Dış Politika Unsuru Olarak, 25 Temmuz 1966 Tarihli Türkiye Arnavutluk Kültürel İş Birliği

Devletler kuruluş süreçlerinde belirli bir amaç üzerine gelişmeyi kendilerine hedef edinirler. Bu amaca doğru ilerleme kaydederken de dönemsel anlamda tercihlerini kullanırlar. Devletin menfaatlerini ön plana alarak dünyadaki diğer devletler ile ilişki kurarlar. Bu ilişkilerde, tarihi geçmiş, coğrafi komşuluk, din, dil, ırk birlikteliği gibi konular rol oynayan hususlardır. Ancak bu kurulan ilişkilerde en başat rol, her devletin kendi milli esasları ile birebir örtüşen menfaatleridir. Bu kaideler içerisinde, belirlenen amaca ulaşma süreci devletin varlığı boyunca devam eder. Diğer devletlerle kurulacak olan ilişkilerde bu husus göz önüne alınarak zaman zaman eksen kaymaları olabilmektedir. Literatürde bunun adı “Dış Politika” olarak tanımlanmıştır. Bu yönelişlerde de devlet yöneticilerinin maharetle hareket etmeleri çok büyük önem arz etmektedir. Bu kaymaların doğru bir şekilde ayarlanması her devlet için elzem olan bir konudur. Nitekim belirli bir dönem temel alınarak, genel amaçtan ayrılmak suretiyle kurulacak olan bir ilişki ileriye dönük olarak devletin hassas mecralarında telafisi mümkün olmayan harabiyetlere yol açabilmektedir. Bu sebeple dış politikada atılacak her bir adım çok büyük önem arz etmektedir. Devletlerin politikalarını oluştururken çok önem verdikleri uluslararası ilişkiler, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkiler şeklinde sınıflandırılabilir. Ancak dünyadaki gelişmelere paralel olarak, kaydedilecek ilerlemenin en birincil şartı, kurulacak olan kültürel ilişkilerdir. Bu çalışmamızda dış politikanın önemli bir unsuru olan kültürel ilişkilerin önemine değinerek Türkiye ile Arnavutluk arasında kurulan 25 Temmuz 1966 tarihli kültür ortaklığı bağlamında iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi seyri ele alınacaktır.

Foreign Policy Items As, Turkey Albania Dated 25 July 1966 Cultural Cooperation

States aim to develop on a specific purpose in their establishment processes. They use their preferences inthe periodical sense while making progress towards this goal. They establish relations with other states in the worldby prioritizing the interests of the state. In these relations, issues such as historical past, geographical neighborhood,religion, language and racial union play a role. However, the most important role in these relations is the interests ofeach state that overlap with their national principles. Within these rules, the process of achieving the specified objective continues throughout the existence of the state. Considering this issue, axis shifts may occur from time to time inrelations with other states. In the literature, this name is defined as “Foreign Policy”. It is of great importance thatstate managers act with skill in these tendencies. Correct adjustment of these shifts is an important issue for every state. As a matter of fact, a relationship to be established by separating from the general purpose on the basis of a certainperiod may lead to irreparable destruction in the sensitive media of the state. Therefore, each step in foreign policyis of great importance. International relations, which states attach great importance to in forming their policies, canbe classified as political, economic, military and cultural relations. However, in parallel with the developments in theworld, the primary condition of the progress to be made is the cultural relations to be established. In this study emphasized the importance of cultural relations, which is an important element of foreign policy in the July 25 1966, cultureof partnership established between Turkey and Albania in the context of the historical course of relations between thetwo countries will be discussed

___

  • KAYNAKÇA Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivleri
  • Telif ve Tetkik Eserler
  • AKŞİN Aptülhalat, Atatürk’ün Dış Politika İlkeleri ve Diplomasisi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1991.
  • AKYOL Gürkan, Balkan Politikasında Arnavutluk (1912 Sonrası), Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Isparta, 2007.
  • ARI Tayyar, Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika, Alfa Basımevi, Bursa, 2017.
  • BAYUR Yusuf Hikmet, Türkiye Devletinin Dış Siyasası, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1995.
  • BİLİS, Pınar Özgökbel A. Bilis, M. Sydygalieva, “Türkiye-Türk Cumhuriyetleri Kültürel İlişkilerinde Televizyon Dizileri Faktörü: Kırgızistan Örneği”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, C.7, S.1, 403-425, Kırgızistan, 2018.
  • BOJANG Alieu S., “The Study of Foreign Policy in İnternational Relation”, 2-9, Journal of Political Sciences & Public Affairs, Volume: 6:4, Spain, 2018.
  • BULUT Firdevs, “Küresel Siyasette Kültürel Diplomasinin Yeri: Türkiye’nin Durumuna Dair Tespit ve Öneriler”, İlke Politika Notu, C.9, 3-26, İstanbul, 2019.
  • CHAKRABORTY Kishore, Cultural Diplomacy Dictionary of The Academy For Cultural Diplomacy, Center For Cultural Diplomacy Studies Publications, Berlin, 2019.
  • ÇELİK Mehmet, “Türk Dış Politikasında Kıbrıs Sorunu ve Arap Dünyası’nın Politik Tavrı”, Tanzimat’tan Günümüze Olaylar ve Kişiler Ekseninde Türk Hariciyesi, 405-426, Ed. İrşad Sami Yuca, Hidayet Kara, Kitapevi Yayınları, İstanbul, 2019.
  • EMİN Nedim, Arnavutluk Siyasetini Anlama Kılavuzu, Seta Yayınları, Ankara, 2014.
  • GÖNLÜBOL Mehmet, Ö. Kürkçüoğlu, “Atatürk Dönemi Türk Dış Politikasına Genel Bir Bakış”, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası Makaleler, 3-28, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara, 2000.
  • KALIN İbrahim, “Turkish Foreign Policy: Framework, Values, and Mechanisms”, Sage Publications, Ltd. On Behalf of The Canadian International Council Stable International Journal, Winter 2011-12, pp.7-21, Canada, 2012.
  • KÜÇÜK Cevdet, “Sevr Antlaşması”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, C.27, 1-5, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 2009. KÜRKÇÜOĞLU, Ömer,” Dış Politika Nedir? Türkiye’deki Dünü ve Bugünü”, 309-335, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, C.35, S.1, Ankara, 1980.
  • LARRABEE F. Stephen, Ian O. Lesser, “Turkish Foreign Policy in an Age of Uncertainty”, Relatıons Wıth Greece And The Balkans, 71-97, Rand Corporation, America, 2003.
  • MUÇA Alba, Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Türkiye – Arnavutluk İlişkileri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Çanakkale, 2019.
  • ÖZCAN Halil, Atatürk Dönemi Türkiye-Arnavutluk İlişkileri (1920-1938), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara, 2011.
  • POLAT Anila, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yıllarda Arnavutluk Cumhuriyeti ile İlişkileri (1920-1938)”, Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi, C.33, 167-176, Ankara, 2005.
  • REPORT of The International Commission to Inquire İnto the Causes and Conduct of The Balkan Wars, Publıshed By The Endowment Washıngton, 1914.
  • SAYGILI Hasip, “20. Yüzyılın Başlangıcından Günümüze Arnavutlarda Osmanlı ve Türkiye Algısı”, Bilge Strateji, C.6, S. 10, 35-62, Bahar 2014. SHPUZA Gazmend, “Atatürk ve Arnavutluk- Türkiye İlişkileri”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, C.3, S.11, 311-322, 1993 Ankara.
  • STANZEL Volker, “New Realities in Foreign Affairs: Diplomacy in 21. Century”, Stiftung Wissenschaft und Politik, German Institute for International and Security Affairs, Germany, 2018.
  • SÜMER Gültekin, “Amerikan Dış Politikasının Kökenleri ve Amerikan Dış Politik Kültürü”, Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği Uluslararası ilişkiler Dergisi, C., S.19, 119-144, Ankara, 2008.
  • TURK Morris H., “Albania: The Land of Eagle-People”, The Journal of Race Development, Vol. 2, No. 1, pp. 54-66, America, 1911.
  • TÜRKİYE Dış Politikasında 50 Yıl Cumhuriyetin İlk On Yılı ve Balkan Paktı (1923-1934), Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 1973.
  • UZUNÇARŞILI İsmail Hakkı, “Osmanlı Tarihi Anadolu Selçukluları ve Anadolu Beylikleri Hakkında Bir Mukaddime ile Osmanlı Devleti'nin Kuruluşundan İstanbul'un Fethine Kadar” C.1, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 1988.
  • YILDIRIM Soner, İki Dünya Savaşı Arası Dönemde Türkiye’nin Arnavutluk Politikası (1919-1939), Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Kütahya, 2011.
  • YUCA İrşad Sami, “Lozan Sonrası Türkiye’nin Hariciye Politikalarının Özü”, Tanzimat’tan Günümüze Olaylar ve Kişiler Ekseninde Türk Hariciyesi, 317-338, Ed. İrşad Sami Yuca, Hidayet Kara, Kitapevi Yayınları, İstanbul, 2019.