Beton sınıflarının karkas yapı maliyetlerine etkisi

1999 yılında yaşanan iki büyük deprem sonrasında bina yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin önemi ülkemizde daha fazla gündeme gelmiştir. Günümüzde beton basınç dayanımı az bir maliyet ile kolaylıkla sağlanabilmektedir. Beton mukavemetinin yükselmesi ile yapı kalitesi de artmaktadır. Bu çalışmada beton mukavemetinin yükseltilmesinin, yapı maliyetini artırmadığı hatta küçük de olsa bir tasarrufa sebep olduğu vurgulanmıştır. Çalışmamızda 3 tip proje kullanılmış ve her bir proje 5, 7, 9 kat olarak planlanmıştır. Toplam 9 farklı projenin C 16, 20, 25, 30, 35 sınıflarında beton ve S 420 çeliği kullanılarak sektöre ışık tutması amacıyla ticari bir program ile statik ve boyutlandırma çözümü yapılmıştır. Çözülen projelerin beton, demir ve kalıp metrajları yapılarak, kaba inşaat maliyetleri bulunmuştur. Bulunan maliyetler regrasyon analizine tabi tutularak aralarındaki ilişkinin quadratik denklemi bulunmuştur. Buna göre beton kalitesinin artışı ile maliyetlerin azaldığı görülmüştür, ancak bir noktadan sonra maliyet tekrar artmaya başlamıştır. C 16 betonu ile tasarlanan bina maliyeti baz kabul edilmiş ve C 20 betonunda % 8-10, C25 ve C30 betonlarında ise % 10-15 oranlarında tasarruf sağlandığı gözlenmiştir.

The influence of concrete classes on building costs

After the two huge earthquakes happened in 1999, the importance of quality of materials used in the construction of buildings has risen on the agenda of our country. Today the concrete durability can easily be optained with a low cost. As the strenght of the concrete increases, it increases the quality of the building. In this process it is emphasized that increasing the concrete resistance does not increase the cost of construction on the contrary it result in a small saving. In our study, three types of projects have been used and each containing 5, 7 and 9 flors. In these totally nine different projects C16, 20, 25, 30, 35 and S 420 steel have been used with commercial analaysing programme to enlighten the sector. The cost of the constructions have been globally calculated by making the concrete, steel and formwork measurements. These costs are analysed by regression and the relations between them are combined as a quadratic equation. According to this it seen that with the increase in the concrete classes the costs decrease. The cost of buildings designed by C16 concrete is taken as base and 8-10 % economy in C 20 concrete, 10-15 % economy in C 25 and C 30 concretes are observed.

___

Akman, M., S., "Deprem Hasarları ve Yapı Malzemeleri", Hazır Beton,Yıl 6, Sayı 35, Eylül-Ekim, 1999.

Taşdemir, M.,A., Özkul, H., "Marmara Depremi Beton Araştırması", Hazır Beton, Yıl 6, Sayı 35, Eylül-Ekim, 1999.

Öztekin, E., "Deprem Ülkesi Türkiye'de Kalıcı Beton kalitesi İçin Öneriler", İnşaat Dünyası, Sayı 179, 1999.

Swamy, R., N., "Design For Durability nad Strength Through the Use of Flay-Ash and Slag in Concrete", 3rd CAN-MET/ACI Intern Conf On Advances in Concrete,

Postacıoğlu, B., Yapı Malzemeleri, Beton, Agrega, Teknik Kitaplar Yayınevi, İstanbul, 1987.

TS 500, "Betonarme Yapıların Tasarımı ve Yapım Kuralları", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 2000.

Akçay, B., Önen, Y., H., Öztekin, E., "İstanbul Binalarında Karot yardımıyla Beton Nitelik Denetimi",Türkiye İnşaat Mühendisleri Teknik Kongre ve Sergisi, 1-3 Kasım 2001, Ankara.

Köksal, B., İstatistik Analiz Metotları, İstanbul, 1994.

Koca, C., Erkay,. C., Karaesmen, E., " A Survey of the effect of Concrete Quality on Cost Of Buildings", Proceedings of the 17 th ERMCO Convention, Lisbon. 1998.
Technology-Cover
  • ISSN: 1302-0056
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ