Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı ile nadiren ilişkilendirilir. Bu yazıda, Fallot tetralojisi ve koroner arter hastalığı öyküsü olan ve kombine total korreksiyon ve koroner baypas ameliyatı uygulanan 56 yaşında bir erkek hasta sunuldu.
Cyanotic congenital heart disease is rarely associated with coronary heart disease. In this article, we report a 56-years- old male patient who had a history of tetralogy of Fallot and coronary artery disease and underwent a combined procedure including total correction and coronary artery bypass grafting. "> [PDF] Combined coronary artery bypass surgery with total correction of tetralogy of Fallot in a middle-aged patient | [PDF] Fallot tetralojisinin total korreksiyonu ve koroner arter baypa s cerrahisi ameliyatının birlikte uygulandığı orta yaşlı bir olgu Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı ile nadiren ilişkilendirilir. Bu yazıda, Fallot tetralojisi ve koroner arter hastalığı öyküsü olan ve kombine total korreksiyon ve koroner baypas ameliyatı uygulanan 56 yaşında bir erkek hasta sunuldu. "> Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı ile nadiren ilişkilendirilir. Bu yazıda, Fallot tetralojisi ve koroner arter hastalığı öyküsü olan ve kombine total korreksiyon ve koroner baypas ameliyatı uygulanan 56 yaşında bir erkek hasta sunuldu.
Cyanotic congenital heart disease is rarely associated with coronary heart disease. In this article, we report a 56-years- old male patient who had a history of tetralogy of Fallot and coronary artery disease and underwent a combined procedure including total correction and coronary artery bypass grafting. ">

Combined coronary artery bypass surgery with total correction of tetralogy of Fallot in a middle-aged patient

Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı ile nadiren ilişkilendirilir. Bu yazıda, Fallot tetralojisi ve koroner arter hastalığı öyküsü olan ve kombine total korreksiyon ve koroner baypas ameliyatı uygulanan 56 yaşında bir erkek hasta sunuldu.

Fallot tetralojisinin total korreksiyonu ve koroner arter baypa s cerrahisi ameliyatının birlikte uygulandığı orta yaşlı bir olgu

Cyanotic congenital heart disease is rarely associated with coronary heart disease. In this article, we report a 56-years- old male patient who had a history of tetralogy of Fallot and coronary artery disease and underwent a combined procedure including total correction and coronary artery bypass grafting.

___

  • 1.Bond JH Jr, Sarosi GA, Bache RJ. Acute myocardial infarction in a patient with tetralogy of Fallot. Arch Intern Med 1969;123:439-40.
  • 2.Sahara M, Takahashi T, Morita T, Yao A, Nagashima Y, Hirata Y, et al. Three-vessel coronary artery disease complicated with congestive heart failure in a highly aged patient with tetralogy of Fallot having undergone palliative surgeries. Intern Med 2006;45:1147-51.
  • 3.Therrien J, Siu SC, McLaughlin PR, Liu PP, Williams WG, Webb GD. Pulmonary valve replacement in adults late after repair of tetralogy of fallot: are we operating too late? J Am Coll Cardiol 2000;36:1670-5.
  • 4.Pacifico AD. Reoperations after repair of tetralogy of Fallot. In: Stark J, Pacifico AD, editors. Reoperations in cardiac surgery. Berlin: Springer-Verlag; 1989. p. 171-2.
  • 5.Chugh R, Perloff JK, Fishbein M, Child JS. Extramural coronary arteries in adults with cyanotic congenital heart disease. Am J Cardiol 2004;94:1355-7.
  • 6.Fyfe A, Perloff JK, Niwa K, Child JS, Miner PD. Cyanotic congenital heart disease and coronary artery atherogenesis. Am J Cardiol 2005;96:283-90
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Epikardiyal yerleşimli hemanjiyom

M. Fatih AYIK

Advantages of an inverted J-shaped partial sternotomy in off-pump revascularization of the left anterior descending coronary artery

Ali Şefik KÖPRÜLÜ, Levent ACAR, Hakan GERÇEKOĞLU, Tufan ŞENER, Osman Eren KARPUZOĞLU

Endarterektomi yapmak gerekli ise hangi tekniği kullanmak daha avantajlı?

Kenan SEVER, İsmail Cihan ÖZBEK, Denyan MANSUROĞLU

The metabolic efficiency of walking is reduced in patients with intermittent claudication

Uğur DAL, Taner ERDOĞAN, Mehmet Kerem KARACA, Selçuk Berker YILMAZ, Nehir SUCU

Vein of Galen aneurysm in a newborn baby

Nilgün KÜLTÜRSAY, Füsun ATLIHAN, Mustafa PARILDAR, Şebnem ÇALKAVUR, Vedide TAVLI, Özgür OLUKMAN, Nuh YILMAZ

Travmatik aortik rüptür ve cerrahi onarım

Mehmet ÖZKÖKELİ, Hasan SUNAR, Rahmi ZEYBEK, Altuğ TUNCER, Ahmet ŞAŞMAZEL, Saleh ALSALEHI

Mikrovasküler klemp ile sıçan aortu oklüzyonunun vasküler endotel hasarı oluşturma etkisinin incelenmesi: Deneysel çalışma

Tamer TÜRK, Gündüz YÜMÜN, İlkin ÇAVUŞOĞLU, Derih AY, Önder BOZKURT, Arif GÜCÜ, Faruk KÜÇÜKYILDIZ, Faruk TOKTAŞ

Nefes darlığına neden olan ön mediastinal schwannom: Olgu sunumu

İbrahim Can KÜRKÇÜOĞLU, Deniz DEMİR, Abdussemet HAZAR, Sema YILDIZ, Mustafa GÖZ

Repair of an isolated right coronary sinus Valsalva aneurysm accompanied by mitral valve regurgitation and coronary artery disease: A case repor

Ersin SARIÇAM, Bülent KAYA, Gökhan ÖZERDEM, Başar CANDEMİR

Is internal mammary artery suitable for coronary artery bypass graft in pseudoxanthoma elasticum?

Mehmet Ali ŞAHİN, Adem GÜLER, Mehmet YOKUŞOĞLU, Murat TAVLAŞOĞLU

Academic Researches Index - FooterLogo