Low job satisfaction among physicians in Egypt

AMAÇ: Hekimlerin mesleki tatmini sağlık hizmetlerinin kalitesini ve toplumun sağlık düzeyini yükseltmede köşe taşıdır. Çalışmanın amacı hekimler arasında mesleki tatmin düzeyini ve bunun temel bileşenlerini ortaya koymaktır. YÖNTEM: Hekimler, Mısır Nüfus ve Sağlık Bakanlığı Hastanelerinden rasgele seçilmiştir. Tüm hekimlerden kendi kendilerine doldurabilecekleri ve sosyo-demografik özellikler, maaş/prim, izlem, yönetim sistemi, yönetim, kariyer doyumu, meslektaşlarla ilişkiler, sosyal destek, gelişim olanakları ve mesleki sorumluluklar konusunda soruların yer aldığı bir soru formunu tamamlamaları istenmiştir. %60 ve üzeri doyum saptananlar mesleki olarak tatmin kabul edilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya yaş ortalamaları 37.1+ 9.4 yıl ve %70.2’si erkek olan 238 hekim katılmıştır. Hekimlerin sadece %42.9’unun mesleki olarak tatmin olduğu saptanmıştır. Meslektaşları ile olan ilişkiler 81.3+19.6 ortalama ile mesleki tatminin en önemli bileşeni olarak saptanırken, maaş/prim 16.2+ 14 ortalama ile mesleki tatmini en az etkileyen bileşen olarak bildirilmiştir. Doyum sağlayan tüm bileşenler dikkate alındığında, doyumun evlilik durumu veya eğitim düzeyi ile ilişkili olmadığı, bununla birlikte branş ile önemli derecede ilişkili olduğu saptanmıştır. Yaş veya cinsiyet mesleki tatmin düzeyi ile ilişkili değildir. SONUÇ: Bulgularımız, daha yüksek sağlık standartlarına ulaşmak içim Mısır’da hekimlerin mesleki tatminlerini geliştirmeye daha çok önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler:

Hekimler, İş doyumu, Veri toplama, Anketler

___

  • 1. Gürsoy AA. Ameliyat öncesi dönemde yaşanan kaygının hastanın iyileşme sürecine etkisi. Hacettepe Üniversitesi HYO Dergisi. 2001; 8 (2): 114-119.
  • 2. Öz F. Sağlık Alanında Temel Kavramlar. Anksiyete ve Korku. 2004; 157-178.
  • 3. Alisinanoğlu F, Ulutaş İ. www.testkulubu.com/Rehberlik/Adim_Adim_Rehberlik (erişim:_10.04.2005).
  • 4. Kuehn BM. Scientists examine primary care-based screening and treatments for anxiety. JAMA. 2008; 299(16): 1886-7.
  • 5. Canbaz S, Pekşen Y, Sünter AT. (2000-2001) Samsun Çıraklık Eğitim Merkezi’ne Devam Eden Çırakların Durumluk-Sürekli Kaygı Düzeylerinin Değerlendirilmesi. www.dicle.edu.tr/~Halks/Yedi2.Htm.
  • 6. Yorulmaz F. Edirne Merkezindeki Orta Dereceli Okul Öğrencilerinde Kaygı Düzeyleri ve Bazı Sosyoekonomik Determinantlar Edirne: (Uzmanlık Tezi). 1991.
  • 7. Avcıoğlu S. Kaygı Düzeyi ve Denetim Odağının Bireyin İş Verimi Üzerindeki Etkilerinin Belirlenip Karşılaştırılması İzmir: (Uzmanlık Tezi). 1995.
  • 8. Boyacı S. Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Mesleğe Yönelik Beklenti ve Kaygı Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma İzmir: (Uzmanlık Tezi). 1990.
  • 9. Dikmen A. Çocuklar çalışmalı mı? Çalışan çocukların görüşleri. 1. İstanbul Çocuk Kurultayı Bildirgeler Kitabı. İstanbul: Çocukları Vakfı Yayınları. 2001; p. 468-478.
  • 10. Hocaoğlu Ç. Trabzon Çıraklık Eğitim Merkezi Öğrencileri İle Bir Grup Orta Öğretim Öğrencisinin Ruhsal Durumlarının Karşılaştırılması Trabzon: (Uzmanlık Tezi). 1998.
  • 11. Çamkuşu B, Sala G, Yıldız AN. Ahi Evran Çıraklık Eğitim Merkezi Son Sınıfta Öğrenim Gören, Oto Yan Sanayinde Çalışan İşçilerin Psikolojik Semptom Dağılımı. İstanbul: V. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi. 1996; p. 513-517.
  • 12. Yıldız AN. Çocuğun değeri ve çocuk çalıştırılması. Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Dergisi. 1995; 5 (1): 21-25.
  • 13. Çam O, Khorshid L, Altuğ Özsoy S. Öğrencilerin çalışma davranışı, sınav kaygısı ve benlik saygısının başarı düzeyine etkisinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 1998; 14 (3): 243-255.
  • 14. Tel H, Tel H, Sabancıoğulları S. Hemşirelik Birinci sınıf öğrencilerinin laboratuar uygulamasında birbirine IM enjeksiyon uygularken ve klinik uygulamanın ilk gününde anksiyete durumları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2004; 7 (1): 27-32.
  • 15. Çakmak Ö, Hevedanlı M. Eğitim ve Fen Edebiyat Fakülteleri Biyoloji Bölümü öğrencilerinin kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 2005; 4 (14): 115-127.
TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni-Cover
  • ISSN: 1303-734X
  • Yayın Aralığı: Yılda 8 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı AD.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kene ısırması

Abdülkadir GÜNDÜZ, Sülaeyman TÜREDİ, Murat AYDIN, OĞUZ EROĞLU, Murat TOPBAŞ

Güvenli annelik açısından anne hakları

EMRE YANIKKEREM, Aynur SARUHAN, AHSEN ŞİRİN

Denizli Çıraklık Eğitim Merkezine devam eden gençlerin kaygı düzeyinin belirlenmesi

Özgür METİN, Şerife ÖZKOÇ, Gök Fadime ÖZER, Taşcı K. Derya BEYDAĞ

Üniversite öğrencileri depresif belirtileri nasıl algılıyor? Depresyonun algılanan nedenleri, çareleri ve yardım davranışları üzerine niteliksel bir çalışma

OKAN CEM ÇIRAKOĞLU, Sait ULUÇ, Bahriye Nilüfer ULUÇ

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Büyük Acil Servisine başvuranlarda ev kazalarının değerlendirilmesi

Ersin NAZLICAN, Hakan DEMİRHİNDİ, Önder KARAÖMERLİOĞLU, Muhsin AKBABA, Yüksel GÖKEL

Establishing reproductive health education and counseling in military services: The Turkish model for male involvement

Anne Brigitte ALBRECTSEN, Sadettin GÜNGÖR, Bilal BAKIR, Aygül AKYÜZ, Ercan GÖÇGELDİ, Tülay KAYA, Mahir GÜLEÇ, METİN HASDE, Adviye TEMİZTUGAY, Recai PABUÇCU, Gökhan YILDIRIMKAYA

Hasta gözüyle kanser

M. Kemal IRMAK, M. Gökhan BİLGİN, Ali SIZLAN

Mardin kent merkezinde 15 yaş üstü kadınlarda sigara içme sıklığı

GÜNAY SAKA, Melikşah ERTEM, Sema ÇİFÇİ, VASFİYE BAYRAM DEĞER, CUMALİ KESKİN

Ebe ve hemşirelerin zihinsel engelli çocuklarla ilgili bilgileri

Yıldırım Hatice SARI, Saliha ALTIPARMAK

Düzce ili kalıcı konutlarında oturanlarda yaralanmaların sıklığı

Atilla Senih MAYDA, Çağdaş Gökçe GERÇEK, Elif ORUÇ, Mehtap YÜCEDAĞ, Nurdan BAŞBOĞAOĞLU, Şule ALACA, Zeynep Neval YILMAZ