Dördüncü Krallık ve Helenizm Retoriği

Bu makale, XII. yüzyıl Bizans’ında geçmiş algısının zenginliğini, çeşitliliğini, gizli derinliğini ve genel görüşlerini nakletmeye çalışmaktadır. Diğer Avrupa kültürlerini çalışanların, bazı farklılıkları gözeterek kendi bilgileriyle ilişkilendirebileceklerini umduğumuz malzemeler sunuyoruz. Bu nedenle, algılarını çalıştığımız Bizanslıların, toplumsal konumu ve kültürel değerleri ile ilgili birkaç genel açıklama yaparak ve Bizans manzarasını ortaya koyarak başlamak yararlı olabilir.
Anahtar Kelimeler:

Bizans, Helenizm, XII. Yüzyıl

___

  • J. Gouillard, “Le procès officiel de Jean l’Italien: les actes et leurs sous-entendus”, Travaux et Mémoires, 9 (1985), s. 133-69;
  • L. Clucas, The Trial of John Italos and the Crisis of Intellectual Values in Byzantium in the Eleventh Century, Miscellanea Byzantina Monacensia 26 (Münih, 1981).
  • Alexios I Komnenos, ed. M. Mullett and D. Smythe (Belfast, 1996); XII. yüzyılda Bizans Felsefesi hakkında bkz. Nicholas of Methone, Refutation of Proclus’ Elements of Theology, ed. A. Angelou (Atina/Leiden, 1984), özellikle; s. LIII-LXIV.