Derin venöz sistem trombozları çocukluk çağında çok nadir görülür; genelde altta yatan bir risk faktörü bulunur ve en sık neden venöz kateterdir. Kliniğimize başvuran iki çocuk olguda derin ven trombüsü (DVT) tespit edildi. İki hasta da düşük molekül ağırlıklı heparin uygulanarak başarı ile tedavi edildi. Olgularda altta yatan herhangi bir risk faktörü tespit edilemedi. Bu yaşlarda karşılaşılan DVT olgularında özellikle genetik risk faktörleri ve maligniteler araştırılmalıdır. Akut dönemde ve uzun süreli tedavide düşük molekül ağırlıklı heparinler güvenli ve pratik olması açısından tercih edilmelidir.
Deep venous thrombosis is very rare in childhood and is mostly associated with an underlying risk factor, the primary risk factor being the venous catheter. Two children were diagnosed as having deep venous thrombosis and were treated successfully with low molecular weight heparin. No underlying risk factor could be determined. Genetic risk factors and malignancies should be inquired at these ages when deep venous thrombosis is encountered. Low molecular weight heparin should be preferred in acute cases and for long-term treatment because of its safety and practical use. "> [PDF] Çocukluk çağında derin ven trombozu: İki olgu sunumu | [PDF] Deep venous thrombosis in childhood: A report of two cases Derin venöz sistem trombozları çocukluk çağında çok nadir görülür; genelde altta yatan bir risk faktörü bulunur ve en sık neden venöz kateterdir. Kliniğimize başvuran iki çocuk olguda derin ven trombüsü (DVT) tespit edildi. İki hasta da düşük molekül ağırlıklı heparin uygulanarak başarı ile tedavi edildi. Olgularda altta yatan herhangi bir risk faktörü tespit edilemedi. Bu yaşlarda karşılaşılan DVT olgularında özellikle genetik risk faktörleri ve maligniteler araştırılmalıdır. Akut dönemde ve uzun süreli tedavide düşük molekül ağırlıklı heparinler güvenli ve pratik olması açısından tercih edilmelidir. "> Derin venöz sistem trombozları çocukluk çağında çok nadir görülür; genelde altta yatan bir risk faktörü bulunur ve en sık neden venöz kateterdir. Kliniğimize başvuran iki çocuk olguda derin ven trombüsü (DVT) tespit edildi. İki hasta da düşük molekül ağırlıklı heparin uygulanarak başarı ile tedavi edildi. Olgularda altta yatan herhangi bir risk faktörü tespit edilemedi. Bu yaşlarda karşılaşılan DVT olgularında özellikle genetik risk faktörleri ve maligniteler araştırılmalıdır. Akut dönemde ve uzun süreli tedavide düşük molekül ağırlıklı heparinler güvenli ve pratik olması açısından tercih edilmelidir.
Deep venous thrombosis is very rare in childhood and is mostly associated with an underlying risk factor, the primary risk factor being the venous catheter. Two children were diagnosed as having deep venous thrombosis and were treated successfully with low molecular weight heparin. No underlying risk factor could be determined. Genetic risk factors and malignancies should be inquired at these ages when deep venous thrombosis is encountered. Low molecular weight heparin should be preferred in acute cases and for long-term treatment because of its safety and practical use. ">

Çocukluk çağında derin ven trombozu: İki olgu sunumu

Derin venöz sistem trombozları çocukluk çağında çok nadir görülür; genelde altta yatan bir risk faktörü bulunur ve en sık neden venöz kateterdir. Kliniğimize başvuran iki çocuk olguda derin ven trombüsü (DVT) tespit edildi. İki hasta da düşük molekül ağırlıklı heparin uygulanarak başarı ile tedavi edildi. Olgularda altta yatan herhangi bir risk faktörü tespit edilemedi. Bu yaşlarda karşılaşılan DVT olgularında özellikle genetik risk faktörleri ve maligniteler araştırılmalıdır. Akut dönemde ve uzun süreli tedavide düşük molekül ağırlıklı heparinler güvenli ve pratik olması açısından tercih edilmelidir.

Deep venous thrombosis in childhood: A report of two cases

Deep venous thrombosis is very rare in childhood and is mostly associated with an underlying risk factor, the primary risk factor being the venous catheter. Two children were diagnosed as having deep venous thrombosis and were treated successfully with low molecular weight heparin. No underlying risk factor could be determined. Genetic risk factors and malignancies should be inquired at these ages when deep venous thrombosis is encountered. Low molecular weight heparin should be preferred in acute cases and for long-term treatment because of its safety and practical use.

___

  • 1) van Ommen CH, Heijboer H, Buller HR, Hirasing RA, Heijmans HS, Peters M. Venous thromboembolism in childhood: a prospective two-year registry in The Netherlands. J Pediatr 2001;139:676-81.
  • 2) Stein PD, Kayali F, Olson RE. Incidence of venous thromboembolism in infants and children: data from the National Hospital Discharge Survey. J Pediatr 2004;145:563-5.
  • 3) Parasuraman S, Goldhaber SZ. Venous thromboembolism in children. Circulation 2006;113:e12-6.
  • 4) Tormene D, Simioni P, Prandoni P, Franz F, Zerbinati P, Tognin G, et al. The incidence of venous thromboembolism in thrombophilic children: a prospective cohort study. Blood 2002;100:2403-5.
  • 5) Manco-Johnson MJ. How I treat venous thrombosis in children. Blood 2006;107:21-9.
  • 6) Monagle P, Chan A, Massicotte P, Chalmers E, Michelson AD. Antithrombotic therapy in children: the Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Chest 2004;126(3 Suppl):645-87.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koroner bypasslı hastalarda statin tedavisi

Alp AYDINALP, Haldun MÜDERRİSOĞLU

Simultaneous carotid endarterectomy and coronary revascularization using moderate hypothermia in patients with bilateral carotid disease and coronary artery disease

Mehmet BALKANAY, Berk ÖZKAYNAK, Altuğ TUNCER, Cüneyt KELEŞ, Mehmet Erdem TOKER, Ercan EREN, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER

Acil koroner arter cerrahisi sırasında timoma saptanan bir olguda kombine yaklaşım

Ramazan UÇOK, Bülent KISACIKOĞLU, Mustafa Bilge ERDOĞAN, Cemil Cahit ÖĞÜTMEN, Canan KORKMAZ

Atriyal septal defekt ve retrosternal toksik guatr için aynı seansta cerrahi tedavi: Olgu sunumu

Atilla SARAÇ, Mustafa Kemal DEMİRAĞ, Hasan Tahsin KEÇELİGİL, Muzaffer BAHCİVAN, Koray TOPGÜL

The possible role of Staphylococcus epidermidis in the development of pulmonary artery aneurysm in Behçet’s disease

Tevfik KAPLAN, Bülent KOÇER, Ünal SAKINCI, Erkan YILDIRIM

Management of a large pseudoaneurysm secondary to balloon angioplasty for aortic coarctation

Ali Kubilay KORKUT, Levent SALTIK, Gürkan ÇETİN, İlhan GÜNAY, Özge KÖNER

Çıkan aort ve arkus aorta cerrahisinde aksiller arter kanülasyonu

Mehmet YILMAZ, İ.Yücesin ARSLAN, Fuat BİLGEN, İ.Oral HASTAOĞLU, Umut AYOĞLU, Onur SOKULLU, Fikri YAPICI, Soner SANİOĞLU

Plasma BNP and homocysteine levels in patients with or without congestive heart failure

Müslüm ŞAHİN, Aynur Eren TOPKAYA, Mahmut AKYILDIZ, Fehime Benli AKSUNGAR, Ahmet SEKBAN

Surgical treatment of aortic dissection occurring during coronary angioplasty: a report of two cases

Levent YILIK, Banu LAFCI, İbrahim ÖZSÖYLER, Bilgin EMRECAN, Ali GÜRBÜZ

Çocukluk çağında derin ven trombozu: İki olgu sunumu

Erol KURÇ, Şahin ŞENAY, Müge TAŞDEMİR, Serap Aykut AKA, Gökçen ORHAN

Academic Researches Index - FooterLogo