Duman Kontrol Sistemlerinin Otomasyonu

Duman kontrol otomasyonu denildiğinde; basınçlandırma sistemleri, duman kontrolsistemleri, duman egzoz/tahliye sistemleri ile normal işletme koşullarında konforşartlarına bağlı olarak bina bölümlerine hizmet veren havalandırma sistemlerininyangın durumundaki çalışma konumlarını belirlemek üzere hazırlanan senaryolarbütünü akla gelir.Bu çalışmada, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerigereği tesis edilmesi zorunlu olan duman kontrol sistemleri ve duman tahliye sistemleritarif edilmekte ve yangın durumunda her bir sistemin hangi şekilde çalıştırılmasıgerektiği ile ilgili bilgiler verilmektedir. Ayrıca yönetmeliğe göre zorunluolmadığı halde, binaya hizmet veren havalandırma fanlarının hangi şartlar altındayangın sırasında duman kontrolüne veya duman tahliyesine yönelik olarak çalıştırılabileceğiaçıklanmaktadır.Ülkemizde en sık karşılaşılan duman kontrol sistemi uygulamalarını barındıran birotel binası projesi ele alınarak, fanların ve damperlerin duman kontrol otomasyonunauygun olarak kodlanması, duman kontrol senaryo cetvellerinin hazırlanmasıve senaryo cetvellerinin esaslarının yer aldığı anahtar matrisler oluşturulmasınayönelik örnekler oluşturulmuştur.

Automation of Smoke Control Systems

Smoke control automation reminds the scenarios prepared to determine the status of pressurization systems, smoke control systems, smoke exhaust/extraction systems and ventilation system components that serve the comfort automation of building portions in case of a fire in the building. In this study, the mandatory smoke control systems and smoke extraction systems specified in the Regulation on Fire Protection of Buildings are described and information is given about the status of the each system component to be operated in case of fire. Besides, the non-dedicated systems are explained, which can be used for smoke control or smoke extraction operations during fire and the conditions for their safe operation are specified. The most common smoke control operations in our country are explained through a hotel building project, where examples are given for specifying codes for the fans and dampers in accordance with smoke control automations, preparation of smoke control scenario tables and preparation of key matrices that include the principles of smoke control scenario tables.

___

  • [1] Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (2007), Bakanlar Kurulunun 27.11.2007 gün ve 2007/12937 sayılı kararı ile resmi gazetenin 19.12.2007 gün ve 26735 sayılı sayısı.
  • [2] Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (2015), Bakanlar Kurulunun kararı ile resmi gazetenin 9.09.2009 gün ve 27344 sayılı ve 9.07.2015 gün ve 7401 sayılı resmi gazetelerde yayınlanan hükümleri.
  • [3] NFPA 92 (2015), Standard for Smoke Control Systems.
  • [4] TS EN 12101, Smoke and Heat Control Systems.