Bâbürnâme’ye Göre Ali Şir Nevâyî (Ali Shir Nevayi according to the Baburname)

Bâbür’ün oldukça hareketli geçen bir hayatın içinde kaleme aldığı Bâbürnâme, edebiyat tarihimizin en kayda değer eserlerinden birisidir. Bâbürnâme, tarihî bilgiler yanında Herat, Semerkant gibi şehirler ve zamanın önemli kültür ve devlet adamları hakkında da çok önemli bir kaynak eserdir.Bâbürnâme’de anlatılan en mühim şahsiyetlerden biri de Ali Şir Nevâyî’dir. Nevâyî eserleri ve hizmetleriyle Çağatay edebiyatı içinde önemli bir yeri olan bir sanatkâr ve devlet adamıdır. Nevâyî hakkında Bâbürnâme’de anlatılanlar, ilk elden bilgiler olması bakımından hayli önemlidir. Bâbür, hatıralarında Nevâyî hakkında ilginç bilgiler, anekdotlar vermekte ve bunlarla ilgili çeşitli yorumlar yapmaktadır. Bâbürnâme, Nevâyî hakkında verdiği bu bilgilerle de dikkat çeken bir eserdir

-

Babürname is one of the most remarkable works in literary history that Babür writes out in a quite hectic life of penned. Besides historical informations, Babürname is also a very important source work about cities such as Samarkand, Herat as well as information on statesmen and time’s significant cultures.One of the most important figures that is described in Babürname is Ali Şir Nevayi. Nevayi, works and services with the Chagatai literature in which has an important place in an artist and statesman. It is quite essential that is told about Nevayi in Babürname, in terms of first-hand informations. Babür gives interesting information about Nevayi in memories, anecdotes and makes various comments about them. Babürname is also remarkable work that gives information about Nevayi
Keywords:

-,

___

  • AKÜN, Ömer Faruk (1991), “Bâbürnâme” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklo- pedisi, c. 4, s. 404-408.
  • ALGAR, Hamid ve ALPARSLAN, Ali (1998), “Hüseyin Baykara” maddesi, Türkiye Di- yanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 18, s. 530-532.
  • BARTHOLD, Prof. Dr. W. ve KÖPRÜLÜ, M. Fuad (1977), İslâm Medeniyeti Tarihi, An- kara, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Gazi Zahirüddin Muhammed Babur (1943), Vekayi Babur’un Hâtıratı, c. 1, Doğu Türk- çesinden çeviren: Prof. Reşit Rahmeti Arat, ön sözü ve tarihî özeti yazan: Y. Hikmet Bayur, Ankara, Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Gazi Zahirüddin Muhammed Babur (1946), Vekayi Babur’un Hâtıratı, c. 2, Doğu Türkçe- sinden çeviren, izahlı indeksi ve notları hazırlayan Prof. Reşit Rahmeti Arat, Ankara, Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • GRENARD, Fernand (1971), Bâbür, Hazırlayan: Orhan Yüksel, İstanbul, Millî Eğitim Basımevi.
  • KONUKÇU, Enver (1991), “Bâbür” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 4, s. 395-396.
  • KONUKÇU, Enver (1991), “Bâbürlüler” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklo- pedisi, c. 4, s. 400-404.
  • KÖPRÜLÜ, Ord. Prof. Dr. M. Fuad (2004), Edebiyat Araştırmaları 2, Yayımlayan: Dr. Orhan Köprülü, 2. Baskı, Ankara, Akçağ Yayınları.
  • KUT, Günay (1989), “Ali Şîr Nevâî” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 2, s. 449-453.
  • NEVÂYÎ, Alî Şîr (1993), Mîzânu’l-Evzân, Hazırlayan: Kemal Eraslan, Ankara, Türk Dil Kurumu.