PANOFKA 24 VOCALİZZİ ETÜT KİTABINDA YER ALAN 2 NO’LU ETÜT ANALİZİ

Bu çalışmada, şan (ses eğitimi) dersinde kullanılmak üzere özgün bir etüt analizi yer almaktadır. Analizi yapılan etüt, Heinrich Panofka 24 Vocalizzi etüt kitabından seçilen ve öğrenciye ses eğitimi alanında yazılan eserlerde minör tonalitede yer alan dizileri seslendirmeyi kolaylaştırmak amacıyla yazılmış olan 2 no’lu çalışmadır. Müzik eğitimi alanında, ses eğitimcileri ve çalgı eğitimcileri tarafından gerek çalgı eğitimi dersinde gerekse ses eğitimi dersinde başlangıçtan itibaren, öğrencinin dersin ilerleyen aşamalarında çalacağı ya da söyleyeceği eserlerin teknik güçlüklerinin üstesinden gelmeyi sağlayıcı etütler çalıştırılmaktadır. Etütler eserlere oranla daha küçük çapta yazılmış olup, öğrenciye çalgı ya da sesle ilgili teknik özellikleri kazandırmayı amaçlar. Her ne kadar etütler öğrencinin ileri seviyedeki eserleri seslendirmesine temel sağlayacak biçimde yazılmış olsalar da öğrenci açısından teknik zorluklar içerebilirler ve bu teknik güçlüklerin giderilmesinde uygulanacak teknik çalışmalar eğitici ve öğrenci açısından dersin daha verimli hâle gelmesinde etkilidir. Çalgı eğitimi alanında olduğu gibi ses eğitimi alanı için de bu amaca yönelik olarak yazılan ve uygulaması yapılan pek çok etüt kitabı bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Etüt, analiz, ses eğitimi

ANALYSIS OF PRACTICE NUMBER 2 IN PANOFKA 24 VOCALIZZI PRACTICE BOOK

In this study, an original practice analysis that can be used in singing (voice education) course takes place. The analyzed practice is the number 2, which is written to simplify the lines in the minor tone in voice education and selected from the Heinrich Panofka’s 24 Vocalizzi practice book. In music education from the beginning of the course practices are used to overcome the technical difficulties that students will come across of the Works sung or played both by the voice educators in voice education courses and instrument educators in instrument education courses. Compared to works, practices are minor in size and aims at equipping the student with the technical peculiarities related to the instrument or the voice. Even though the practices are written to form a base for students to vocalize the works in advanced levels, they may include technical difficulties for the students and the technical practices performed to overcome these difficulties are effective to make the course more efficient both for the instructor and the student. As it is in instrument education, Voice education also has various practice books that are written and applied in accordance with this aim.

___

  • Berki, O.T. (1994). W.A.Mozart’ın Piyano Sonatlarına İlişkin Teknik Çalışma Yöntemleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Berki, O. T. (2001). Bir Koro Portisyonunun Analizine Yönelik Çağdaş Yaklaşımlar. GaziÜniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD. I. Ulusal Koro Eğitimi veYönetimi Bildiri Kitabı. Ankara: Rekmay Lmt. Şti.
  • Panofka, H. (1996). Panofka 24 Vocalizzi. İtaly, Casa Ricordi, ISMN M.041-81572-5.
  • Say, A. (2002). Müzik Sözlüğü. Ankara, Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Sözer, V. (1996). Müzik Ansiklopedik Sözlük. İstanbul, Remzi Kitabevi.
  • Yüksel, M. (2003). L.V.Beethoven’ın Piyano Sonatlarının Öğretimine Yönelik Bir “Bütüncül Analiz Yöntemi”. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.