Aort koarktasyonunun anjiyoplasti balon dilatasyon ile tedavisi iyi sonuç veren ve yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem sonrasında dilatasyon yerinde %2-8 oranında psödoanevrizma gelişebilir. Bu psödoanevrizmaların çoğu stabil olarak kalsa da, bir kısmının genişleyerek yırtılmaya bağlı aşırı kanama sonucu ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yazıda, aort koarktasyonunun balon dilatasyon yöntemiyle tedavisi sonrasında psödoanevrizma gelişen dokuz yaşındaki bir çocukta uygulanan tüp greft interpozisyonu ile tamir sunuldu. Hasta ameliyat sonrası altıncı günde sorunsuz taburcu edildi.
Balloon dilation of native aortic coarctation has been employed safely and effectively in selected patients, with good results during follow-up. However, pseudoaneurysm formation at the site of dilatation occurs in about 2% to 8% of the cases. Although the majority of these pseudoaneurysms remain stable, they may occasionally increase in size during follow-up, having potential risks for rupture, massive bleeding, and even death. We report a nine-year-old child who developed an aneurysm after balloon dilation of native coarctation of the aorta and was successfully treated with interposition of tube graft. The patient was discharged on the sixth postoperative day without a complication. "> [PDF] Management of a large pseudoaneurysm secondary to balloon angioplasty for aortic coarctation | [PDF] Aort koarktasyonu için balon anjiyoplasti sonrası gelişen büyük psödoanevrizmanın cerrahi tedavisi Aort koarktasyonunun anjiyoplasti balon dilatasyon ile tedavisi iyi sonuç veren ve yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem sonrasında dilatasyon yerinde %2-8 oranında psödoanevrizma gelişebilir. Bu psödoanevrizmaların çoğu stabil olarak kalsa da, bir kısmının genişleyerek yırtılmaya bağlı aşırı kanama sonucu ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yazıda, aort koarktasyonunun balon dilatasyon yöntemiyle tedavisi sonrasında psödoanevrizma gelişen dokuz yaşındaki bir çocukta uygulanan tüp greft interpozisyonu ile tamir sunuldu. Hasta ameliyat sonrası altıncı günde sorunsuz taburcu edildi. "> Aort koarktasyonunun anjiyoplasti balon dilatasyon ile tedavisi iyi sonuç veren ve yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem sonrasında dilatasyon yerinde %2-8 oranında psödoanevrizma gelişebilir. Bu psödoanevrizmaların çoğu stabil olarak kalsa da, bir kısmının genişleyerek yırtılmaya bağlı aşırı kanama sonucu ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yazıda, aort koarktasyonunun balon dilatasyon yöntemiyle tedavisi sonrasında psödoanevrizma gelişen dokuz yaşındaki bir çocukta uygulanan tüp greft interpozisyonu ile tamir sunuldu. Hasta ameliyat sonrası altıncı günde sorunsuz taburcu edildi.
Balloon dilation of native aortic coarctation has been employed safely and effectively in selected patients, with good results during follow-up. However, pseudoaneurysm formation at the site of dilatation occurs in about 2% to 8% of the cases. Although the majority of these pseudoaneurysms remain stable, they may occasionally increase in size during follow-up, having potential risks for rupture, massive bleeding, and even death. We report a nine-year-old child who developed an aneurysm after balloon dilation of native coarctation of the aorta and was successfully treated with interposition of tube graft. The patient was discharged on the sixth postoperative day without a complication. ">

Management of a large pseudoaneurysm secondary to balloon angioplasty for aortic coarctation

Aort koarktasyonunun anjiyoplasti balon dilatasyon ile tedavisi iyi sonuç veren ve yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem sonrasında dilatasyon yerinde %2-8 oranında psödoanevrizma gelişebilir. Bu psödoanevrizmaların çoğu stabil olarak kalsa da, bir kısmının genişleyerek yırtılmaya bağlı aşırı kanama sonucu ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yazıda, aort koarktasyonunun balon dilatasyon yöntemiyle tedavisi sonrasında psödoanevrizma gelişen dokuz yaşındaki bir çocukta uygulanan tüp greft interpozisyonu ile tamir sunuldu. Hasta ameliyat sonrası altıncı günde sorunsuz taburcu edildi.

Aort koarktasyonu için balon anjiyoplasti sonrası gelişen büyük psödoanevrizmanın cerrahi tedavisi

Balloon dilation of native aortic coarctation has been employed safely and effectively in selected patients, with good results during follow-up. However, pseudoaneurysm formation at the site of dilatation occurs in about 2% to 8% of the cases. Although the majority of these pseudoaneurysms remain stable, they may occasionally increase in size during follow-up, having potential risks for rupture, massive bleeding, and even death. We report a nine-year-old child who developed an aneurysm after balloon dilation of native coarctation of the aorta and was successfully treated with interposition of tube graft. The patient was discharged on the sixth postoperative day without a complication.

___

  • 1) Bouchart F, Dubar A, Tabley A, Litzler PY, Haas-Hubscher C, Redonnet M, et al. Coarctation of the aorta in adults: surgical results and long-term follow up. Ann Thorac Surg 2000;70: 1483-8.
  • 2) Rao PS. Interventional pediatric cardiology: state of the art and future directions. Pediatr Cardiol 1998;19:107-24.
  • 3) Moore JW, Lock JE. Catheter intervention: balloon angioplasty- experimental studies, technology and methodology. In: Lock JE, Keane JF, Perry SB, editors. Diagnostic and interventional catheterization in congenital heart disease. 2nd ed. Boston: Kluwer Academic Publishers; 2000. p. 119-49.
  • 4) Pedra CA, Pilla CB, Braga SL, Esteves CA, Fontes VF. Management of a large pseudoaneurysm secondary to balloon dilation for native coarctation of the aorta with coil occlusion after stent implantation in a child. Catheter Cardiovasc Interv 2002;56:262-6.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Diyafram yaralanmaları: 36 olgunun analizi

Onur GENÇ, Nazif ZEYBEK, Cemil Turgut TUFAN, Köksal ÖNER, Yusuf PEKER, Mehmet ERYILMAZ, Sedat GÜRKÖK, Alper GÖZÜBÜYÜK

Atriyal septal defekt ve retrosternal toksik guatr için aynı seansta cerrahi tedavi: Olgu sunumu

Atilla SARAÇ, Mustafa Kemal DEMİRAĞ, Hasan Tahsin KEÇELİGİL, Muzaffer BAHCİVAN, Koray TOPGÜL

Ameliyat sırasında intra-aortik balon pompası takılmasında transözofageal ekokardiyografinin önemi

Yıldırım İMREN, Levent GÖKGÖZ, İrfan TAŞOĞLU

Simultaneous carotid endarterectomy and coronary revascularization using moderate hypothermia in patients with bilateral carotid disease and coronary artery disease

Mehmet BALKANAY, Berk ÖZKAYNAK, Altuğ TUNCER, Cüneyt KELEŞ, Mehmet Erdem TOKER, Ercan EREN, Gökhan İPEK, Mustafa GÜLER

Akciğer evre I epidermoid karsinomlu olgularda otokrin hareket faktör reseptörü varlığınının sağkalıma etkisi

Kamil KAYNAK, Ezel ERŞEN, Ahmet DEMİRKAYA, Berrak AKGÖZ, Büge ÖZ, Murat KARA

Kesici alet yaralanmasına bağlı trakeal kesi: Olgu sunumu

Erdoğan DADAŞ

Metabolik sendrom ve koroner arter bypass cerrahisi

Haşmet BARDAKÇI, Levent BİRİNCİOĞLU, Kerem VURAL, Uğursay KIZILTEPE, Soner YAVAŞ, Ertan DEMİRDAŞ, Kerem YAY, Ferit ÇİÇEKÇİOĞLU, İlknur BAHAR

Meme kanserinde palyatif radikal transmediastinal interskapulotorasik amputasyon: Olgu sunumu

Melih AKINCI, Hüseyin ÇAKMAK, Abdullah ÇETİN, Sabahattin ASLAN, Bahadır ÇETİN

Pektus deformiteleri: 51 hastanın klinik ve cerrahi analizi

Mehmet SIRMALI, Erkmen GÜLHAN, Hasan TÜRÜT, İrfan TAŞTEPE, Güven ÇETİN, Sadi KAYA, Suat GEZER

Surgical treatment of aortic dissection occurring during coronary angioplasty: a report of two cases

Levent YILIK, Banu LAFCI, İbrahim ÖZSÖYLER, Bilgin EMRECAN, Ali GÜRBÜZ

Academic Researches Index - FooterLogo