Millî güvenliğimizin milletlerarası ve küresel boyutları

Dünya gittikçe göreceli olarak küçülmekte, haberler, görüntüler, düşünceler, bilgi ve teknoloji; gezegen yüzeyinde çok daha rahat ve hızlı yayılmaktadır. Bu durum olumsuzlukları da aynı hızla yaymaktadır. Bilgisayar virüsleri, salgın hastalıklar, suçluluk, terör, yanlış bilgilendirme ve yoksulluk da artık küreselleşmiştir.Küreselleşme kavramı ile anlamlandırılmaya çalışılan bu yeni uluslararası sistem, üzerinde çalışılmaya değer bir nitelik arz etmektedir. Her şey yeniden tanımlanmaya başlandığı için, millî güvenlik kavramının çerçevesi de çizilmek zorunluluğu ortadadır... Zira küreselleşme uluslararası toplumun tümünü/doğrudan ilgilendiren sorunlara açık bir ortam yaratırken; bu sorunlarla başa çıkmada, aktörlere, değerlendirilmesi işini kendi iradelerine bırakarak, yeni olanaklar da sunmaktadır. Bu kapsamda özellikle Ülkemiz çevresinde olan sıcak çatışmalar, kitle imha silahlarının yayılması tehlikesi, bölücü terör, mezhep savaşlarına zenim hazırlanması, gerçek anlamda bir uluslararası sorun olarak karşımıza çıkmaktadır; derhâl değerlendirilmeye alınması Millî devletler için acil bir konudur.

The dimensions of national, international and global security

As the world increasingly smaller and smaller relative, news, images, thoughts, knowledge and technology; move much more comfortable on the surface of the planet. This situation is rapidly spreading in the same drawbacks. Computer viruses, epidemics, crime, terrorism, misin formation, and poverty are now globalized. Globalization and meaning to the concept of working in this new international system, is of a quality to be worked on. Everything started to be redefined, for national security in the framework of the concept has to be drawn. Because all of the globalization of the international community/issues directly related to creating an open environment, to cope with these problems, the actors, the evaluation work, leaving their will, offers new opportunities. In this context, our country around, especially in hot conflicts, proliferation of weapons of mass destruction, the danger, the separatist terrorism, sectarian war preparation, emerges as a truly international problem, promptly evaluated to be a pressing issue for national governments.

___

  • Aktan, Gündüz, “Bir Uyarı”, Radikal, 09.01.2007, http://www.radikal. com.tr/haber.php?haberno=209553, 13.01.2007.
  • Allen, Garry, Dünyayı Kimler Yönetiyor, Gizli Dünya Devleti, Çev: Hakkı Yavuz-İbrahim Akça, Millî Gazete Yayınları, 1996.
  • Alili, Teoman, “Kim Bu Akil Adamlar”, http://www.ulusalkanal.com.tr/ kim-bu-%E2%80%9Cakil-adamlar%E2%80%9D-makale.243.html, (10 Mart 2013).
  • Bulut, Yiğit, “Gidiyor, Lütfen Kulak Verin”, Radikal, 11.12.2006, http: //www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=207048, 19.12.2006.
  • CNBC-E BUSINESS, Sayı: 2, Aralık 2006.
  • Coşkun, Recai, “Küreselleşme mi Bölgeselleşme mi? Yeni Bölgesel İşbirlikleri Neler İma Ediyor?”, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, http://www.sbe.sakarya.edu.tr/kongree.php, 14.03.2007.
  • Davıs, Larry E., “Globalization’s Security Implications”, Rand Issue Papers, 2003 http://www.rand.org/pubs/issue_papers/2005/IP245.pdf.
  • Harp Akademileri Komutanlığı, Küreselleşme ve Türkiye, Millî Güvenlik Akademisi Yay., No: 1, Ankara 2003.
  • Hasanov, Ali, Jeopolitik (Teorileri, Metodolojisi, Aktörleri, Tarihi, Karakteristiği, Kavramları), Çev: Azad Agaoğlu, Eylül 2012.
  • Ivanov, Igor, “International Security in the Era of Globalization”, Journal Russia in Global Affairs, No: 1, January-March 2003, http://www. Globalpolicy.org/globaliz/define/2003/0304security.htm.
  • Karagül, İbrahim, “21. Yüzyılın En Önemli İki Büyük Projesi Çöküyor” http://yenisafak.com.tr/yazarlar/IbrahimKaragul/21-yuzyilin-en-onemli- iki-buyuk-projesi-cokuyor/15588, (10 Mart 2013).
  • Kaynak, Mahir, Dünyayı Kimler Yönetiyor, Timaş Yayınları, Mayıs 2006.
  • Russell, James, “WMD Proliferation, Globalization and International Security: Whither the Nexus and National Security?”, Strategic Insights, Volume: V, Issue 6 (July 2006), http://www.ccc.nps.navy.mil/si/2006/ Jul/russellJul06.asp.
  • Şahin, Köksal, “Türkiye’de Küreselleşme Tartışmaları Işığında Ulus Devlete Bakış”, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensti- tüsü, Nisan 2006.
  • T.C. Genelkurmay Başkanlığı, “Küreselleşme ve Uluslararası Güvenlik”, Birinci Uluslararası Sempozyum Bildirileri (İstanbul, 29-30 Mayıs 2003), Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara 2003.
  • Özdek, Yasemin, “Globalleşmenim İdeolojik Hegemonyası: Yansımalar”, Amme İdaresi Enstitüsü Dergisi, Cilt: 32, Sayı: 3, Eylül 1999.