TÜRKİYE’DEKİ HALK BİLİMİ ARAŞTIRMALARINDA KOSOVA TÜRK HALK KÜLTÜRÜNÜN YERİ

Türkiye’deki halk bilimi araştırmaları, doğası gereği, Anadolu dışında yaşayan diğer Türk topluluklarının geleneksel kültürleriyle de ilgilenmiştir. Türklük coğrafyasının önemli bir sahasını oluşturan Balkanlar ile burada yaşayan Türk toplulukları da, tıpkı diğer Türk toplulukları gibi, Türkiye’deki halk bilimi araştırmalarının ilgi alanında olagelmiştir. Eski Yugoslavya bünyesinde yaşayan Türk topluluklarının dilleri ve kültürleriyle ilgili bilgilere daha çok bu ülkede yetişen Türk kökenli araştırıcılar vasıtasıyla ulaşabilen Türkiye Türkolojisi, Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte dillere ve kültürlere doğrudan ulaşabilir hale gelmiştir. Türkiye’deki Balkan Türklerinin geleneksel kültürlerini konu edilen halk bilimi çalışmaları içerisinde Kosova Türk halk kültürü önemli bir yere sahip olmuştur. Bu çalışmada, Kosova Türklerinin geleneksel kültürlerinin Türkiye’deki halk bilimi araştırmalarındaki yeri üzerinde konu, kapsam, yöntem ve sonuçlar bakımından durulmuştur. Makalede, 2013 yılına kadar yapılan çalışmalar esas alınmıştır. Kısıtlı sayıdaki çalışmanın mevcut durumunu söz konusu açılardan ele alan çalışma, çalışmaların geleceğine yönelik önerilerde de bulunmuştur. Yapılan incelemeler sonrasında Türkiye’deki Kosova Türklerinin geleneksel kültürleriyle ilgili çalışmaların Kosova Türklerinin atasözü ve deyimlerine, efsane ve menkıbelerine, halk hikâyelerine, bilmecelerine, tekerlemelerine, halk şiiri geleneklerine, geçiş dönemleriyle ilgili inanış ve uygulamalarına, ritüellerine, mevsimlik uygulamalarına, halk inanışlarına, tasavvufi dünya görüşlerine, maddi kültürlerine ve adlarına odaklandığı tespit edilmiştir.

___

  • Bakırcı, Nedim ve Türkan, Hüseyin Kürşat, “Tekke ve Zaviyelerin Balkanlar’daki Rolü ve Önemi”, Türük Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, S. 1, 2013, s. 145-160.
  • Demir, Gonca Kuzay, “Kosova Türkülerinin İşlevleri”, Prof. Dr. Fikret Türkmen Kitabı, (Ed. Alimcan İnayet-Zeki Kaymaz), Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, İzmir, 2012, s. 263-273.
  • __________________, Kosova Türk Halk Şiiri (İnceleme-Metinler), (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir, 2013.
  • Eroğlu, Erol, Prizren Türk Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Sakarya, 2008. Karakuş, Ertuğrul, “Anadolu ve Balkan Manilerine Gösterge Bilimi Açısından Bir Bakış”, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, XII/2, Kış 2012, s. 425-439.
  • Köktan, Yavuz, Gilan Türk Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm), (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Sakarya, 2008.
  • Malta, Nuran, Kosova-Mamuşa Köyü Folkloru, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara, 2005.
  • Recepoğlu, Altay Suroy, Kosova’da Türk Kültürü veya Türkçe Düşünmek, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2001.
  • Seyman, Adil, Balkanlar’da Alevi Bektaşilik, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul, 2006.
  • Ülker, Çiğdem, “Üsküp’te Düğün Adetleri”, Milli Folklor, S. 27, Güz 1995, s. 73-74.
  • Yalçın, S. Dilek, “Ortak Kültürlerden Ortak Tatlar: Kosova Mutfağı”, Milli Folklor, S. 89, Bahar 2011, s. 282-295.