Kronik mezenterik iskemi, yüksek mortalite ve morbidite oranları ile karın ağrısının nadir, fakat önemli bir nedenidir. Yemek sonrası karın ağrısı, sitofobi ve kilo kaybı önemli klinik bulgu ve belirtilerdir. Tedavinin esas amacı, intestinal perfüzyonu yeniden sağlayarak hastanın belirtilerini ortadan kaldırmak ve bağırsak nekrozlarını önlemektir. Kronik mezenterik iskeminin tanısında Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve konvansiyonel anjiyografi kullanılır. Kronik mezenterik iskeminin tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra cerrahi tedavi veya endovasküler girişimler de kullanılabilir. Bu yazıda inferior ve superior mezenterik arteri tıkalı kronik mezenterik iskemisi olan ve splenik arterden superior mezenterik artere baypas ameliyatı ile başarılı şekilde tedavi edilen 60 yaşında bir kadın olgu sunuldu.
Chronic mesenteric ischemia is a rare, but important cause of abdominal pain with high mortality and morbidity rates. Postprandial abdominal pain, sitophobia and weight loss are the important clinical signs and symptoms. The main goal of the treatment is to relieve patient’s symptoms by restoration of intestinal perfusion and to prevent intestinal necrosis. Doppler ultrasound, computed tomography angiography, magnetic resonance angiography and conventional angiography are used in the diagnosis of chronic mesenteric ischemia. Surgical or endovascular interventions as well as medical therapy may be used in the treatment of chronic mesenteric ischemia. In this article, we present a 60-year-old female case of chronic mesenteric ischemia with inferior and superior mesenteric artery occlusion, who was successfully treated with splenic arteryto- superior mesenteric artery bypass surgery. "> [PDF] Surgical treatment of chronic mesenteric ischemia with splenic artery-to-superior mesenteric artery bypass: a case report | [PDF] Splenik arterden superior mezenterik artere baypas ile kronik mezenterik iskeminin cerrahi tedavisi: Olgu sunumu Kronik mezenterik iskemi, yüksek mortalite ve morbidite oranları ile karın ağrısının nadir, fakat önemli bir nedenidir. Yemek sonrası karın ağrısı, sitofobi ve kilo kaybı önemli klinik bulgu ve belirtilerdir. Tedavinin esas amacı, intestinal perfüzyonu yeniden sağlayarak hastanın belirtilerini ortadan kaldırmak ve bağırsak nekrozlarını önlemektir. Kronik mezenterik iskeminin tanısında Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve konvansiyonel anjiyografi kullanılır. Kronik mezenterik iskeminin tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra cerrahi tedavi veya endovasküler girişimler de kullanılabilir. Bu yazıda inferior ve superior mezenterik arteri tıkalı kronik mezenterik iskemisi olan ve splenik arterden superior mezenterik artere baypas ameliyatı ile başarılı şekilde tedavi edilen 60 yaşında bir kadın olgu sunuldu. "> Kronik mezenterik iskemi, yüksek mortalite ve morbidite oranları ile karın ağrısının nadir, fakat önemli bir nedenidir. Yemek sonrası karın ağrısı, sitofobi ve kilo kaybı önemli klinik bulgu ve belirtilerdir. Tedavinin esas amacı, intestinal perfüzyonu yeniden sağlayarak hastanın belirtilerini ortadan kaldırmak ve bağırsak nekrozlarını önlemektir. Kronik mezenterik iskeminin tanısında Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve konvansiyonel anjiyografi kullanılır. Kronik mezenterik iskeminin tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra cerrahi tedavi veya endovasküler girişimler de kullanılabilir. Bu yazıda inferior ve superior mezenterik arteri tıkalı kronik mezenterik iskemisi olan ve splenik arterden superior mezenterik artere baypas ameliyatı ile başarılı şekilde tedavi edilen 60 yaşında bir kadın olgu sunuldu.
Chronic mesenteric ischemia is a rare, but important cause of abdominal pain with high mortality and morbidity rates. Postprandial abdominal pain, sitophobia and weight loss are the important clinical signs and symptoms. The main goal of the treatment is to relieve patient’s symptoms by restoration of intestinal perfusion and to prevent intestinal necrosis. Doppler ultrasound, computed tomography angiography, magnetic resonance angiography and conventional angiography are used in the diagnosis of chronic mesenteric ischemia. Surgical or endovascular interventions as well as medical therapy may be used in the treatment of chronic mesenteric ischemia. In this article, we present a 60-year-old female case of chronic mesenteric ischemia with inferior and superior mesenteric artery occlusion, who was successfully treated with splenic arteryto- superior mesenteric artery bypass surgery. ">

Surgical treatment of chronic mesenteric ischemia with splenic artery-to-superior mesenteric artery bypass: a case report

Kronik mezenterik iskemi, yüksek mortalite ve morbidite oranları ile karın ağrısının nadir, fakat önemli bir nedenidir. Yemek sonrası karın ağrısı, sitofobi ve kilo kaybı önemli klinik bulgu ve belirtilerdir. Tedavinin esas amacı, intestinal perfüzyonu yeniden sağlayarak hastanın belirtilerini ortadan kaldırmak ve bağırsak nekrozlarını önlemektir. Kronik mezenterik iskeminin tanısında Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi ve konvansiyonel anjiyografi kullanılır. Kronik mezenterik iskeminin tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra cerrahi tedavi veya endovasküler girişimler de kullanılabilir. Bu yazıda inferior ve superior mezenterik arteri tıkalı kronik mezenterik iskemisi olan ve splenik arterden superior mezenterik artere baypas ameliyatı ile başarılı şekilde tedavi edilen 60 yaşında bir kadın olgu sunuldu.

Splenik arterden superior mezenterik artere baypas ile kronik mezenterik iskeminin cerrahi tedavisi: Olgu sunumu

Chronic mesenteric ischemia is a rare, but important cause of abdominal pain with high mortality and morbidity rates. Postprandial abdominal pain, sitophobia and weight loss are the important clinical signs and symptoms. The main goal of the treatment is to relieve patient’s symptoms by restoration of intestinal perfusion and to prevent intestinal necrosis. Doppler ultrasound, computed tomography angiography, magnetic resonance angiography and conventional angiography are used in the diagnosis of chronic mesenteric ischemia. Surgical or endovascular interventions as well as medical therapy may be used in the treatment of chronic mesenteric ischemia. In this article, we present a 60-year-old female case of chronic mesenteric ischemia with inferior and superior mesenteric artery occlusion, who was successfully treated with splenic arteryto- superior mesenteric artery bypass surgery.

___

  • 1) Sreenarasimhaiah J. Chronic mesenteric ischemia. Curr Treat Options Gastroenterol 2007;10:3-9.
  • 2) Zacho HD, Abrahamsen J. Chronic intestinal ischaemia: diagnosis. Clin Physiol Funct Imaging 2008;28:71-5.
  • 3) Soga Y, Yokoi H, Iwabuchi M, Nobuyoshi M. Endovascular treatment of chronic mesenteric ischemia. Circ J 2008;72:1198-200.
  • 4) Geroulakos G, Tober JC, Anderson L, Smead WL. Antegrade visceral revascularisation via a thoracoabdominal approach for chronic mesenteric ischaemia. Eur J Vasc Endovasc Surg 1999;17:56-9.
  • 5) Özer MT, Uzar Aİ, Özal E, Menteş Ö, Bingöl H, Harlak A ve ark. Superior mesenteric artery obstructıon and treatmant with mesenteroiliac bypass. Anatol J Clin Investig 2009;3:148-50.
  • 6) Mukherjee D, Hendershot KM. Splenic artery-to-superior mesenteric artery bypass for chronic mesenteric ischemia--a case report. Vasc Endovascular Surg 2004;38:465-8.
  • 7) Emrecan B, Önem G, Baltalarlı A. İntestinal anjina: Karın ağrısının ender bir nedeni. Turk Gogus Kalp Dama 2008;16:269-73.
  • 8) Inoue Y, Sugano N, Iwai T. Long-term results of aortasuperior mesenteric artery bypass using a new route. Surg Today 2004;34:658-61.
  • 9) Loffroy R, Guiu B, Cercueil JP, Krausé D. Chronic mesenteric ischemia: efficacy and outcome of endovascular therapy. Abdom Imaging 2010;35:306-14. doi: 10.1007/s00261-009- 9515-x.
  • 10) Davies RS, Wall ML, Silverman SH, Simms MH, Vohra RK, Bradbury AW, et al. Surgical versus endovascular reconstruction for chronic mesenteric ischemia: a contemporary UK series. Vasc Endovascular Surg 2009;43:157-64. doi: 10.1177/1538574408328665.
  • 11) Jimenez JG, Huber TS, Ozaki CK, Flynn TC, Berceli SA, Lee WA, et al. Durability of antegrade synthetic aortomesenteric bypass for chronic mesenteric ischemia. J Vasc Surg 2002;35:1078-84.
  • 12) Woon CY, Tay KH, Tan SG. Delayed diagnosis of chronic mesenteric ischaemia. Singapore Med J 2007;48:e9-e12.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

An uncommon cause of hip pain: isolated gluteal deep venous thrombosis associated with prolonged seated immobility

Serkan ŞENER, F. Çiğdem DOĞULU, Nevzat DEMİRHAN

Effectiveness of the cascade filtration technique in the management of inoperable leg ischemia

Oğuz KARAHAN, Ahmet Fatih ÖZYAZICIOĞLU, Ahmet Hakan VURAL, Ahmet ÇALIŞKAN, Celal YAVUZ, Sinan DEMİRTAŞ

Aksiller kanülasyon bölgesindeki kanamanın kontrolü için basit bir teknik

Ozan Onur BALKANAY, Safa GÖDE, Deniz GÖKSEDEF, Gökhan İPEK, Suat Nail ÖMEROĞLU

Basit büyük arter transpozisyonlu dört aylık olguda duktal stent implantasyonu ile sol ventrikülünün kondüsyone edilmesi sonrası başarılı

Türkay SARITAŞ, Ahmet ÇELEBİ, Numan Ali AYDEMİR, Abdullah ERDEM, Halil DEMİR

An evaluation of 6% hydroxyethyl starch 130/0.4 use in fluid therapy following coronary artery surgery

Ahmet Barış DURUKAN, Nevriye SALMAN, Elif DURUKAN, Hasan Alper GÜNDÜZ, Cem YORGANCIOĞLU, Halil İbrahim UÇAR, Murat TAVLAŞOĞLU, Fatih Tanzer SERTER

Surgical approach to giant pseudoaneurysm of the left ventricle

Ali İhsan PARLAR, Veysel BAŞAR, Utku ÜNAL, Kerem YAY, Ferit ÇİÇEKÇİOĞLU, Salih Fehmi KATIRCIOĞLU

A case of cardiac hydatid cyst located in the interventricular septum

İbrahim KARA, Cemalettin AYDIN, Yasin AY, Cevat YAKUT

Kimyasal plörodez: Göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanı bakışı ile

Banu SALEPÇİ, Elif PARMAKSIZ TORUN, Gülşen SARAÇ, Ali FİDAN, Sevda CÖMERT ŞENER, Benan ÇAĞLAYAN

Postoperative delirium associated with prolonged decline in cognitive function and sleep disturbances after cardiac surgery

Nazan ATALAN, Meltem SEVİM EFE

A rare reason of myocardial ischemia: left subclavian artery stenosis after coronary artery bypass grafting

Yunus NAZLI, İsmail KIRBAŞ, Necmettin ÇOLAK, Beyhan ERYONUCU, Ömer ÇAKIR

Academic Researches Index - FooterLogo