Isparta yöresindeki tarımsal yapılarda kullanılan blok elemanların bazı teknik özelliklerinin belirlenmesi ve yörede üretilen bimsblokların kullanılma olanaklarının araştırılması

İsparta ve çevresindeki tarımsal yapılarda tek tip beton briket ve gaz beton ile 4 tip düşey delikli hafif fabrika tuğlaları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kullanılan bu malzemelerin bazı fiziksel özellikleri (birim hacim ağırlıkları, basınç dayanımları, su emme yüzdeleri vb) ile dayanım kalite faktörleri ve birim alan maliyetleri saptanarak birbirlerine olan üstünlükleri belirlenmeye çalışılmış ve İsparta yöresinde üretilen bimsbloklarm blok elemanı olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Sonuçta, yöredeki tarımsal yapılarda, eğer duvarlar taşıyıcı nitelikte değilse hem birim ağırlıkça en düşük hem de yöre koşullarında en ucuza temin edilebilen el yapımı bimsbloklarm kullanılması, duvarlar taşıyıcı nitelikteyse basınç dayanımı en yüksek, birim ağırlığı oldukça düşük ve diğer malzemelere oranla maliyeti çok yüksek olmayan fabrika yapımı bimsbloklarm kullanılması önerilmiştir.

Determination of some technical properties of block members used in agricultural structures in Isparta region and investigation of using prossibility of pumice blocks produced in the local region

Single type concrete briquettes and gas concrete, and 4 type vertical holed light factory bricks are being used in agricultural structures in İsparta and surrounding's. In this study, some physical properties (unit volume weights, resistance of pressure and water absorption etc.), endurance quality and unit area cost of these materials were determined and compared with each other. In addition, the pumice blocks produced in İsparta region as block members were also evaluated. It has been concluded that, hand made pumice blocks which have both lowest unit weight and cheapest ensure can be used if structure's walls aren't carrier quality. Factory made pumice blocks which have both fairly low of unit weight and not too high cost as to other materials can be used if the walls have carrying capacity as block members on agricultural structures in the region.

___

  • Anonymous, 1981. Beton Agregalarında Özgül Ağırlık ve Su Emme Oranı Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, 13 s., TS 3526, Ankara.
  • Anonymous, 1985a. Fabrika Tuğlaları (Duvarlar için, Dolu ve Düşey Delikli). Türk Standartları Enstitüsü, 18 s., TS 705, Ankara.
  • Anonymous, 1985b. Fabrika Tuğlaları (Duvarlar İçin, Düşey Delikli Hafif). Türk Standartları Enstitüsü, 21 s., TS 4377, Ankara.
  • Anonymous, 1986. Bims Betondan Mamul Yapı Elemanları. Türk Standartları Enstitüsü, 27 s., TS 2823, Ankara.
  • Anonymous, 1988a. Beton Bloklar (Briketler ve Duvarlar için). Türk Standartları Enstitüsü, 17 s., TS 406, Ankara.
  • Anonymous, 1988b. Gaz ve Köpük Beton Yapı Malzeme ve Elemanları. Türk Standartları Enstitüsü, 21 s., TS 453, Ankara.
  • Borhan B., 1990a. Ytong El Kitabı I. Teknik yayınlar II., Baskı No: 2, 112 s., İstanbul.
  • Borhan B., 1990b. Ytong El Kitabı H. Teknik yayınlar II., Baskı No: 2, 159 s., İstanbul.
  • Çelik, M. Y., 1994. Gelemen Tarım İşletmesindeki Hayvancılık Tesislerinin Yapısal ve Fonksiyonel Özellikleri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 180 s., Ankara.
  • Çevikbaş, A. ve İlgün, F., 1997. Türkiye Pomza Yataklarının Jeolojisi ve Ekonomisi. I. İsparta Pomza sempozyumu, s: 13-18. İsparta.
  • Gündüz, L., Sarıışık, A., Uğur, İ. ve Çankıran, O., 1998a. Pomza Teknolojisi. Cilt H, 205 s., İsparta.
  • Gündüz, L., Sarıışık, A., Uğur, İ. ve Çaııkıran, O., 1998b. Pomza Teknolojisi. Cilt I, 285 s., İsparta.
  • Olgun, M., 1991. Tarımsal İnşaat ve Hayvan Barınakları. T.C. Ziraat Bankası Eğitim ve Organizasyon Müdürlüğü Yayınlan, 250 s., Ankara.
  • Yılmaz, H., 2000. İsparta Yöresinde Büyük Baş Hayvancılık Tesislerinin Yapısal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Semineri I., 18 s., İsparta.
  • Yurtsever, N., 1982. Tarla Deneme Tekniği. Toprak ve Gübre Araş. Ens. Md. Yayınlan, No: 91, Eskişehir.