TÜRKİYE’DE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNDE DIŞ TİCARETİN ROLÜ ÜZERİNE BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

Bu çalışmada Türkiye‟nin stratejik sektörü olan lojistik sektörünün gelişimi için en önemli faktör olan dış ticaret ile etkileşimi incelenmiştir. Lojistik sektörünün Türkiye‟de gelişmesinde etkili olan nedenler tartışılmış ve bu nedenlerin Türkiye‟deki gelişimi analitik olarak araştırılmıştır. Depoculuk faaliyetlerinin gelişimi bağlamında etkili olan AVM sayısındaki artış ile E-Ticaret hacmindeki artışa vurgu yapılmış ve Türkiye‟de dış ticaretin gelişiminin lojistik sektörünü olumlu anlamda nasıl etkilediği sebepleriyle ve literatür desteğiyle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında, lojistiği temsilen taşımacılık verileri ve dış ticareti temsilen ihracat ve ithalat verileri kullanılmıştır. Çalışmada Lojistik- Dış ticaret ilişkisi nedensellik boyutuyla incelenmiş ve Granger Nedensellik Testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; Türkiye ekonomisinde lojistik ile dış ticaret arasında iki yönlü nedensellik ilişkisine ve ihracat ile taşımacılık gelirleri arasında da bir nedensellik ilişkisine rastlanmıştır. Uzun dönemli bir analizde ise Türkiye ekonomisinde lojistiği temsilen taşımacılık hacmi ile dış ticaret hacmi eş bütünleşik olup uzun dönemde birlikte dengeye gelmektedirler.

THE ROLE OF FOREIGN TRADE IN THE DEVELOPMENT OF LOGISTICS INDUSTRY IN TURKEY AND CAUSALITY ANALYSIS

In this study, the interaction between the logistic sector which is the strategic sector, and the foreign trade which is the most important factor in the development of Turkey is examined. The reasons affecting the development of logistics sector in Turkey are discussed, and the development of these causes in Turkey is studied analytically. The increase in the numbers of shopping centers which is effective in terms of development of warehousing activities and the increase in the volume of e-commerce are emphasized, and it is explained with the reasons behind and the support of literature review that how the development of foreign trade has influenced logistic sector positively. In the application part of study, the transportation data are used for logistics and the data of import and export for foreign trade. The relationship between the logistics and the foreign trade has been studied in its causality dimension by means of Granger Causality Test. According to the findings, it has been determined that there is a two-way causal relationship between the foreign trade and the logistic in Turkey's economy, and also a causal relationship between transportation revenues and exports. In a long-term analysis, the volume of transport represented for logistic sector and the volume of foreign trade in Turkey's economy are co-integrated, and both come to equilibrium in the long run.

___

  • Akçetin, E. (2010). “Avrupa Birliğine Üyelik Sürecinde Küresel Lojistik Üst Olma Yolunda Türkiye”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(5), 1-14.
  • AYD (2015). Faaliyet Raporu, 2009-2013, http://www.ayd.org.tr/TR/PDFs/WEB_FAALIYET_RAPORU_2014.pdf, (Erişim Tarihi: 29 Ocak 2015).
  • Babacan, M. (2003). “Lojistik Sektörünün Ülkemizdeki Gelişimi ve Rekabet Vizyonu”, Ege Akademik Bakış Dergisi, 3(1), 8-15.
  • Bayraktutan, Y., Tüylüoğlu, Ş. ve Özbilgin, M. (2012). “Lojistik Sektöründe Yoğunlaşma Analizi ve Lojistik Gelişmişlik Endeksi: Kocaeli Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(3), 61-71.
  • Bozkurt, Y.H. (2013). Zaman Serileri Analizi, Ekin Yayın Evi. Çevik, S. ve Kaya, S. (2010). Türkiye‟nin Lojistik Potansiyeli ve İzmir‟in Lojistik Faaliyetleri Açısından Durum (Swot) Analizi, İzmir Ticaret Odası Ar&Ge Bülten, Kasım, 22-28.
  • Gümüş, S. (2013). “Lojistik Sektörünün Türk Ekonomisine Katkıları ve Bir Araştırma”, Uluslararası İşletme ve Yönetim Dergisi, 1(3), 302-324.
  • Gümüş, Y. (2009). “Lojistik Faaliyetlerin Rekabet Stratejileri ve İşletme Karı ile Olan İlişkisi”, MUFAD, Sayı:41, 97-113.
  • Kara, M., Tayfur, L. ve Basık, H. (2009). “Küresel Ticarette Lojistik Üslerinin Önemi ve Türkiye”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 69-84.
  • Leunin, T., Minns, C. ve Winhold, D. (2015). International Trade , Express Logistics and Globalization: Part and Parcel of the Solution to Current Economics Problems, London Scholl of Economics and Political Science,https://www.dpdhl.com/en/media_relations/press_releases/2009/lse_study_prospect_for_global _trade/_jcr_content/mainpar/cols2_1/rightcolpar/downloadarticle/daitems/downloadarticleitem.downloa d.html, (Erişim Tarihi: 5 Şubat 2015).
  • Liping Z. ve Xubiao, Y. (2011). “Study on the Relationship Between Shanghai air Logistics and International Trade”, Journal of System and Management Sciences, 1(2), 68-75. Loder (2015). http://www.loder.org.tr/announces.php?id=278, (Erişim Tarihi: 5 Şubat 2015).
  • Nart, E.Ç. (2010). “Gümrük Birliğinin Türkiye‟nin Dış Ticareti Üzerine Etkileri”, Journal of Yasar University, 17(5), 2874-2885.
  • Pekkaya, M. ve Bayramoğlu, F. (2008). “Hisse Senedi Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: YTL/Dolar, İMKB 100 ve S&P 500 Üzerine Bir Uygulama”, MUFAD, Sayı:38, 162-176.
  • Tusiad (2012). Türkiye‟de Dış Ticaret Lojistik Süreçleri: Maliyet ve Rekabet Unsurları.
  • Tübisad (2015). Türkiye‟de E–Ticaret 2013 Pazar Raporu, http://www.tubisad.org.tr/Tr/News/Sayfalar/Turkiye_2013_e-ticaret_pazari_bb.aspx:Earişim, (Erişim Tarihi: 30 Ocak 2015).
  • Worldbank, Trade Logistics in The Global Economy, http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/Trade/LPI2014.pdf
  • Zhaofang, C. ve Qiang, W. (2010). “Air Logistics and International Trade: Evidence from China”, Journal of International Trade, 36(5), 19-24.
  • Zhu, L. ve Yang, X. (2011). “Study on the Relationship Between Shanghai Air Logistics and International Trade”, Journal of System and Management Sciences, 1(2), 68-75. Hou, F. (2008). “Modern Logistics: Accelerator of International Trade”, Finance & Economics, 2008, Vol.4.
  • Wang, L. (2005). “International Trade and Modern Logistics”, Finance Teaching and Research, Vol.1, 30-31.
  • Yang, C.C. (2008). “Relationships Between International Trade and International Logistics in China”, International Business, Vol.1.
  • Zhang, B.Y. (2009). “A Study on the Influence of Logistics on the Import and Export Trade in China”, Journal of International Trade, Vol.1.
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (KKP) VE UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER: BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

Serkan BAYRAKTAROĞLU, Abdulkadir FASAL

ÖRGÜTSEL ADALET İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİNDE ÖĞRETMENLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: BAYAT ÖRNEĞİ

Ramazan ŞAHİN, Erkan KAVAS

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ÇALIŞANLARININ ALGILANAN AİDİYET DURUMLARI

Mehmet ÇAKAL, Yasemin ÖZDEMİR

KADIN KONUKEVİ MÜDÜRLÜKLERİNDEN HİZMET ALAN KADINLARIN GENEL PROFİLİ VE KURUMLARDAN ALDIKLARI HİZMETLERİN VERİMLİLİĞİ: ERZURUM, ERZİNCAN VE BAYBURT ÖRNEĞİ

Adnan KÜÇÜKALİ

KONAKLAMA İŞLETMESİ ÇALIŞANLARININ DOUGLAS McGREGOR’UN X VE Y TEORİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ömer Akgün TEKİN, Murat BAŞ, Atilla GÖKDEMİR

KÜRESELLEŞME VE KÜRESELLEŞMENİN EVRENSEL DEĞERLERİ

Serpil AĞCAKAYA, Süleyman ÖĞREKÇİ

OPEC ÜLKELERİNİN PERFORMANSLARININ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNDEN ENTROPİ VE MAUT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

M Zihni TUNCA, Nuri ÖMÜRBEK, Hafize Gonca CÖMERT, Esra AKSOY

DÜZEY 2 BÖLGELERİNDE EĞİTİM VE SAĞLIK AÇISINDAN BEŞERİ SERMAYE YAPISININ PANEL VERİ ANALİZİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Musa TÜRKOĞLU, Serdar YETİŞEN

TÜRKİYE’DE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNDE DIŞ TİCARETİN ROLÜ ÜZERİNE BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

Hakan TUNÇ, Murat KAYA

YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI: 2000 SONRASI TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Tuğba TÜRK, Hidayet ÜNLÜ