Tasarı geometride gelişigüzel düzlemler konusunun bilgisayar destekli öğretimi

Bilgisayar Destekli Eğitim ve Uzaktan Eğitim çalışmalarında bilgisayar sistemleri vazgeçilmez hale gelmektedir. Ancak tek başına bir bilgisayar sistemi, eğitimin gerçekleştirilmesi için yeterli değildir. Bu sistemin içeriğini oluşturan yazılı ve görsel materyallere ve etkin bilgisayar programlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Mühendislik ve Teknik Eğitim faaliyetinin yürütüldüğü kurumlarda öğretilen, Tasarı Geometri ders konularından, Gelişigüzel Düzlemler konusunun bilgisayar destekli öğretimini sağlayan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. AutoCAD ortamında, AutoLISP ve DCL programlama diliyle hazırlanan program; parametrik özelliğe sahiptir ve kullanıcıyla etkileşimli olarak çalışmaktadır. Program, geleneksel yöntemlerle yapılan öğretime göre derse ait uygulamaların canlandırılmasına yardımcı olarak öğrenmeyi daha kolay ve kalıcı yapmaktadır.

Computer aided instruction of random planes in descriptive geometry

The computer are becoming more popular in the fields involving Computer Aided Learning and Remote Learning. However, a single computer is not enough for achieving this purpose. Effective computer program are needed to employ visible and text based materials which also need to be prepared. In this study lecture notes of Random Planes of Descriptive Geometry -which is a compulsory lecture in technical studies -has been prepared to be tought in such platforms with an interactive interface. The program has been prepared in AutoCAD using AutoLISP and DCL programing languages. The program is parameterized and works interactively with the user. The program helps the instructor to teach the subject by interactive animations, -rather than the conservative methods -enabling him to achieve better learning performances at the student side.

___

Çilenti, K., "Eğitim Teknolojisi Ve Öğretim", Yargıcı Matbaası, Ankara, (1988).

Tokman, Y.L., "Eğitim Ve Öğretimde Uzaktan Erişim", 5. Türkiye İnternet Konferansı, 19-21 Kasım, Ankara, (1999).

Çulha, A., "Bilişim Dünyasında Eğitim" TBD Bilişim Dergisi, Http://Dergi.Tbd.Org.Tr/Yazarlar/28052001/Aysegul_Culha.Htm (28.05.2001).

Özcan, Ş., Bulut, H., "Uygulamalı Tasarı Geometri", Gül Yayınevi, Ankara, (1985).

Şen, İ., Z., Özçilingir, N., "Teknik Resim Temel Bilgiler", Ege Reklam Basım Sanatları Ltd. Şti., İstanbul, (2002).

Karabıyık, Ö., "Tasarı Geometrinin Bilgisayar Destekli Öğretimi", Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (2001).

Çetinkaya, K., Başak, H., "Uygulamalı Autolısp Ve DCL İle Programlama", Seçkin Yayınevi, Ankara, (1999).

Altınkardeş, Z.A., "Lojik Devreler Dersinin İnternet Tabanlı Simulator İle Eğitimi" Marmara Ünversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, S.4-S.49, (2001).

Akkoyunlu, B., "Bilgisayar Okur-Yazarlığı Yeterlilikleri İle Mevcut Ders Programlarının Kaynaştırılmasının Öğrenci Başarı Ve Tutumlarına Etkisi", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, 127-134, Ankara, (1996).

Çankaya, A., "Endüstri Meslek Liselerinde Uygulamalı Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) Dersi Öğretiminin Etkinliği Üzerine Bir Araştırma", Yüksek Lisans Tezi, Gazi Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (1999).

Kirnik, G., "7. Sınıf Düzeyinde Denklemler Konusunun Öğretimde Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemi İle Geleneksel Yöntemin Öğrenci Başarısına Etkileri", Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Ünv. Sosyal Bil. Ens., Ankara, (1998).

Kebapçı, İ., "Bilgisayar Destekli Öğretim İçin Özel Ders Türünde Bir Ders Yazılımının Hazırlanması Uygulanması Ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi", Yüksek Lisans Tezi, Ankara Ünv. Sosyal Bil. Ens., Ankara, (1999).