KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (KKP) VE UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER: BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

İşletmelerin varlıklarını devam ettirebilmesi için sürekli kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu durumda işletmelerin başvurdukları kaynaklardan biri de bilgi teknolojileridir. Yakın geçmişte ortaya çıkan ve günümüzde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) ya da yaygın kullanım şekliyle ERP de bu sistemlerden biridir. Bu çalışmada sistemin işletmelere kurulumu ve bu süreçte işletmelerin yaşadığı sıkıntılar açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada nitel bir araştırma stratejisi olan örnek olay yöntemi kullanılmıştır. Veriler mülakat ve katılımlı gözlem yoluyla toplanarak; uygulamada yaşanan güçlükler tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur

ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) AND IMPLEMENTATION DIFFICULTIES

Organizations should regularly and systematically update themselves in order to survive. One of the competencies and factors being used, in this respect, is the technology. In the recent past, Enterprise Resource Planning (ERP) concept has been emerged and started to be used more commonly nowadays, ERP is one of these systems. In this study, the design and implementation process of ERP systems and difficulties experienced will be analyzed. As a research strategy, case study research was employed and the data will be derived from interviews and participant observation notes from the case study organization and the data then were analyzed qualitatively. As a result of the findings; difficulties of the ERP implementation process as well as possible solutions were proposed

___

  • Ağayev, S. (2007). Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Sisteminin Seçimi, Kurulumu ve Erp Kullanıcı Firmaların Sistemden Beklentilerinin Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S.ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Aras, M. (2012). İnsan Kaynakları Bilgi Sistemlerinin Başarısında Rol Oynayan Faktörler: Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Aras, M. ve Bayraktaroğlu, S. (2013). “İnsan Kaynakları Bilgi Sistemlerinde Kullanıcı Bilgi Tatmini: Sistemsel Değişkenlerin Etkisi”, Sakarya İktisat Dergisi, 1(5), 166-192.
  • Bayraktaroğlu, S., Uluköy, M. ve Akçi, Y. (2014). “Kurumsal Kaynak Planlaması(KKP) Kullanıcıların Memnuniyet Düzeylerine İlişkin Algılarının Belirlenmesine Yönelik Ampirik Bir Çalışma”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 1, 299-310.
  • Beheshti, H., Blaylock, B.K. ve Henderson, D.A. (2014). “Selection and Critical Success Factors in Successful ERP Implementation”, Competitiveness Rewiew, 24(4).
  • Bradley, J. (2004). Enterprise Resource Planning Success: A Management Theory Approach To Critical Success Factors, Doktora Tezi, Graduate Universty, Claremont, California, U.S.A.
  • Brown, W.R. (2006). Implementatıon Of Enterprıse Information Systems: A Comparative Study of Enterprise Application Integration (EAI) vs Enterprise Resource Planning (ERP), Doktora Tezi, The University Of Texas, Arlington, U.S.A.
  • Çardak, B. (2000). Kurumsal Kaynakların Planlaması(ERP) ve Çağdaş Üretim Yönetim Sistemleri İle İlişkileri, Yüksek Lisans Tezi, İSTANBUL Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Davenport, T.H. (2000). Mission Critical: Realizing The Promise of Enterprise Systems, Harvard Business School Press, Boston MA.
  • Demireli, C., Uluköy, M. ve Akçi, Y. (2014). “Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemleri ile Pazarlama Bilgi Sistemleri İlişkisine Yönelik Ampirik Bir Araştırma”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 6(1), 218-231.
  • Garg, P. ve Agarwal, D. (2014). “Critical Success Factors for ERP Implementation in a Fortis Hospital: an Empirical Investigation”, Journal of Enterprise Information Management, 27(4). http://www.ias.com.tr/tr/Content/ias-hakkinda, (Erişim Tarihi: 7 Ocak 2015).
  • İlhan, H. (1998). Logo Business Solutions (LBS) Eğitim Dökümanı, İstanbul.
  • Jacobs, F.R. ve Whybark, C. (1997). Why ERP? A Primer on SAP Implementation, North Carolina: Irwin McGraw-Hill Press.
  • Jeng, D., Jyh-Fu ve Dunk, N., (2013. “Knowledge Management Enablers and Knowledge Creation in ERP System Success”, International Journal Of Electronic Business Management, 11(1), 49-59.
  • Langenwalter, G. (2000). Enterprise Resources Planning and Beyond: Integrating Your Entire Organization, Washington: St. Lucie Press.
  • Lutovac, M. ve Manojlov, D. (2012), “The Successful Methodology for Enterprise Resource Planning (ERP) Implementation”, Journal of Modern Accounting and Auditing, 8(12), 838-1847
  • Maditinos, D., Chatzoudes, D. ve Tsairidis, C. (2011). “Factors Affecting ERP System Implementation Effectiveness”, Journal of Enterprise Information Management, 25(1).
  • Özbir, Ş. (2006). ERP Sistemlerinin Seçim ve Kurulum Prosesi ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Özcan, O. (2006). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Web Tabanlı Erp Uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.
  • Pehlivanoğlu, H. ve Krejci, J. (2000). “Analysis of SAP Implementation in Lucent Technologies Inc‟‟ Proje Çalışması, Colorado University, Information System Yüksek Lisans Programı, Üretim Planlama Sistemleri Dersi.
  • Shehab, E.M., Sharp, M.W., Supramaniam, L. ve Spedding, T.A. (2004). “Enterprise Resource Planning An Integrative Review”, Business Management Journal, 10(4), 359-386.
  • shtub, A. (1999). “Enterprise Resources Planning (ERP)” The Dynamise of Operations Management, California, Bromwich Press.
  • Subramonıam, S., Tounsi, M. ve Krishnankutty, K.V. (2009). “The Role Of BPR in The Implementation of ERP Systems”, Business Process Management Journal, 15(5), 653-668.
  • Tanyaş, M. (2004). “Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)”, Ders Notları, İTÜ, İstanbul.
  • Themistocleous, M, Irani, Z. ve O‟Keefe, R.M. (2000). “ERP and Application Integration”, Business Process Management Journal, 7(3), 16-19.
  • Uluköy, M. (2012). Örgütsel Faktörlerin Kurumsal Kaynak Planlaması Ve Örgütsel Performans Üzerindeki Etkisi: İMKB Şirketleri Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Xie, Y., Allen , C.J. ve Ali, M. (2014). “An Integrated Decision Support System for ERP Implementation in Small and Medium Sized Enterprises”, Journal of Enterprise Information Management, 27(4).
  • Yılmaz, H. (2006). KKP Uygulamalarında Karşılaşılan Zorluklar Ve Çözüm Önerileri Bir İşletmede Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNDE DIŞ TİCARETİN ROLÜ ÜZERİNE BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

Hakan TUNÇ, Murat KAYA

ÖRGÜTSEL ADALET İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİNDE ÖĞRETMENLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: BAYAT ÖRNEĞİ

Ramazan ŞAHİN, Erkan KAVAS

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (KKP) VE UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER: BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

Serkan BAYRAKTAROĞLU, Abdulkadir FASAL

KÜRESELLEŞME VE KÜRESELLEŞMENİN EVRENSEL DEĞERLERİ

Serpil AĞCAKAYA, Süleyman ÖĞREKÇİ

DÜZEY 2 BÖLGELERİNDE EĞİTİM VE SAĞLIK AÇISINDAN BEŞERİ SERMAYE YAPISININ PANEL VERİ ANALİZİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Musa TÜRKOĞLU, Serdar YETİŞEN

KONAKLAMA İŞLETMESİ ÇALIŞANLARININ DOUGLAS McGREGOR’UN X VE Y TEORİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ömer Akgün TEKİN, Murat BAŞ, Atilla GÖKDEMİR

KADIN KONUKEVİ MÜDÜRLÜKLERİNDEN HİZMET ALAN KADINLARIN GENEL PROFİLİ VE KURUMLARDAN ALDIKLARI HİZMETLERİN VERİMLİLİĞİ: ERZURUM, ERZİNCAN VE BAYBURT ÖRNEĞİ

Adnan KÜÇÜKALİ

OPEC ÜLKELERİNİN PERFORMANSLARININ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNDEN ENTROPİ VE MAUT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

M Zihni TUNCA, Nuri ÖMÜRBEK, Hafize Gonca CÖMERT, Esra AKSOY

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ÇALIŞANLARININ ALGILANAN AİDİYET DURUMLARI

Mehmet ÇAKAL, Yasemin ÖZDEMİR

YOKSULLUKLA MÜCADELE POLİTİKALARI: 2000 SONRASI TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Tuğba TÜRK, Hidayet ÜNLÜ