior bazal segmentinde torasik aorttan köken alan anormal arteriyel temini olan ve intralober pulmoner sekestrasyon ile uyumlu, 4x2.5 cm çapında yumuşak doku yoğunluğunda bir görüntü izlendi. Bu olgu, literatür araştırmasında bu üç anomalinin birlikte eşlik ettiği başka bir olguya rastlanmadığı için, literatür incelemesi ile birlikte sunuldu.
A 53-year-old man was referred with the complaints of persistent cough ongoing for approximately two years with intervals, weakness and dyspnea on effort. Posteroanterior lung radiography showed normal lung parenchyma, except azygos fissure and lobe view. Fiber optic bronchoscopy demonstrated tracheal bronchus on the right lateral wall of trachea, 2.5-3 cm above the main carina. Thoracic computed tomography revealed a view in soft-tissue density located in the left lung posterior basal segment, sized 4x2.5 cm, which had an aberrant arterial supply originating from thoracic aorta and was consistent with intralobar pulmonary sequestration. We present this case with a literature review, as we did not find any other case having all these three anomalies together in the literature search. "> [PDF] Concomitant occurrence of tracheal bronchus, pulmonary sequestration and azygos lobe | [PDF] Trakeal bronkus, pulmoner sekestrasyon ve azigos lobunun eş zamanlı birlikteliği Elli üç yaşında erkek olgu, yaklaşık iki yıldır aralıklarla devam eden inatçı öksürük, halsizlik ve efor dispnesi yakınmaları ile sevk edildi. Arka-ön akciğer radyografisinde azigos fissürü ve lob görüntüsü hariç, akciğer parankimi normal izlendi. Fiber optik bronkoskopide trakeanın sağ lateral duvarında, ana karinanın 2.5-3 cm yukarısında trakeal bronkus görüldü. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sol akciğer posterior bazal segmentinde torasik aorttan köken alan anormal arteriyel temini olan ve intralober pulmoner sekestrasyon ile uyumlu, 4x2.5 cm çapında yumuşak doku yoğunluğunda bir görüntü izlendi. Bu olgu, literatür araştırmasında bu üç anomalinin birlikte eşlik ettiği başka bir olguya rastlanmadığı için, literatür incelemesi ile birlikte sunuldu. "> Elli üç yaşında erkek olgu, yaklaşık iki yıldır aralıklarla devam eden inatçı öksürük, halsizlik ve efor dispnesi yakınmaları ile sevk edildi. Arka-ön akciğer radyografisinde azigos fissürü ve lob görüntüsü hariç, akciğer parankimi normal izlendi. Fiber optik bronkoskopide trakeanın sağ lateral duvarında, ana karinanın 2.5-3 cm yukarısında trakeal bronkus görüldü. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sol akciğer posterior bazal segmentinde torasik aorttan köken alan anormal arteriyel temini olan ve intralober pulmoner sekestrasyon ile uyumlu, 4x2.5 cm çapında yumuşak doku yoğunluğunda bir görüntü izlendi. Bu olgu, literatür araştırmasında bu üç anomalinin birlikte eşlik ettiği başka bir olguya rastlanmadığı için, literatür incelemesi ile birlikte sunuldu.
A 53-year-old man was referred with the complaints of persistent cough ongoing for approximately two years with intervals, weakness and dyspnea on effort. Posteroanterior lung radiography showed normal lung parenchyma, except azygos fissure and lobe view. Fiber optic bronchoscopy demonstrated tracheal bronchus on the right lateral wall of trachea, 2.5-3 cm above the main carina. Thoracic computed tomography revealed a view in soft-tissue density located in the left lung posterior basal segment, sized 4x2.5 cm, which had an aberrant arterial supply originating from thoracic aorta and was consistent with intralobar pulmonary sequestration. We present this case with a literature review, as we did not find any other case having all these three anomalies together in the literature search. ">

Concomitant occurrence of tracheal bronchus, pulmonary sequestration and azygos lobe

Elli üç yaşında erkek olgu, yaklaşık iki yıldır aralıklarla devam eden inatçı öksürük, halsizlik ve efor dispnesi yakınmaları ile sevk edildi. Arka-ön akciğer radyografisinde azigos fissürü ve lob görüntüsü hariç, akciğer parankimi normal izlendi. Fiber optik bronkoskopide trakeanın sağ lateral duvarında, ana karinanın 2.5-3 cm yukarısında trakeal bronkus görüldü. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sol akciğer posterior bazal segmentinde torasik aorttan köken alan anormal arteriyel temini olan ve intralober pulmoner sekestrasyon ile uyumlu, 4x2.5 cm çapında yumuşak doku yoğunluğunda bir görüntü izlendi. Bu olgu, literatür araştırmasında bu üç anomalinin birlikte eşlik ettiği başka bir olguya rastlanmadığı için, literatür incelemesi ile birlikte sunuldu.

Trakeal bronkus, pulmoner sekestrasyon ve azigos lobunun eş zamanlı birlikteliği

A 53-year-old man was referred with the complaints of persistent cough ongoing for approximately two years with intervals, weakness and dyspnea on effort. Posteroanterior lung radiography showed normal lung parenchyma, except azygos fissure and lobe view. Fiber optic bronchoscopy demonstrated tracheal bronchus on the right lateral wall of trachea, 2.5-3 cm above the main carina. Thoracic computed tomography revealed a view in soft-tissue density located in the left lung posterior basal segment, sized 4x2.5 cm, which had an aberrant arterial supply originating from thoracic aorta and was consistent with intralobar pulmonary sequestration. We present this case with a literature review, as we did not find any other case having all these three anomalies together in the literature search.

___

  • 1) Ghaye B, Szapiro D, Fanchamps JM, Dondelinger RF. Congenital bronchial abnormalities revisited. Radiographics 2001;21:105-19.
  • 2) Ikezoe J, Murayama S, Godwin JD, Done SL, Verschakelen JA. Bronchopulmonary sequestration: CT assessment. Radiology 1990;176:375-9.
  • 3) Takasugi JE, Godwin JD. Left azygos lobe. Radiology 1989;171:133-4.
  • 4) Kaptanoğlu M. Konjenital akciğer hastalıkları. In: Yüksel M, Kaptanoğlu M, editörler. Pediyatrik göğüs cerrahisi. 1.Baskı. İstanbul: Turgut Yayıncılık; 2004. s. 165-96.
  • 5) Felson B. The azygos lobe: its variation in health and disease. Semin Roentgenol 1989;24:56-66.
  • 6) Azizkhan RG. Congenital pulmonary lesions in childhood. Chest Surg Clin North Am 1993;3:547-68.
  • 7) Marks C. The ectopic tracheal bronchus: management of a child by excision and segmental pulmonary resection. Dis Chest 1966;50:652-4.
  • 8) Conacher ID. Implications of a tracheal bronchus for adult anaesthetic practice. Br J Anaesth 2000;85:317-20.
  • 9) Savic B, Birtel FJ, Tholen W, Funke HD, Knoche R. Lung sequestration: report of seven cases and review of 540 published cases. Thorax 1979;34:96-101.
  • 10) Paksoy N, Demircan A, Altiner M, Artvinli M. Localised fibrous mesothelioma arising in an intralobar pulmonary sequestration. Thorax 1992;47:837-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Travmatik arteriyovenöz fistül konjestif kalp yetmezliğine yol açar mı? Bir olgu sunumu

Sefer USTA, Fahri ÖZCAN, Ergün HALİLOĞLU, Ümit MENTEŞE

Atypical carcinoid tumor of the thymus: two case reports

Ertuğrul ÇELİK, Sedat GÜRKÖK, Hasan ÇAYLAK, Ersin SAPMAZ, Kuthan KAVAKLI

Kalp cerrahisinde propofol ve desfluran ile oluşturulan önkoşullamanın miyokard korunması üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Nihan YAPICI, Zuhal AYKAÇ, Ceren KÖKSAL, Zeliha TUNCEL, Türkan KUDİSOĞLU, Yasemin ALTUNTAŞ

A successfully closed postpneumonectomy fistula with an hourglass-shaped stent: one year follow-up

Çağatay TEZEL, Cemal Asım KUTLU, Oral AKIN

Kronik hemodiyaliz hastalarında aksiller blok ve lokal anestezi tekniklerinin otolog arteriyovenöz fistül akımı ve hasta konforu üzerine etkisinin karşılaştırılması

İnci KARA, Levent ALTINAY, Hakan UNCU, Mehmet ACIPAYAM, Ümit HALICI, Mustafa Hakan ZOR

Resternotomide ileri geri hareketli testere kullanımı

Hesham Z SALEH, Jonathan YATES, Lawrence MOULTON, Brian M FABRİ, D Mark PULLAN

Delayed endovascular repair of a traumatic aortic dissection

Berk ÖZKAYNAK, Adil POLAT, Bora FARSAK, Gülçin HEPGÜL, Funda GÜMÜŞ, Vedat ERENTUĞ, Nihan KAYALAR

Kardiyopulmoner baypasta tek ve çift rezervuarlı oksijenatör kullanılmasının enflamatuvar yanıt üzerine etkileri

Erdal ŞİMŞEK, Bahadır DAĞLAR, Kemalettin ERDEM, Onursal BUĞRA, Mehmet Alper ÇALIŞAL

Resection of synchronous ipsilateral giant bullae and bronchial carcinoid tumor

Korkut BOSTANCI, Mustafa YÜKSEL, Hasan F. BATİREL, Adnan ISSAKA, Bedrettin YILDIZELİ

Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde sentinel lenf nodu haritalaması

Cumhur Murat TÜLAY, Muammer Cumhur SİVRİKOZ, Öznur Dilek ÇİFTÇİ, Emine Özlem AKÇAY, İlknur AK, Emine DÜNDAR

Academic Researches Index - FooterLogo